Ορολογία: ψυχολογική προβολή

Ο όρος “προβολή” αναφέρεται σε έναν μηχανισμό άμυνας του εγώ, σύμφωνα με τον οποίο το άτομο υποθέτει ότι κάποιος άλλος έχει  τις ίδιες σκέψεις, συναισθήματα και αξίες με τον ίδιο. Συνήθως η προβολή γίνεται προς άλλα πρόσωπα, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να λάβει χώρα και σε άψυχα αντικείμενα ή ζώα. Ο μηχανισμός άμυνας αναλύθηκε εκτενώς από τον Φρόιντ και τους μετέπειτα ψυχοδυναμικούς ψυχοθεραπευτές.

Επί παραδείγματι, ο Κώστας έχει ένα ασυνείδητο μίσος για τον πατέρα του. Επειδή το συναίσθημα του μίσους απέναντι στον γονιό του είναι απαγορευμένο και ψυχοφθόρο παραμένει σε ασυνείδητο επίπεδο και βρίσκει διαφυγή μέσω της ενεργοποίησης της προβολής. Ο Κώστας προβάλλοντας το μίσος του στον πατέρα του, πιστεύει ότι ο πατέρας του είναι αυτός που τον μισεί.

Εισαγωγική Φωτογραφία

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...