Άτομα με αντικρουόμενες πολιτισμικές ταυτότητες τείνουν να αναπτύσουν ακραίες πολιτικές αντιλήψεις

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Kiel, τα άτομα τα οποία αναπτύσουν μια διπλή πολιτισμική ταυτότητα- συνήθως μετανάστες πρώτης γενιάς οι οποίοι μεγαλώνουν με την πολιτισμική ταυτότητα της οικογένειάς τους αλλά και της κοινωνίας στην οποία ζούν- έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ακολουθήσουν ακραίες πολιτικές επιλογές και να είναι πιο ανεκτικοί απέναντι στη βία [1]Simon, B., Reichert, F., & Grabow, O. (2013). When Dual Identity Becomes a Liability: Identity and Political Radicalism Among Migrants. Psychological science. doi:10.1177/0956797612450889 [2]Association for Psychological Science: Conflicting Cultural Identities May Foster Political Radicalism .

Η εν λόγω έρευνα έγινε στη Γερμανία και οι συμμετέχοντες ήταν νεαροί μετανάστες πρώτης γενιάς από τις δύο μεγαλύτερες μειονότητες της χώρας: την τουρκική και την ρώσικη. Αρχικά οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που σκοπό είχε να μετρήσει τον βαθμό της εσωτερικής σύγκρουσης που ένιωθαν για τις δύο πολιτισμικές τους ταυτότητες. Στη συνέχεια ρωτήθηκαν για το κατά πόσο συμφωνούν ή δικαιολογούν πιο ακραίες μορφές πολιτικής έκφρασης, όπως οι καταλήψεις δημόσιων χώρων, οι βανδαλισμοί και η συμμετοχή σε βίαιες διαδηλώσεις.

Αυτό το οποίο βρήκαν οι ερευνητές είναι πως όσο πιο έντονο ήταν το αίσθημα της εσωτερικής πολιτισμικής σύγκρουσης, τόσο πιο πιθανό ήταν τα άτομα να έβλεπαν θετικά ακραίες και βίαιες μορφές πολιτικής έκφρασης. Επιπλέον, στο ερωτηματολόγιο ρώτησαν επίσης για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των ατόμων, αλλά δεν βρέθηκε κάποια σύνδεση μεταξύ θρησκευτικού συναισθήματος και υποστήριξης ή συμμετοχής σε βίαιες πολιτικές ενέργειες.

Παλαιότερες έρευνες στον χώρο είχαν δείξει πως οι μετανάστες πρώτης γενιάς τείνουν να συμμετέχουν σε ειρηνικές μορφές διαδήλωσης. Η νέα έρευνα έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα, προσθέτοντας τον παράγοντα της εσωτερικής πολιτισμικής σύγκρουσης, η οποία φαίνεται πως είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας πρόβλεψης της μελλοντικής πολιτικής συμπεριφοράς του ατόμου. Οι ερευνητές στο άρθρο τους υπογραμμίζουν το πόσο σημαντικό είναι οι μετανάστες να ενσωματόνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα και πιο ομαλά σε μια νέα κοινωνία, κάτι που είναι ευθύνη τόσο της Πολιτείας και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, όσο και της μεταναστευτικής κοινότητας.

Εισαγωγική Φωτογραφία

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...