Ψυχοϊστορικά – 30 Μαρτίου 1908: O Φρόιντ συναντάει τον “Μικρό Χανς”

Σαν σήμερα, στις 30 Μαρτίου 1908 ο Φρόιντ συζήτησε για πρώτη φορά με τον “Μικρό Χανς”, ένα μικρό αγόρι το οποίο έγινε πρωταγωνιστής σε ένα σύγγραμμα περιπτωσιακής μελέτης του Φρόιντ. Ο “Μικρός Χανς” είχε αναπτύξει φοβία για τα άλογα, κάτι που ο Φρόιντ μελέτησε υπό το ψυχαναλυτικό του πρίσμα και το ερμήνευσε ως σεξουαλικού τύπου συγκρούσεις του “Μικρού Χανς” με τον πατέρα του. Αργότερα μαθεύτηκε το αληθινό όνομα του “Μικρού Χανς”, το οποίο δεν ήταν άλλο από το το Χερμπερτ Γκραφ (Herbert Graf), ο οποίος έμελε να γίνει ένας τραγουδιστής της όπερας και σκηνοθέτης. Ο Χερμπερτ παρέμεινε ένας από τους στενούς φίλους του Φρόιντ μέχρι και το θάνατο του μεγάλου ψυχαναλυτή.

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...