Νέα σχολική χρονιά: πως μπορούμε να υποστηρίξουμε τους μαθητές στο ξεκίνημά τους;

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι μια σημαντική στιγμή για τους μαθητές, καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή στην καθημερινή τους ρουτίνα και την έναρξη μιας νέας εκπαιδευτικής περιόδου. Για πολλούς μαθητές, η νέα σχολική χρονιά μπορεί να συνοδεύεται από διάφορα έντονα συναισθήματα: άγχος, ανασφάλεια ή ακόμη και ενθουσιασμός. Ιδιαίτερα οι μαθητές που πηγαίνουν για πρώτη φορά σχολείο αλλά και όσοι αλλάζουν σχολείο ή/και σχολική βαθμίδα είναι συνήθως αυτοί που είναι πιο πιθανό να εκφράσουν αρνητικά συναισθήματα.

Επομένως, η ψυχολογική προετοιμασία των μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά είναι σημαντική, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις που θα συναντήσουν.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ψυχολογική προετοιμασία των μαθητών;

Η ψυχολογική προετοιμασία των μαθητών επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Η ηλικία και η τάξη του μαθητή.
    Οι μαθητές της πρώτης τάξης είναι πιθανό να βιώνουν περισσότερη ανασφάλεια και άγχος, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα. Οι μεγαλύτερες τάξεις είναι πιθανό να είναι πιο προσαρμοσμένες και να βιώνουν περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση.
  • Οι προηγούμενες εμπειρίες του μαθητή στο σχολείο.
    Οι μαθητές που έχουν θετικές εμπειρίες στο σχολείο είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν την νέα σχολική χρονιά με θετικό πνεύμα. Οι μαθητές που έχουν βιώσει αρνητικές εμπειρίες, όπως αποτυχία ή bullying, είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν την νέα σχολική χρονιά με άγχος ή ανασφάλεια.
  • Η σχέση του μαθητή με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.
    Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να αντιμετωπίσουν το άγχος και την ανασφάλεια και να ξεκινήσουν την νέα σχολική χρονιά με θετική διάθεση.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί για να βοηθήσουν τους μαθητές να προετοιμαστούν ψυχολογικά για τη νέα σχολική χρονιά;

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να προετοιμαστούν ψυχολογικά για τη νέα σχολική χρονιά με διάφορους τρόπους, όπως:

  • Συζήτηση με το μαθητή για τις προσδοκίες του για τη νέα σχολική χρονιά.
    Είναι σημαντικό να ακούσετε τι περιμένει το παιδί από τη νέα σχολική χρονιά και να το βοηθήσετε να θέσει στόχους για τον εαυτό του.
  • Βοήθεια στο μαθητή να οργανώσει το χρόνο του.
    Η οργάνωση του χρόνου είναι σημαντική για την επιτυχία στο σχολείο. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα που να τους επιτρέπει να προγραμματίσουν χρόνο για τις σχολικές εργασίες, τον ελεύθερο χρόνο και τις δραστηριότητες που τους αρέσουν.
  • Υποστήριξη του μαθητή στις προσπάθειές του.
    Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι υποστηρικτικοί και να ενθαρρύνουν τους μαθητές στις προσπάθειές τους. Αυτό θα βοηθήσει τους μαθητές να αισθανθούν αυτοπεποίθηση και να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις που θα συναντήσουν.

Τι μπορούν να κάνουν οι μαθητές για να προετοιμαστούν ψυχολογικά για τη νέα σχολική χρονιά;

Οι μαθητές μπορούν να προετοιμαστούν ψυχολογικά για τη νέα σχολική χρονιά με διάφορους τρόπους, όπως:

  • Εστίαση στις θετικές πλευρές της σχολικής χρονιάς.
    Είναι βοηθητικό οι μαθητές να σκεφτούν τι τους αρέσει στο σχολείο και τι ελπίζουν να πετύχουν φέτος
  • Προετοιμασία για τις προκλήσεις.
    Κάθε σχολική χρονιά περιλαμβάνει κάποια προκλήσεις. Είναι σημαντικό οι μαθητές να είναι προετοιμασμένοι για αυτές και να μην αποθαρρύνονται όταν συναντούν δυσκολίες ή όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν ακριβώς όπως τα είχαν σχεδιάσει στο μυαλό τους.
  • Επιλογή για βοήθεια εφόσον χρειαστεί.
    Αν οι μαθητές αισθάνονται άγχος ή ανασφάλεια, θα πρέπει να ενθαρρύνονται να μιλάνε ανοιχτά με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς ή άλλους ενήλικες που εμπιστεύονται.

Η νέα σχολική χρονιά είναι μια ευκαιρία για τους μαθητές να μάθουν και να εξελιχθούν. Με σωστή προετοιμασία και υποστήριξη από γονείς και εκπαιδευτικούς, μπορούν να ξεκινήσουν την νέα σχολική χρονιά με θετική διάθεση και εν τέλει να πετύχουν τους στόχους τους.

Εισαγωγική Εικόνα

  • Πρωτότυπο προϊόν τεχνητής νοημοσύνης Bing AI (Dall-e)

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών, αλλά και την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας εν τω συνόλω. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

I