Τα μεγαλύτερα παιδιά χαίρονται περισσότερο με τις εμπειρίες παρά με τα υλικά δώρα

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, ίσως ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς γονείς είναι το τι δώρο να κάνουν στα παιδιά τους. Το κάθε παιδί έχει φυσικά τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του, οπότε συνήθως τα δώρα ανταποκρίνονται σε αυτά. Πέρα από τα ενδιαφέροντα, υπάρχει κάποιος άλλος παράγοντας ο οποίος μπορεί να είναι καθοριστικός για την επιτυχία ενός δώρου στα παιδιά;

Αυτό το ερώτημα απασχόλησε μια πρόσφατη έρευνα του University of Illinois, η οποία κατέληξε σε ένα απλό συμπέρασμα: οι έφηβοι/ έφηβες απολαμβάνουν περισσότερο δώρα που συνοδεύονται από εμπειρίες, εν συγκρίσει με τα μικρότερα παιδιά, τα οποία προτιμούν υλικά δώρα [1]Chaplin, L. N., Lowrey, T. M., Ruvio, A. A., Shrum, L. J., & Vohs, K. D. (2020). Age differences in children’s happiness from material goods and experiences: The role of memory and theory of mind. International Journal of Research in Marketing, 37(3), 572–586. https://doi.org/10.1016/j.ijresmar.2020.01.004 . Συγκεκριμένα, αναλύοντας τα αποτελέσματα 4 διαφορετικών μελετών, η ερευνητική ομάδα είδε ότι τα παιδιά ηλικίας 3-12 ετών τείνουν να δηλώνουν πιο χαρούμενα όταν τους γίνονται υλικά δώρα, ενώ οι έφηβοι 12-17 ετών δηλώνουν μεγαλύτερα ποσοστά χαράς όταν τα δώρα τους συμπεριλαμβάνουν εμπειρίες που μπορούν να βιώσουν με όλες τους τις αισθήσεις.

Οι εμπειρίες βεβαίως έχουν σημαντική αξία σε όλες τις ηλικίες, από την προνηπιακή έως και τα βαθιά γεράματα. Χάρη στις εμπειρίες αποκτάμε τις αναμνήσεις, οι οποίες όταν είναι καλές, μπορούν να μας δημιουργήσουν ένα αίσθημα πληρότητας. Ακόμη και τα μικρά παιδιά πρέπει να έχουν πολλές εμπειρίες, οι οποίες έτσι και αλλιώς  βοηθούν εκτός από το χτίσιμο ευχάριστων αναμνήσεων και στην απόκτηση γνώσεων.

Αυτό το οποίο υπογραμμίζουν στα ευρήματά τους οι ερευνητές είναι πως ένας διαμεσολαβητικός παράγοντας μεταξύ της σχέσης ηλικίας – είδος δώρου είναι και η γνωστική ανάπτυξη και κυρίως η μνήμη. Τα μικρά παιδιά, μη έχοντας ακόμη ολοκληρώσει τη γνωστική τους ανάπτυξη χρειάζονται τα υλικά αγαθά τα οποία λειτουργούν και ως μνημονικά βοηθήματα, συνδέοντας τα παιδιά με τις εμπειρίες μέσω των οποίων τα απέκτησαν. Ένα έφηβο παιδί από την άλλη, έχοντας προχωρήσει στη γνωστική του ανάπτυξη βασίζεται λιγότερο στα υλικά αγαθά για να μπορέσει να θυμηθεί και να εκτιμήσει όσα όμορφα έζησε.

Πρακτικά, αυτό το οποίο αξίζει να συγκρατήσουμε από τη συγκεκριμένη επιστημονική δημοσίευση είναι πως ιδιαίτερα στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας αξίζει να προσπαθούμε να τους δίνουμε όσο το δυνατόν πιο πλούσιες εμπειρίες και να μη βασιζόμαστε απλά στα υλικά αγαθά, τα οποία συνεχίζουν να έχουν αξία βεβαίως, αλλά σημαντικά χαμηλότερη από αυτή την οποία είχαν όταν τα παιδιά ήταν πιο μικρά.

Ας περάσουμε χρόνο με τα παιδιά μας. Ας χτίσουμε όμορφες αυριανές αναμνήσεις!

Εισαγωγική Εικόνα

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Πηγές / Διαβάστε περισσότερα

Πηγές / Διαβάστε περισσότερα
1 Chaplin, L. N., Lowrey, T. M., Ruvio, A. A., Shrum, L. J., & Vohs, K. D. (2020). Age differences in children’s happiness from material goods and experiences: The role of memory and theory of mind. International Journal of Research in Marketing, 37(3), 572–586. https://doi.org/10.1016/j.ijresmar.2020.01.004

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών, αλλά και την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας εν τω συνόλω. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…