Δωρεάν διάλεξη: Τι είναι γραμμένο στο DNA μας;
Διακεκριμένοι επιστήμονες συμμετέχουν στη συζήτηση με θέμα «Το γονιδίωμά μας. Γνώθι σαυτόν: Μύθος, προκλήσεις και προοπτικές», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μegaron Plus και ειδικότερα του κύκλου Η Επιστήμη στη ζωή μας, την επιμέλεια του οποίου έχει ο Ηλίας Κούβελας, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.
Ομιλήτριες θα είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ογκολογίας Άννα Εφραιμίδου και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Σταυρούλα Τσινόρεμα. Το συντονισμό έχει αναλάβει ο Χαράλαμπος Σαββάκης, Καθηγητής Μοριακής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Βιοϊατρικών Ερευνών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».
Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014, ώρα 19:00
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής στις 17:30).
Το DNA μας
Τι είναι «γραμμένο» στο DNA μας; Πόσο καθορίζει ποιοι είμαστε, τις ικανότητές μας, την υγεία μας, Θα αλλάξει η Ιατρική στη νέα εποχή της Γονιδιωματικής και πώς; Υπάρχουν μέσα στο DNA μας πληροφορίες που αφορούν στο μέλλον μας, τις οποίες ίσως θα θέλαμε να μην γνωρίζουμε; Πώς θα προστατευτούν βασικά δικαιώματα του ατόμου σε μία πιθανή «γενετοκρατούμενη» φάση της Ιατρικής; Τα ερωτήματα που αναφύονται στην εποχή της Γονιδιωματικής είναι σημαντικά και αρκετές απαντήσεις θα αναθεωρούνται, όσο αλλάζουν η γνώση μας και η τεχνολογία, και όσο εξελίσσεται η δημόσια συζήτηση σχετικά με τα ηθικά και πολιτικά θέματα της Νέας Γενετικής. Απαντήσεις στους παραπάνω προβληματισμούς θα επιχειρήσουν να δώσουν ένας μοριακός βιολόγος και δάσκαλος Γενετικής, μία φιλόσοφος εξειδικευμένη σε θέματα Βιοηθικής και μία μαχόμενη ιατρός κατά του καρκίνου, μέσα από μία προσπάθεια ζωντανού και γόνιμου διαλόγου σχετικά με επίκαιρα θέματα της σύγχρονης Επιστήμης.
Οι Ομιλήτριες και ο συντονιστής
Άννα Εφραιμίδου
Είναι η πρώτη γυναίκα ογκολόγος στην Ελλάδα. Επί έξι έτη (1980-6), εργάστηκε ως Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Mount Sinai της Νέας Υόρκης. Το 1986, επέστρεψε στην Ελλάδα ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τρία χρόνια αργότερα, έγινε Διευθύντρια του Τμήματος Ιατρικής Ογκολογίας στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», το οποίο υπήρξε το πρώτο εκπαιδευτικό Κέντρο Ιατρικής Ογκολογίας στην Ελλάδα, με περισσότερους από 150 ογκολόγους να έχουν εκπαιδευτεί σε αυτό. Η Άννα Εφραιμίδου είναι αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύθηκε στην Παθολογία στο Downstate University της Νέας Υόρκης και στην Αιματολογία ως υπότροφος του ΝΙΗ στο Montefiore Hospital Albert Einstein School of Medicine της Νέας Υόρκης. Έχει δημοσιεύσει κλινικές και εργαστηριακές έρευνες σε διεθνή περιοδικά σχετικά με τον Καρκίνο του Μαστού. Η Άννα Εφραιμίδου είναι σύμβουλος ομάδων εθελοντών για την προαγωγή της έρευνας και θεραπείας του καρκίνου του μαστού, καθώς και μέλος Διεθνών Επιτροπών για την έρευνα και θεραπεία του. Το 2001, για το έργο και την προσφορά της βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σταυρούλα Τσινόρεμα
Είναι Καθηγήτρια Σύγχρονης, Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής, Διευθύντρια Σπουδών του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική» και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτοχος Πτυχίου Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Ma) στην Ηθική και Κοινωνική Φιλοσοφία και Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D.) στην Ηθική Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Έξιτερ, έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Έξιτερ. Το ερευνητικό έργο της επικεντρώνεται στην Hθική και Κοινωνική Φιλοσοφία, τη Βιοηθική, την Επιστημολογία, τη Φιλοσοφία της Γλώσσας και Φιλοσοφία του Νου. Στα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντά της περιλαμβάνονται η Ηθική των Επιστημών, καθώς και επιστημολογικά και μεθοδολογικά προβλήματα της Βιοηθικής. Το εκδοτικό έργο της περιλαμβάνει επιμέλεια και συγγραφή τόμων σχετικά με τη Φιλοσοφία, τη Βιοηθική, τη Γλώσσα και την Κριτική. Η Σταυρούλα Τσινόρεμα έχει διατελέσει μέλος διεθνών και εθνικών φορέων (Επιτροπές για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και για τη Βιοηθική και την Ηθική των Επιστημών, Ομοσπονδία των Εταιριών Φιλοσοφίας, Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας για τις Κλινικές Μελέτες του Υπουργείου Υγείας και Επιτροπή Δεοντολογίας της Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης).
Χαράλαμπος Σαββάκης (συντονιστής)
Είναι Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι επίσης Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ». Μετά τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απέκτησε διδακτορικό στην Κυτταρική και Αναπτυξιακή Βιολογία από το Πανεπιστήμιο Harvard. Από το 1982 έως το 1984, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ ως Ερευνητής με υποτροφία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ). Κατόπιν, εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1984 έως το 2008, υπήρξε Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΜΒ-ΙΤΕ). Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη Γενετική Μηχανική των εντόμων και στη Λειτουργική Γενωμική Ανάλυση σε έντομα και θηλαστικά. Το εργαστήριο του, με την ανακάλυψη και αξιοποίηση του μεταθετού στοιχείου Μίνως, άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη μεθόδων καταπολέμησης επιβλαβών εντόμων καθώς και για τη βελτίωση τεχνικών Λειτουργικής Γονιδιωματικής. Ο Χαράλαμπος Σαββάκης έχει τιμηθεί με το Βραβείο Έρευνας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (EOΦ) και του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒL Council), Σύμβουλος του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) και μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ειδικό Πρόγραμμα People (Marie Curie Actions) του 7ου Προγράμματος Πλαισίου Έρευνας. Είναι επίσης μέλος του ΕΜΒΟ.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.) και θα είναι ανοιχτή σε όλους. Η σύνδεση θα είναι εφικτή την ίδια μέρα της εκδήλωσης: https://webcast.grnet.gr/
Περισσότερες πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/ https://twitter.com/MegaronAthens
Εισαγωγική Εικόνα
- Ακαδημαϊκή επιτυχία: εστιάζοντας πέρα από την υψηλή νοημοσύνη - 17 Σεπτεμβρίου, 2024
- Προκατάληψη: προϊόν και κοινωνικής μάθησης - 12 Ιουλίου, 2024
- Μπορεί μια δοκιμασία οπτικής αντίληψης να εντοπίσει τα βρέφη με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αυτισμού; - 12 Ιουνίου, 2024