Ανοιχτή Εκδήλωση και Ανοιχτό Σεμινάριο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας στην Αλεξανδρούπολη
Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011, στην Αλεξανδρούπολη και ώρα 19:00-21.30 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή και δωρεάν εκδήλωση με θέμα την αφηγηματική ψυχοθεραπεία. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο βιβλιοπωλείο ΚΑΦΕΤΖΗ (Πρώην Βιβλιοπωλείο “Παπασωτηρίου”), Βενιζέλου 41, Αλεξανδρούπολη.
Η ανοιχτή εκδήλωση περιλαμβάνει:
- Μίνι προ-παρουσίαση του Βιβλίου της Alice Morgan “Τι είναι η αφηγηματική Θεραπεία», από τους συντελεστές της μετάφρασής του Βιολέτα Καφτατζή & Αδάμ Χαρβάτη
- Παρουσίαση του Νέου Ελληνικού Προγράμματος Εκπαίδευσης στην Αφηγηματική Θεραπεία
- Διάλεξη πάνω στο θέμα του σεμιναρίου
Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας
Το Σαββατοκύριακο μετά την ανοιχτή εκδήλωση (10-11 Δεκεμβρίου 2011) θα πραγματοποιηθεί διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας. Το κόστος συμμετοχής είναι 130 ευρώ για επαγγελματίες, και 100 ευρώ για φοιτητές.
Πληροφορίες: 6979008447, vrachiolias@yahoo.gr
Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας. Στείλτε αίτηση στο παραπάνω e-mail με τα στοιχεία σας για να κρατήσετε θέση (ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, φορέα από τον οποίο προέρχεστε – εφόσον δεν είστε ιδιώτης- καθώς και διεύθυνση, πόλη, τηλέφωνο και e-mail).
Λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό σεμινάριο
Η αφηγηματική προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία είναι μία προσέγγιση που αντλεί την πρακτική της από μία κριτική του κυρίαρχου κοινωνικού και ψυχολογικού λόγου. Διαφοροποιείται από τις αντιλήψεις που θεωρούν τον άνθρωπο ως πρόβλημα αλλά βλέπει τον άνθρωπο ως αντιμέτωπο-ανταποκρινόμενο σε προβλήματα. Διαφοροποιείται επίσης από τις αντιλήψεις που βλέπουν τον άνθρωπο ως «άτομο» αλλά βλέπει τον άνθρωπο ως σχετιζόμενο με σημαντικούς άλλους και ανταποκρινόμενο σε κοινωνικές ιδέες για τη ζωή και την ταυτότητά του. Και στο πλαίσιο αυτό ο άνθρωπος πραγματώνει την ελευθερία επιλογής του.
Όλα αυτά γίνονται τελικά μέσω συγκεκριμένων δυνατοτήτων θεραπευτικής συζήτησης, μέσω αυτών που ονομάζονται «χάρτες της αφηγηματικής πρακτικής». Αυτοί κάνουν την αφηγηματική πρακτική μία εύχρηστη πρακτική προσέγγιση, κατάλληλη για πολύ «δύσκολες» θεραπευτικές καταστάσεις.
Στο παρόν σεμινάριο στοχεύει να δώσει στους συμμετέχοντες/ουσες ένα στέρεο πλαίσιο για την επιλογή και εφαρμογή των βασικών πρακτικών της αφηγηματικής ψυχοθεραπείας, ώστε να μπορούν να βάλουν τις ιδέες της στην πράξη στο δικό τους πλαίσιο δουλειάς.
Οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν:
- Με τους «χάρτες» της εξωτερίκευσης, του απόντος αλλά υπονοούμενου, της επανασυγγραφής.
- Με τις μικρές λεπτομέρειες των χαρτών που τους κάνουν πιο εύχρηστους και τη ροή της ψυχοθεραπείας
- Με την εφαρμογή των χαρτών σε ιδιαίτερες καταστάσεις στην ψυχοθεραπεία, όπως είναι οι «απρόθυμοι» πελάτες και η «υποτροπή».
- Με τη χρήση θεραπευτικών καταγραφών
Το σεμινάριο, λοιπόν, είναι κατάλληλο για όσους θέλουν να γνωρίσουν την αφηγηματική πρακτική αλλά και για όσους θέλουν να εμβαθύνουν στις λεπτομέρειες της πρακτικής της. Το σεμινάριο περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα βιωματικές ασκήσεις, παραδείγματα περιπτώσεων, παρουσίαση ηχογραφημένων τμημάτων συνεδριών, παρουσίαση υλικού δουλειάς θεραπευμένων. Θα δοθεί στους συμμετέχοντες βεβαίωση από το Κέντρο Dulwich Αφηγηματικής Θεραπείας της Αυστραλίας.
Λίγα λόγια για τους εκπαιδευτές
O ΑΔΑΜ ΧΑΡΒΑΤΗΣ είναι ψυχολόγος, MSc, PhD, ψυχοθεραπευτής Gestalt, Συστημικής Αναπαράστασης και Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας. Είναι συντονιστής του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας (Ελλάδα) και του προγράμματος εκπαίδευσης στην αφηγηματική ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα του Dulwich Centre της Αυστραλίας. Έχει πολύχρονη επαγγελματική και εκπαιδευτική εμπειρία εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα. Έχει διδάξει μαθήματα Σχολικής Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας σε τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια χρησιμοποιώντας βιωματική μεθοδολογία.
Ο ΔΑΝΙΗΛ Κ. ΔΑΝΙΛΟΠΟΥΛΟΣ είναι παιδοψυχίατρος με μεταπτυχιακές σπουδές, συστημικός και αφηγηματικός θεραπευτής και συντονιστής βασικού επιπέδου στη θεραπευτική ιππασία. Έχει πολύχρονη επαγγελματική πορεία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Έχει δημοσιεύσει αφηγηματικά άρθρα και μεταφράσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά.
- Ακαδημαϊκή επιτυχία: εστιάζοντας πέρα από την υψηλή νοημοσύνη - 17 Σεπτεμβρίου, 2024
- Προκατάληψη: προϊόν και κοινωνικής μάθησης - 12 Ιουλίου, 2024
- Μπορεί μια δοκιμασία οπτικής αντίληψης να εντοπίσει τα βρέφη με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αυτισμού; - 12 Ιουνίου, 2024