Το sexting στην εφηβεία σχετίζεται με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης
Ο όρος sexting αναφέρεται στην ανταλλαγή μηνυμάτων, φωτογραφιών, βίντεο και γενικότερα οπτικοακουστικό περιεχόμενο σεξουαλικού περιεχομένου μέσω ηλεκτρονικών συσκευών, όπως είναι ο υπολογιστής και το κινητό τηλέφωνο.
Η λέξη sexting προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων “sex” (σεξ) και “texting” (αποστολή μηνυμάτων). Η συμπεριφορά αυτή έχει παρατηρηθεί και μελετηθεί κυρίως μετά το 2000, καθώς η τεχνολογική εξέλιξη των συσκευών επικοινωνίας επέτρεψε την άμεση και γρήγορη αποστολή οπτικοακουστικού περιεχομένου, αλλά και την εύκολη δικτύωση μεταξύ των χρηστών τέτοιων τεχνολογιών. Το sexting παρατηρείται τόσο σε ενήλικες, όσο και σε ανήλικους (κυρίως έφηβους), οι οποίοι καταφεύγουν σε αυτή τη μορφή επικοινωνίας για διάφορους λόγους, όπως είναι η ερωτική προσέγγιση κάποιου ατόμου, η διατήρηση μιας ερωτικής σχέσης εξ’ αποστάσεως, η πραγματοποίηση ερωτικών φαντασιώσεων κτλ
Όπως είναι αναμενόμενο, αυτή η νέα συμπεριφορά κέντρισε μεταξύ άλλων και το επιστημονικό ενδιαφέρον των ειδικών ψυχικής υγείας, με τις έρευνες να μελετούν τόσο την ανάπτυξή της, όσο και τη σχέση του sexting με δυσκολίες ψυχικής υγείας. Τα ερευνητικά δεδομένα έως και σήμερα δεν είναι ξεκάθαρα, καθώς κάποιες μελέτες συνδέουν το sexting με την συνύπαρξη κάποιας μορφής ψυχοπαθολογίας ή γενικότερων δυσκολιών ψυχικής υγείας, ενώ άλλες δεν επιβεβαιώνουν αυτού του είδους τη συσχέτιση.
Καθώς, όπως είπαμε, οι έφηβοι είναι μία από τις ηλικιακές ομάδες που αναφέρουν ότι κάνουν sexting, υπάρχουν έρευνες που μελετούν την ανάπτυξη της συμπεριφοράς αποκλειστικά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Δεδομένου ότι οι έφηβοι κάνουν συχνή χρήση της τεχνολογίας και των νέων μέσων επικοινωνίας, η ανάγκη για μελέτη του sexting σε αυτές τις ηλικίες αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον με χρηστικές προεκτάσεις όσον αφορά τη συμβουλευτική εφήβων και γονέων.
Σε μια πρόσφατη μακροχρόνια έρευνα στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη [1]Arta Dodaj, Kristina Sesar & Slavica Jerinić (2020) A Prospective Study of High-School Adolescent Sexting Behavior and Psychological Distress, The Journal of Psychology, 154:2, 111-128, DOI: 10.1080/00223980.2019.1666788 , διερευνήθηκε το sexting στους εφήβους σε βάθος ενός χρόνου, με στόχο να σκιαγραφηθεί η εκδήλωση της συμπεριφοράς σε βάθος χρόνου, αλλά και να μελετηθούν τυχόν συσχετίσεις με θέματα ψυχικής υγείας που εκδηλώνονται σε δεύτερο βαθμό. Αυτό το οποίο βρήκαν οι ερευνητές είναι ότι τα επίπεδα sexting γενικά παραμένουν σταθερά με το πέρασμα του χρόνου, με περίπου 1 στους 3 εφήβους να έχει στείλει τέτοιου είδους περιεχόμενο. Όπως και σε άλλες έρευνες στο παρελθόν [2]Strassberg, D. S., McKinnon, R. K., Sustaíta, M. A., & Rullo, J. (2013). Sexting by high school students: An exploratory and descriptive study. Archives of Sexual behavior, 42(1), 15-21. , έτσι και σε αυτή φάνηκε πως τα αγόρια στέλνουν πιο συχνά σεξουαλικό περιεχόμενο σε σχέση με τα κορίτσια (ειδικά εάν έχουν καταναλώσει αλκοόλ), ενώ τα κορίτσια δέχονται πιο συχνά μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου σε σχέση με τα αγόρια.
Όσον αφορά τη συσχέτιση μεταξύ sexting και δυσκολιών ψυχικής υγείας, βρέθηκε πως στα πρώτα στάδια της εφηβείας τα επίπεδα άγχους συσχετίζονταν πιο συχνά με συμπεριφορές sexting, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες, ο πιο ισχυρός προβλεπτικός παράγοντας φαίνεται πως είναι η ύπαρξη συμπτωμάτων κατάθλιψης, τόσο για όσους/όσες στέλνουν όσο και για όσους/όσες λαμβάνουν τέτοια μηνύματα. Υπάρχουν ενδείξεις δηλαδή για μια διαφοροποίηση του sexting βάσει ηλικίας αλλά και του συναισθηματικού υποβάθρου εν μέσω του οποίου αναπτύσσεται το sexting.
Όσον αφορά τα ποσοστά sexting στη χώρα μας, δεν υπάρχουν αντίστοιχες μεγάλες, μακροχόνιες έρευνες ειδικά για το μαθητικό πληθυσμό και τα στοιχεία είναι περιορισμένα. Στο διάγραμμα που ακολουθεί βλέπουμε κάποια ενδεικτικά δεδομένα από πανευρωπαϊκές έρευνες στο μαθητικό πληθυσμό, όσον αφορά το ποσοστό των μαθητών/τριών που συμμετείχαν σε sexting αλλά και το ποσοστό παρενοχλήσεων μέσω sexting.
Βλέπουμε πως τα ποσοστά της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου παρουσιάζονται πιο χαμηλά από αντίστοιχα ποσοστά στα Βαλκάνια αλλά και την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι το φαινόμενο δεν υφίσταται. Το εάν αυτή η συμπεριφορά είναι τελικά επικίνδυνη εξαρτάται από το πλαίσιο και τους λόγους για τους οποίους αναπτύσσεται.
Εισαγωγική Εικόνα
- Εναντιωματική συμπεριφορά παιδιών: τι μπορούν να κάνουν οι γονείς - 14 Νοεμβρίου, 2024
- Οι αλλαγή των εποχών επηρεάζει την ηθική μας πυξίδα - 14 Οκτωβρίου, 2024
- Ακαδημαϊκή επιτυχία: εστιάζοντας πέρα από την υψηλή νοημοσύνη - 17 Σεπτεμβρίου, 2024
Πηγές / Διαβάστε περισσότερα
↑1 | Arta Dodaj, Kristina Sesar & Slavica Jerinić (2020) A Prospective Study of High-School Adolescent Sexting Behavior and Psychological Distress, The Journal of Psychology, 154:2, 111-128, DOI: 10.1080/00223980.2019.1666788 |
---|---|
↑2 | Strassberg, D. S., McKinnon, R. K., Sustaíta, M. A., & Rullo, J. (2013). Sexting by high school students: An exploratory and descriptive study. Archives of Sexual behavior, 42(1), 15-21. |
↑3 | Livingstone, Sonia & Goerzig, Anke. (2012). ‘Sexting’: The exchange of sexual messages online among European youth. Children, Risk and Safety on the Internet: Research and Policy Challenges in Comparative Perspective. 151. |