Παρουσίαση Βιβλίου: The Human Mystery: Gifford Lectures

Τίτλος: The Human Mystery: Gifford Lectures ΣυγγραφέαςJohn C. Eccles Έτος Έκδοσης: 1978

Στις αρχές Αυγούστου έτυχε να είμαι στο Brugge (Βέλγιο). Ανάμεσα στις βόλτες και την διασκέδαση βρήκα χρόνο να επιδοθώ στο αγαπημένο μου σπορ: την αναζήτηση θησαυρών στα βιβλιοπωλεία! Και πράγματι είχα την τύχη να πέσω πάνω σε έναν θησαυρό, το “The Human Mystery: Gifford Lectures“, ένα βιβλίο που πρωτογράφτηκε το 1978. Έτυχε μάλιστα το βιβλιοπωλείο να πουλάει μία από τις πρώτες εκδόσεις του βιβλίου σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή και με υπογραφή από τον συγγραφέα(!), οπότε δεν έχασα την ευκαιρία να το αποκτήσω.

Ο John C. Eccles ήταν ένας Αυστραλός νευροφυσιολόγος που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 1963 για την δουλειά του πάνω στις νευρικές συνάψεις και τον τρόπο επικοινωνίας των νευρώνων. Όπως ήταν φυσικό, μετά την βράβευσή του η επιστημονική του περσόνα είχε πάρει την ανιούσα και δεχόταν βροχή από προσκλήσεις για ομιλίες. Το 1977 δέχτηκε την πρόσκληση του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου να μιλήσει στο Gifford Lectures, μία ετήσια σειρά διαλέξεων που τη δίνουν σημαντικοί επιστήμονες από όλες τις επιστημονικές σκοπιές με γενικότερο θέμα την Φυσική Θεολογία, μια αναζήτηση του Θεού δηλαδή μέσα από τα τελευταία επιστημονικά επιτεύγματα. Παρόλο που ο η περιγραφή και ο σκοπός των διαλέξεων ίσως θα ξενίσει και θα αποτρέψει κάποιους από το να ξεκινήσουν το διάβασμα του βιβλίου, θα συνιστούσα και σε αυτή την περίπτωση να μην κρίνετε το βιβλίο από το εξώφυλλό του.

Ο Eccles μας παίρνει από το χέρι και μας καθοδηγεί σε ένα υπέροχο ταξίδι γνώσης σχετικά με την φύση του ανθρώπου. Ξεκινάει με την περιγραφή του Big Bang, των πλανητών, των νόμων που επέτρεψαν την δημιουργία ατμόσφαιρας και των γεγονότων που οδήγησαν στην ανάπτυξη της ζωής και συνεχίζει με την εξέλιξη του ανθρώπου και την ανάπτυξη του πολιτισμού. Συνεχίζοντας, περιγράφει με μοναδικό τρόπο την ανάπτυξη του εμβρύου και την λειτουργία του ανθρώπινου κεντρικού νευρικού συστήματος, για να καταλήξει στις ανώτερες γνωστικές λειτουργίες και τις εξαιρετικές ικανότητες του ανθρώπου που τον καθιστούν ξεχωριστό από τα υπόλοιπα είδη.

Παρόλο που το βιβλίο είναι πολύ παλιό και πολλές λεπτομέρειες έχουν αλλάξει από τότε, οι γενικές επιστημονικές ιδέες που περιγράφονται εκεί είναι έγκυρες (τουλάχιστον για τον τομέα των νευροεπιστημών που έχω προσωπική γνώση). Είναι σίγουρα ένα βιβλίο που θα συνιστούσα στον κάθε φίλο των επιστημών, καθώς βοηθάει τον αναγνώστη, είτε αυτός είναι επιστήμονας είτε όχι, να δει τον άνθρωπο μέσα από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες: μακροσκοπικά και μικροσκοπικά. Δεν μπορεί να αγγίξει κάποιος το μεγαλείο της φύσης εάν δεν διαβάσει την μοναδική ιστορία του είδους μας.

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών, αλλά και την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας εν τω συνόλω. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…