Παρουσίαση Βιβλίου: Της σάρκας και της ψυχής

Τίτλος: “De chair et d’âme” / Μτφ: “Της σάρκας και της ψυχήςΣυγγραφέαςBoris Cyrulnik Μεταφραστές: Σίλια Μανουσοπούλου, Άννα Πλεύρη Έτος Έκδοσης: 2006 / Μτφ: 2008

Όταν το 19ο αιώνα ανακαλύφθηκε ο ωκεανός του Ασυνείδητου, ο Φρόυντ προσεγγίζοντας τη νήσο της Απώθησης προαισθάνθηκε ότι μακριά, μέσα στην ομίχλη σχηματίζονταν οι απόκρημνες ακτές του “Βράχου της βιολογίας”. Οι νευροεπιστήμες όμως εκείνης της εποχής απαγόρευαν την πλεύση προς αυτά τα άγνωστα νερά. Σήμερα, χάρη στις τεχνικές της νευροαπεικόνισης και στα ηθολογικά δεδομένα, τα βάθη αυτά μπορούν να εξερευνηθούν. Ο ερευνητής ανακαλύπτει τότε ένα άλλο ασυνείδητο, βιολογικό αυτή τη φορά, που διαφέρει από το φροϋδικό και ταυτόχρονα συνδέεται με αυτό με έναν τρόπο συγκρουσιακό, όπως δύο άλογα που τραβούν το ίδιο άρμα προς αντίθετες κατευθύνσεις.

O  συγγραφέας στηρίζεται στα ευρήματα των πλέον σύγχρονων διαγνωστικών μέσων των νευροεπιστημών και αναδευκνύει τη στενή σχέση που ενώνει την ψυχολογία με τη βιολογία σε ζητήματα όπως η ευαλωτότητα, η προσκόληση, η ευτυχία και η δυστυχία, η ενσυναίσθηση, το πένθος, η κοινωνική προσαρμοστικότητα, τα γηρατειά.

Παράλληλα ανατέμνει εξαιρετικού ενδιαφέροντος θέματα σχετικά με τη μνήμη, την ομιλία, την ηθολογία των ζώων, τη θρησκευτική πίστη, τη μουσική. Οι συγκινήσεις μας, που διαμορφώνονται από το περιβάλλον μας, σε συνδυασμό με το βιολογικό μας υπόστρωμα συνθέτουν τον εαυτό μας.    Μια διαρκής και άρρηκτη σχέση χωρίς ντετερμινισμούς και χωλότητα προς την μια ή την άλλη πλευρά.

Ένα ζεύγος αντιθέτων που λειτουργεί για τον άνθρωπο σαν διελκυστίνδα. Δεν τον διαμελίζει αλλά τον οδηγεί από διαφορετικές κατευθύνσεις στο ίδιο μονοπάτι της ύπαρξής του. Ο Boris Cyrulnik είναι γάλλος επιστήμονας της συμπεριφοράς, ψυχολόγος, ψυχαναλυτής και νευροψυχίατρος. Γεννήθηκε στο Μπορντώ από γονείς εβραίους ρωσο-πολωνικής καταγωγής. Οι γονείς του εκτοπίστηκαν το 1942 και εξοντώθηκαν από τους Ναζί, ενώ ο ίδιος γλίτωσε τη σύλληψη την τελευταία στιγμή, το 1944, χάρη στη δασκάλα του που τον έκρυψε. Σπούδασε ιατρική, ενδιαφέρθηκε όμως νωρίς για τη βιολογία, επηρεασμένος από το έργο του εντομολόγου Henri Fabre. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του τα ενδιαφέροντά του -και η φήμη του- συνέχισαν να διευρύνονται: ψυχολογία, νευρολογία, ψυχανάλυση, πολιτική.

[Σημείωση: Δεν έχω διαβάσει ο ίδιος το βιβλίο. Η παρουσίαση είναι του κ. Γεώργιου Βασαλά ο οποίος με ενημέρωσε για την εν λόγω ελληνική έκδοση]

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...