12ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ψυχολόγων: Ανάγνωση και Γραφή

Ο Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος διοργανώνει το 12ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ψυχολόγων με θέμα: “Ανάγνωση και γραφή.Ποιες οι παρεμβάσεις των ψυχολόγων;”. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011, σε αίθουσα των Εκπαιδευτηρίων τού Εκπαιδευτικού Ομίλου ΔΟΜΗ, Μαυροκορδάτου 1-3, (και Ακαδημίας, στο ύψος τού Ιερού Ναού τής Ζωοδόχου Πηγής), στον πρώτο όροφο.

Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Το Σεμινάριο απευθύνεται στα Μέλη τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου και σε Ψυχολόγους, κατόχους κατά Νόμον Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου, καθώς και τελειόφοιτους – επί πτυχίω φοιτητές Ψυχολογίας υπό εγγραφήν στον Πανελλήνιο Ψυχολογικό Σύλλογο, χωρίς την καταβολή τέλους συμμετοχής.

Περιεχόμενο Σεμιναρίου

Στην κατάκτηση της ανάγνωσης (μιας γνωστικής διεργασίας) και της γραφής (μιας κινητικής δεξιότητας και γνωστικής διεργασίας) παρεμβαίνει πλήθος παραγόντων. Στις περιπτώσεις που παρουσιάζονται δυσκολίες στην κατάκτησή τους, η διάγνωση των παραγόντων που ευθύνονται επιτρέπει τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων των ψυχολόγων οι οποίες οφείλουν να κινούνται ταυτοχρόνως σε πολλά επίπεδα όπως η προφορική γλώσσα, η σχέση με το γραπτό, η φωνολογική επίγνωση, η ψυχοκινητική επανεκπαίδευση κ.ά.

Στόχος του Σεμιναρίου – Εργαστηρίου είναι μια συνοπτική παρουσίαση των τρόπων με τους οποίους οι ψυχολόγοι μπορούν να διαγνώσουν δυσκολίες στην κατάκτηση της ανάγνωσης και της γραφής και ο σχεδιασμός της θεραπευτικής / διορθωτικής / επανεκπαιδευτικής παρέμβασης.

Εισηγητρια: Λουκία Μπεζέ

Η Λουκία Μπεζέ σπούδασε Ψυχολογία στη Γαλλία (Montpellier) και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Κλινική Ψυχολογία (Paris V), Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία (Lille III) και Διδακτορικού Διπλώματος στην Ψυχολογία (Paris XIII). Επιπλέον έχει εκπαιδευθεί στο Institut Supérieur de Rééducation Psychomotrice στην ψυχοκινητική επανεκπαίδευση και στην γραφοκινητική. τ. Καθηγήτρια Ψυχολογίας της Ανάπτυξης και των Αποκλίσεων, υπηρέτησε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αρχικά στο Τμήμα Νομικής και στη συνέχεια στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία. Επί σειρά ετών εργάστηκε ιδιωτικά ως ψυχολόγος με ειδίκευση στις μαθησιακές δυσκολίες παιδιών και ιδιαίτερα στη δυσλεξία και στη δυσγραφία. Έχει δημιουργήσει, σε συνεργασία με τη Μ. Σφυρόερα, το μοναδικό στην Ελλάδα εκπαιδευτικό υλικό / παιχνίδι για τη φωνολογική συνειδητοποίηση των ήχων της Ελληνικής γλώσσας: «Πινακωτή».

Είναι Μέλος τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου (Α.Μ.: 1.159), Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής, και Πρόεδρος της Επιτροπής Επιστημονικών Θεμάτων τού ΠΨΣ.

Γενικές Πληροφορίες

  • Κατάθεση δηλώσεων συμμετοχής: Αυτοπροσώπως στα Γραφεία τού Συλλόγου ή ταχυδρομικώς: [Τζώρτζ 10, Πλατεία Κάνιγγος, 106 77 ΑΘΗΝΑ]. Κατεβάστε την σχετική φόρμα συμμετοχής από το site του Συνδέσμου.
  • Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων: Πενήντα (50) άτομα.
  • Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
  • Για τη συμμετοχή στο Σεμιναριο θα χορηγηθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Πανελλήνιο Ψυχολογικό Σύνδεσμο:

  • http://www.psy.gr
  • Tηλέφωνo: 210-3800635
  • Fax: 210-3800578
  • E-mail: ds@psy.gr
  • Τζώρτζ 10, Πλατεία Κάνιγγος, 106 77 Αθήνα

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών, αλλά και την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας εν τω συνόλω. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…