Επιστροφή στο σχολείο και ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας μετά από το διάστημα παραμονής στο σπίτι στην περίοδο της πανδημίας COVID-19

Το Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ δημοσίευσε ένα δωρεάν ηλεκτρονικό υλικό που απευθύνεται σε ειδικούς της εκπαίδευσης με στόχο την ομαλή μετάβαση από την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση στη κλασσική τάξη, μετά από απουσία δύο μηνών από τα θρανία λόγω COVID-19. Στο έντυπο αυτό μπορείτε να βρείτε θεωρητικό αλλά και πρακτικό υλικό που μπορεί να δουλευτεί εντός τάξεων. Σκοπός είναι η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας αλλά και η σφαιρική ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και μαθητριών.

Εστιάζοντας κυρίως στην ψυχική ανθεκτικότητα όσων εμπλέκονται στη μαθησιακή διαδικασία, το έντυπο κινείται σε 7 διαφορετικούς άξονες που μπορούν να την ενισχύσουν: την ενδυνάμωση των σχέσεων, την τόνωση της αυτοπεποίθησης, την αναζήτηση πηγών στήριξης, τη συμμετοχικότητα, την ανάπτυξη προσδοκιών, τη στοχοθέτηση και εν τέλει την αισιοδοξία.

Το υλικό αυτό πιστεύω πως μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στους εκπαιδευτικούς που καλούνται να διαχειριστούν αυτή τη νέα πραγματικότητα, δίνοντάς τους όχι μόνο ένα θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο μπορούν να κινηθούν, αλλά και συγκεκριμένες, βιωματικές ασκήσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν στην τάξη. Μπορείτε να κατεβάσετε το υλικό από τη σχετική ιστοσελίδα του ΕΚΠΑ.

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών, αλλά και την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας εν τω συνόλω. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…