Αντίδραση για την προτεινόμενη διαγραφή ψυχικών διαταραχών από την νέα έκδοση του DSM (5)

Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM) είναι ένα εγχειρίδιο ψυχικών  του εγχειριδίου που εκδίδεται από τον Αμερικανικό Ψυχιατρικό Σύνδεσμο και ως σκοπό έχει να βοηθήσει στην καλύτερη ταξινόμηση των ψυχικών διαταραχών και τη συγκεκριμενοποίηση των συμπτωμάτων της κάθε διαταραχής, ώστε να διευκολύνει την επικοινωνία τόσο μεταξύ ειδικών ψυχικής υγείας όσο και άλλων φορέων που σχετίζονται με την Υγεία. Το εγχειρίδιο εκδίδεται για περίπου 60 χρόνια και όπως είναι φυσικό έκτοτε έχουν υπάρξει αρκετές αναθεωρήσεις, ώστε το εγχειρίδιο να συμβαδίζει με τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα και πρακτική στην ψυχική υγεία. Ήδη βρισκόμαστε στην 4η αναθεωρημένη έκδοση, ενώ εντός του επόμενου έτους αναμένεται η πέμπτη.

Όπως είναι φυσικό η αναθεώρηση έχει ξεκινήσει πολλές συζητήσεις καθώς οι όποιες αλλαγές θα επηρεάσουν σημαντικά την διάγνωση ψυχικών διαταραχών, καθώς και την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο όπου το εγχειρίδιο χρησιμοποιείται επίσημα ή ανεπίσημα από τους ειδικούς. Συγκεκριμένα, αυτό το διάστημα συζητείται έντονα η πρόθεση του ειδικού συμβουλίου αναθεώρησης να αφαιρέσει 5 διαταραχές προσωπικότητας (παρανοειδής, σχιζοειδής, ιστριονική, ναρκισσιστική και εξαρτητική). Το συμβούλιο σκέφτεται σοβαρά να αφαιρέσει αυτές τις διαταραχές καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συννοσηρότητας, όπου δηλαδή ένα άτομο διαγιγνώσκεται με περισσότερες από μία ψυχικές διαταραχές.

Υπάρχουν όμως αυτοί οι οποίοι φοβούνται ότι αυτή η τροποποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα μαζί με τα ξερά να κάψει και τα χλωρά! Δηλαδή μαζί με τη μείωση των περιπτώσεων συνοσηρότητας δεν θα διαγιγνώσκονται πλέον και όσοι έχουν αποκλειστικά και μόνο μία από τις πιο πάνω διαταραχές προσωπικότητας. Αυτός ο φόβος επιβεβαιώνεται και με μια πρόσφατη έρευνα 2000 ασθενών στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι πράγματι εάν γίνει απαναξιολόγηση των ασθενών αυτών βάσει των νέων κριτηρίων του DSM 5, περίπου 50 από τους ασθενείς αυτούς δεν μπορούν να ταξινομηθούν σε καμία από τις εναπομείναντες ψυχικές διαταραχές, παρόλο που -σύμφωνα με τους ψυχίατρους που τους παρακολουθούν- χρήζουν ψυχολογικής ή/και ψυχιατρικής φροντίδας.

Αυτή η έρευνα [1]PsyPost: “The impact of deleting 5 personality disorders in the new DSM-5” , όπως και αρκετές άλλες ενδείξεις είναι χαρακτηριστικές της αναταραχής που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον μικρόκοσμο των ψυχικών διαγνώσεων. Το εάν οι όποιες ενστάσεις είναι βάσιμες ή όχι, όπως και το εάν οι προτεινόμενες αλλαγές θα έχουν περισσότερο θετικό παρά αρνητικό αντίκτυπο θα φανεί σε βάθος χρόνου. Προς το παρόν ο κάθε ειδικός οφείλει να κρίνει μόνος του.

Να υπογραμμίσουμε ότι οι όποιες αλλαγές στο DSM δεν επηρεάζουν άμεσα την παροχή ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, καθώς επισήμως τα εγχειρίδια των συνδέσμων ψυχολόγων και ψυχιάτρων βασίζονται στο εγχειρίδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και όχι σε αυτό του Αμερικανικού Ψυχιατρικού Συνδέσμου.

Εισαγωγική Φωτογραφία

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Πηγές / Διαβάστε περισσότερα

Πηγές / Διαβάστε περισσότερα
1 PsyPost: “The impact of deleting 5 personality disorders in the new DSM-5”

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών, αλλά και την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας εν τω συνόλω. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…