Ψυχο…ιστορικά: 7 Φεβρουαρίου

Σαν σήμερα, στις 7 Φεβρουαρίου 1870 γεννήθηκε ο Alfred Adler στο Rudolfsheim της Αυστρίας. Ο Adler από πολύ νωρίς στην καριέρα του είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με τον Freud και τις θεωρίες του, αλλά αργότερα (το 1911) απέκλινε σημαντικά και συνέχισε στο δικό του δρόμο. Το 1912 ίδρυσε την Εταιρεία  Διαφορικής Ψυχολογίας (Society for Individual Psychology) η οποία προωθούσε τις δικές του θεωρίες περί ατομικής ψυχολογίας η οποία έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη των ατόμων για αισθήματα ανωτερότητας. Ο Adler εισήγαγε πολλούς όρους και έννοιες όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα αλλά στην καθημερινότητά μας (π.χ. σύνδορμο κατωτερότητας).

Είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο ανατροφής των παιδιών εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος καθώς ήταν πεπεισμένος ότι ο -αναπόφευκτα πολλές φορές- μη “δημοκρατικός” τρόπος ανατροφής των παιδιών είναι η πηγή πολλών συνδρόμων εξουσίας που πιθανόν να αναπτύξει το άτομο στο μέλλον. Σήμερα θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία της ψυχολογίας και η αντλεριανή σχολή σκέψης του επηρεάζει την εκπαίδευση πολλών νεοφρουδιστικών μοντέλων ψυχοθεραπείας.

Φωτογραφία

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...