Οι επιβάτες των τραίνων ρυπαίνουν λιγότερο όταν το τραίνο μυρίζει καθαριότητα

Το πρόβλημα με τα βρώμικα τραίνα δεν είναι μονάχα ελληνική υπόθεση. Φαίνεται πως οι φίλοι μας στον Βορρά έχουν παρόμοια προβλήματα με την καθαριότητα των τραίνων, ιδιαίτερα στα μεγάλα ταξίδια, καθώς μια Ολλανδή κοινωνική ψυχολόγος αποφάσισε να ερευνήσει το θέμα και να βρει μια λύση. Η ερευνητική ομάδα της Martinijn de Lange έστησε ένα πολύ απλό πείραμα για να αξιολογήσει την υπόθεση πως εάν ένα βαγόνι μυρίζει καθαριστικό, οι επιβάτες τείνουν να ρυπαίνουν λιγότερο [1]de Lange, M., Debets, L., Ruitenburg, K., and Holland, R. (2012). Making less of a mess: Scent exposure as a tool for behavioral change. Social Influence, 7 (2), 90-97 DOI: 10.1080/15534510.2012.659509 [2]Research Digest: Passengers litter less on carriages that smell of cleaning product .

Η ομάδα τοποθέτησε ανοιχτά δοχεία καθαριστικών προϊόντων σε δύο βαγόνια τραίνων που έκαναν ένα ταξίδι εντός Ολλανδίας, με αποτέλεσμα τα βαγόνια να έχουν μια ελαφριά μυρωδιά καθαριστικού προϊόντος. Στο τέλος της διαδρομής συνέλλεξαν τα σκουπίδια που άφησαν οι επιβάτες των συγκεκριμένων βαγονιών και συνεκριναν το βάρος τους με αυτό των σκουπιδιών από δύο άλλα βαγόνια του ίδιου τραίνου που δεν περιείχαν καθαριστικό προϊόν. Επαναλαμβάνοντας το πείραμα μερικές δεκάδες φορές, στο τέλος διαπίστωσαν ότι το μέσο βάρος των σκουπιδιών από τα “καθαρά” βαγόνια ήταν τρεις φορές μικρότερο από αυτό των “βρώμικων” βαγονιών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο λόγος που η μυρωδιά του καθαριστικού είχε ένα τόσο εντυπωσιακό αποτέλεσμα στην μείωση των ρύπων είναι πως ασυνείδητα ενεργοποιείται μια ρουτίνα συμπεριφορών σχετιζόμενων με την καθαριότητα, κάτι που λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για την ρύπανση του χώρου. Παρόμοιες έρευνες στο παρελθόν [3]Holland, R. W., Hendriks, M., & Aarts, H. (2005). Smells Like Clean Spirit Nonconscious Effects of Scent on Cognition and Behavior. Psychological Science, 16(9), 689–693. doi:10.1111/j.1467-9280.2005.01597.x είχαν δείξει πως όταν οι συμμετέχοντες μιας έρευνας μύριζαν καθαριστικό έτειναν να δηλώνουν πως στην καθημερινότητά τους κάνουν περισσότερες συμπεριφορές σχετικές με την καθαριότητα και την υγιεινή.

Τα αποτελέσματα ερευνών όπως η παραπάνω μπορούν να αξιοποιηθούν από υπηρεσίες, οργανισμούς και επιχειρήσεις που θέλουν να μειώσουν τους ρύπους και να προωθήσουν συγκεκριμένες συμπεριφορές ώστε ο εκάστοτε χώρος να παραμένει τακτοποιημένος και καθαρός.

Εισαγωγική Φωτογραφία

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών, αλλά και την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας εν τω συνόλω. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…