Ψυχοϊστορικά: 4 Ιουνίου 1938 – Ο Φρόιντ διώκεται από τους ναζί

Σαν σήμερα, στις 4 Ιουνίου 1938, ο Σίγκμουντ Φρόιντ αναγκάζεται να φύγει από την Αυστρία υπό καθεστώς διωγμού από τους ναζί. Ο λόγος της δίωξης ήταν η εβραϊκή καταγωγή του πατέρα της ψυχανάλυσης, κάτι που ήταν κόκκινο πανί για το κυβερνών εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα της γερμανίας το οποίο ήλεγχε πλέον και την Αυστρία. Την ίδια ή και χειρότερη τύχη με τον Φρόιντ είχαν περίπου 180.000 άλλοι Αυστριακοί εβραϊκής καταγωγής οι οποίοι είτε έφυγαν από τη χώρα είτε πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί.

Ο Φρόιντ φεύγοντας από τη χώρα αναγκάστηκε να υπογράψει ένα έγγραφο στο οποίο δήλωνε ότι οι ναζί του είχαν φερθεί αξιοπρεπώς. Πάνω από την υπογραφή του όμως ο Φρόιντ έγραψε με μια μεγάλη δόση σαρκασμού ότι “προτείνει την Γκεστάπο στον οποιοδήποτε”. Αφήνοντας την Βιέννη, ο Φρόιντ πήγε στο Παρίσι και από εκεί στο Λονδίνο, όπου έμεινε στην οδό Maresfield Gardens 20 στο Hampstead έως και το θάνατό του ένα χρόνο αργότερα (23 Σεπτεμβρίου 1939).

Εισαγωγική Φωτογραφία

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...