Ψυχοϊστορικά – 10 Απριλίου 1958: Ο Πάπας εναντιώνεται στη χρήση ανιχνευτών ψεύδους

Σαν σήμερα, στις 10 Απριλίου 1958 έγινε η συνεδρίαση του Διεθνούς Συνδέσμου Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας. Το γεγονός ελαβε χώρα στην Ρώμη και μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο τότε Πάπας, Πίος ο 12ος. Στην ομιλία του ο Πάπας εγκωμίασε τις σύγχρονες πρακτικές της ψυχολογίας και την βοήθεια που προσφέρουν οι ψυχολόγοι στην ερμηνεία, την πρόβλεψη και τον έλεγχο της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αλλά καταδίκασε με άμεσο τρόπο την χρήση ανιχνευτών ψεύδους και “ορών της αλήθειας”, καθώς θεώρησε ότι οι συγκεκριμένες τεχνικές παραβιάζουν τον εσωτερικό, ιδιωτικό κόσμο του ατόμου ενάντια στη θέλησή του. Για την ιστορία πάντως πρέπει να υπωθεί πως παρόλο που η χρήση ανιχνευτών ψεύδους συνεχίζεται έως και σήμερα (ιδιαίτερα στις ΗΠΑ) υπάρχουν έντονες ενστάσεις για την αντικειμενικότητα και την εγκυρότητά τους.

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...