Μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες ανάπτυξης Αλτσχάιμερ;

Η νόσος Αλτχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος η οποία έχει ως αποτέλεσμα την σταθερή αποδυνάμωση των γνωστικών ικανοτήτων και κυρίως της μνήμης. Προς το παρόν δεν έχουν εντοπιστεί τα ακριβή αίτιά της, αλλά φαίνεται πως υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες που ωθούν την ανάπτυξή και την εξέλιξή της. Γενετική προδιάθεση, διατροφή, συνήθειες και κάπνισμα είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που έχουν κατά καιρούς θωρηθεί υπεύθυνοι για την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.

Μια πρόσφατη έρευνα μεγάλης κλίμακας του Κέντρου Υγείας του Σαν Φρανσίσκο προέβη σε ανάλυση δεδομένων από διάφορες έρευνες ανά το παγκόσμιο σχετικά με τους παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ. Απότερος σκοπός αυτής της μετα-ανάλυσης ήταν να δημιουργηθεί μια εκτενής λίστα των παραγόντων που σχετίζονται θετικά με την ανάπτυξη της νόσου. Σύμφωνα με τα απότελέσματα των ερευνητών, όπως αυτά παρουσιάζονται στο Medical News Today [1]Study Reveals That Over Half Of Alzheimer’s Cases May Be Preventable, Medical News Today , οι πιο συνήθεις παράγοντες κινδύνου είναι οι ακόλουθοι: το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, το κάπνισμα, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η κατάθλιψη, η υπέρταση και η παχυσαρκία. Αυτοί οι  6 παράγοντες εξηγούν την ανάπτυξη της νόσου στο 51% των περιπτώσεων παγκοσμίως.

Αυτό το οποίο αποδεικνύει η εν λόγω έρευνα είναι αυτό το οποίο έχουμε ξαναπει στο παρελθόν: νους υγιής εν σώματι υγιεί. Με άλλα λόγια, εάν θέλουμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να αναπτύξουμε Αλτσχάιμερ αργότερα, θα πρέπει να αρχίσουμε να παίρνουμε μέρος σε ήπιες φυσικές δραστηριότητες. Η σωματική άσκηση βοηθάει τόσο στην καταπολέμηση των ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη, όσο και στην καταπολέμηση φυσικών προβλημάτων όπως η υπέρταση και η παχυσαρκία.

Δεδομένου πως οι πάσχοντες από Αλτσχάιμερ αναμένεται να τριπλασιαστούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες αν η συχνότητα εμφάνισής της συνεχίσει να έχει τους σημερινούς της ρυθμούς, θα λέγαμε πως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της νόσου είναι η πρόληψη και όχι η ίαση, η οποία αποτελεί ακόμη έναν μακρινό στόχο. Ακόμη και έχουν επενδυθεί και συνεχίσουν να επενδύονται δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως για την έρευνα και την καταπολέμηση των νευροεκφυλιστικών νόσων, η επιστημονική κοινότητα τείνει να συμφωνεί πως η προώθηση μιας ισορροπημένης ζωής τόσο σε φυσιολογικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο δρα σίγουρα αποτρεπτικά.

Εισαγωγική Φωτογραφία

Δημήτρης Αγοραστός

Πηγές / Διαβάστε περισσότερα

Πηγές / Διαβάστε περισσότερα
1 Study Reveals That Over Half Of Alzheimer’s Cases May Be Preventable, Medical News Today

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών, αλλά και την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας εν τω συνόλω. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…