Βίντεο: Ποιοι ψυχολογικοί και βιολογικοί μηχανισμοί διευκολύνουν τη διάδοση ψευδών ειδήσεων;

https://youtu.be/gWZFFJgROt8 Στο βίντεο, το οποίο αλίευσα από το psychologynow.gr, ο ψυχίατρος Ορέστης Γιωτάκος αναλύει το φαινόμενο της διάδοσης ψευδών πληροφοριών από πολλές πλευρές: ποια στοιχεία έχει μια ψεύτικη πληροφορία ώστε να διαδοθεί, ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ατόμων που πιστεύουν και διαδίδουν αυτές τις πληροφορίες, αλλά και ποιο το τυχόν βιολογικό / εξελικτικό υπόβαθρο που επιτρέπει την παραπληροφόρηση; Στην πολύ περιεκτική και πολύ καλά στημένη παρουσίασή του, ο κ. Γιωτάκος εξηγεί με εξαιρετικά απλό και κατανοητό τρόπο το υπόβαθρο του φαινομένου, φέρνοντας αληθινά παραδείγματα διάδοσης ψευδών πληροφοριών και συνδέοντας τη συμπεριφορά αυτή με αντίστοιχες συμπεριφορές ακόμη και στο ζωικό βασίλειο. Αν κάποιος ενδιαφέρεται ουσιαστικά για το θέμα της διάδοσης ψευδών ειδήσεων και έχει την απορία πως γίνεται να πιστεύουμε και να διαδίδουμε εξωφρενικές πληροφορίες, νομίζω πως αξίζει να αφιερώσει 45 λεπτά για να δει το συγκεκριμένο βίντεο. Για την ιστορία να πούμε ότι το βίντεο προέρχεται από το 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής.

Εισαγωγική Φωτογραφία

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...