Ο όρος της εβδομάδας: To ανακλαστικό της πάλης ή της φυγής (fight or flight)

Ο όρος “fight or flight response” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανό φυσιολόγο Walter Bradford Cannon στο βιβλίο του “Bodily Changes in Pain, Hunger, Fear and Rage” που εκδόθηκε το 1929. Με τον όρο αυτό περιγράφονται οι δύο βασικές φυσιολογικές αντιδράσεις ενός οργανισμού που έρχεται αντιμέτωπος με ένα απειλητικό ερέθισμα που προκαλεί φόβο, πόνο ή θυμό. Το ανακλαστικό της πάλης ή της φυγής ξεκινάει από την έκκριση ανδρεναλίνης η οποία με τη σειρά της προκαλεί άυξηση των καρδιακών παλμών, αύξηση στην πίεση του αίματος, αύξηση του ρυθμού εισπνοών-εκπνοών, διαστολή των κόρων των ματιών και αύξηση της ροής αίματος προς τα άκρα (ώστε ο οργανισμός να μπορέσει να τραπεί σε φυγή ή να παλέψει). Το ανακλαστικό αυτό φυσικά δεν παρατηρείται αποκλειστικά στα ζώα, αλλά και στους ανθρώπους. Η αρχή της πάλης ή φυγής έχει μελετηθεί και στα πλαίσια ανάπτυξης φοβιών και -ιδιαίτερα- διαταραχών άγχους

Εισαγωγική Φωτογραφία

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...