Ψυχο…ιστορικά: 26 Ιανουαρίου

Σαν σήμερα, στις 26 Ιανουρίου 1891 γεννήθηκε ο Καναδός νευροχειρούργος Wilder Penfield. Ο Penfield ήταν ένας πρωτοπόρος στην επιστήμη του, καθώς ήταν από τους πρώτους που προσπάθησε όχι μόνο να μελετήσει την νευρολογική βάση της επιληψίας, αλλά και να την αντιμετωπίσει με χειρουργικά μέσα. Η μέθοδός του ήταν η καταστροφή ορισμένων νευρώνων η δυσλειτουργία των οποίων προκαλούσε εκτεταμένη πυροδότηση των νευρώνων γύρω τους (επιληψία). Μια μέθοδος απλή στην σύληψή της αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική, ένας από τους λόγους άλλωστε που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στις περιπτώσεις επιληψίας. Ο Penfield κρατούσε τους ασθενείς του ξύπνιους στο χειρουργικό τραπέζι και ερέθιζε διάφορα μέρη του εγκεφάλου, βλέποντας τις αντιδράσεις του ασθενή. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσε να εντοπίζει καλύτερα τις συγκεκριμένες περιοχές που προκαλούσαν την επιληψία και έπρεπε να καταστραφούν, μειώνοντας τις παρενέργειες της εγχείρησης. Χάρη στην τεχνική του βοήθησε στην λεπτομερή χαρτογράφηση των περιοχών του εγκεφάλου, συνδέοντας συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές με συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...