Ψυχοϊστορικά: 10 Ιανουαρίου 1910

Σαν σήμερα, στις 10 Ιανουαρίου 1910, γεννήθηκε η Marie Skodak Crissey. H Αμερικανίδα ψυχολόγος σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της εργάστηκε σκληρά πάνω στο θέμα της νοητικής υστέρησης, της μέτρησης της ανάπτυξης των γνωστικών ικανοτήτων, την αναπτυξιακή ψυχολογία αλλά και τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον -και ιδιαίτερα η έλλειψη πλούσιου περιβάλλοντος- επιδρά στην νοητική ανάπτυξη των παιδιών. Η ίδια έμεινε στην ιστορία της αμερικάνικης ψυχολογίας γιατί ήταν πρωτοπόρος στην προώθηση της σχολικής ψυχολογίας και των προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας στα δημόσια σχολεία της χώρας.

Πέραν της προσφοράς της στην επιστήμη της ψυχολογίας, η Crissey είναι γνωστή και για την αυτοβιογραφία της, η οποία σκιαγραφεί με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε στην καριέρα της μια γυναίκα επιστήμονας έως και την δεκαετία του 1960-1970.

Πέθανε το 2000  στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ.

Εισαγωγική Φωτογραφία:

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...