• Άρθρα
  • Υλικό
  • Ποιος είμαι
  • Επικοινωνία
Ψυχολογείν
  • Άρθρα
  • Υλικό
  • Ποιος είμαι
  • Επικοινωνία

Ντοκιμαντέρ “ALONE”: Τα αποτελέσματα της πλήρους απομόνωσης

Τι συμβαίνει όταν κάποιος αναγκαστεί να ζήσει σε ένα περιβάλλον πλήρους απομόνωσης, με ελάχιστα ερεθίσματα; Πως επηρεάζει ένα τέτοιο περιβάλλον την συμπεριφορά, τη σκέψη και τις αποφάσεις του;

Η απομόνωση έχει χρησιμοποιηθεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, χρησιμοποιείται σήμερα και -δυστυχώς- θα χρησιμοποιείται και στο μέλλον ως εργαλείο τιμωρίας αλλά και πολιτικής και φυσικής εξόντωσης ατόμων. Λόγω της ακραίας φύσης της, η συγκεκριμένη πρακτική έχει μελετηθεί ελάχιστα από την επιστημονική κοινότητα.

Το ντοκιμαντέρ του BBC “Alone”, δείχνει ένα πείραμα σε εξέλιξη, στο οποίο έξι εθελοντές ζουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον υπό τη στενή παρακολούθησή τους από μια ομάδα πειραματιστών, με σκοπό να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα γι’ αυτή την ακραία τιμωρία και τις επιπτώσεις της κυρίως στην ψυχική υγεία των εγκλείστων.

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια "Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

  • About
  • Latest Posts
Δημήτρης Αγοραστός
Δημήτρης Αγοραστός
Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Δημήτρης Αγοραστός
Latest posts by Δημήτρης Αγοραστός (see all)
  • Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη μακροζωία - 14 Μαΐου, 2022
  • Αυτισμός και εγκέφαλος: ο ρόλος της αμυγδαλής - 2 Απριλίου, 2022
  • 21 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού - 21 Μαρτίου, 2022
14 Ιανουαρίου, 2013 Βίντεο
ΑπομόνωσηΠειράματαΤιμωρίαΦυλακές

Ψυχοϊστορικά: 10 Ιανουαρίου 1910

Ορολογία: ψυχολογική προβολή

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Κλεφτές ματιές στον κόσμο της ψυχολογίας
2007-2022