Ψυχοϊστορικά: 3 Δεκεμβρίου 1895

Σαν σήμερα, στις 3 Δεκεμβρίου 1895, γεννήθηκε η μικρότερη κόρη του Sigmund Freud, η Anna Freud. Η Anna Freud ήταν μονίμως στο πλευρό του πατέρα της και μπορούμε να πούμε πως ήταν μία από τις καλύτερες μαθήτριές του. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της εξέλιξης ως ψυχαναλύτρια παιδιών ανέπτυξε τις ιδέες του Sigmund Freud εισάγωντας νέους μηχανισμούς άμυνας του “εγώ”, ενώ ίδρυσε το Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών, στο οποίο εφάρμοσε την ψυχαναλυτική της θεωρία. Βασικός κορμός των ιδεών της Anna ήταν η πεποίθηση ότι το “εγώ” όχι μόνο δεν παραμένει σταθερό, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να εκπαιδευτεί εντός συγκεκριμένου κοινωνικού πλαισίου το οποίο μπορεί να γίνει ο ρυθμιστικός παράγοντας των μηχανισμών άμυνας και ως εκ τούτου της συμπεριφοράς του ασθενή. Η Anna Freud θεωρείται ως μία από τις πιο σημαντικές ψυχαναλύτριες παιδιών, με την θεωρία της να κατέχει μια κεντρική θέση στην διδασκαλία ψυχοδυναμικών προσεγγίσεων. Πέθανε στις 9 Οκτωβρίου 1982 στο Λονδίνο, όπου και ήταν η κύρια κατοικία της.

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...