ΜκΕ #28: Φιλονικία, Κατάθλιψη, Ανορεξία και μια συνέντευξη του Steven Pinker!

  • Γιατί μαλώνουμε με τους φίλους και τους συντρόφους μας; Τι έχουμε να κερδίσουμε (εάν έχουμε να κερδίσουμε κάτι) από την “μάχη” αυτή; Το PsychCentral φιλοξενεί ένα σύντομο αλλά ενδιαφέρον άρθρο πάνω στο θέμα αυτό. Η απάντηση εν ολίγοις είναι πως το να εντοπίζουμε κινδύνους και να βρισκόμαστε εν μέσω μιας διαμάχης είναι απλά γραμμένο στα γονίδια που κουβαλάμε όλοι μας από τους προγόνους μας. Πρόκειται για μία κλασσική αντίδραση αυτοπροστασίας από φυσικούς και κατ’ επέκταση και ψυχολογικούς κινδύνους. [PsychCentral]
  • Ο Δρ. Steven Pinker έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο BBC στην οποία μιλάει γενικά για την επιστημονική του καριέρα, τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε (γλώσσα, βιολογία, εξελικτική ψυχολογία κ.α.).  Η συνέντευξη τιτλοφορείται “The Life Scientific” και μπορείτε να τη βρείτε στο BBC [streaming] [download]. Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το βιβλίο του “The Better Angels of Our Nature: The Decline of Violence in History and Its Causes” (διαθέσιμο και σε kindle version), στο οποίο μιλάει για την μείωση της βίας κατά το πέρασμα των τελευταίων αιώνων. Παρά την φαινομενική αύξηση που παρατηρούμε γύρω μας, εάν κάποιος ελέγξει τα διαθέσιμα στοιχεία για τα βίαια εγκλήματα και ιδιαίτερα για τον αριθμό των πολέμων και των νεκρών ανά τους αιώνες θα διαπιστώσει ότι ζούμε στην ειρηνικότερη περίοδο της ανθρωπότητας! Ο Δρ. Pinker είχε μάλιστα παρουσιάσει στοιχεία του βιβλίου του σε ένα πρόσφατο TED meeting. Για όσους δηλώνουν θαυμαστές του Pinker, να θυμήσουμε ότι το Ψυχολογείν φιλοξενεί ένα άρθρο του το οποίο μεταφράστηκε έπειτα από προσωπική του άδεια: “Η Εξελικτική Ψυχολογία της Θρησκείας“.
  • Αυτό που ακούμε συνήθως είναι πως όταν κάποιος δέχεται συνεχώς ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια μπορεί να έχει αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξει κατάθλιψη. Αυτό φυσικά είναι αλήθεια, καθώς κάθε πλήγμα στον εγωισμό μας μπορεί να μας στρέψει εναντίον του εαυτού μας. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είναι το γεγονός πως ο άνευ όρων αυτο-έπαινος μπορεί να έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα! Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύει μια νέα έρευνα στον τομέα της κατάθλιψης. Σύμφωνα με αυτή η ανατροφοδότηση που λαμβάνει κάποιος και ο αυτο-έλεγχος που κάνει είναι καλύτερα να βρίσκεται εντός της πραγματικότητας, καθώς έτσι αφενός του δίνονται κίνητρα να προσπαθήσει κι άλλο και αφετέρου δεν θα απογοητευτεί τόσο πολύ στην επόμενη “αποτυχία”. [Science Daily]
  • Ψυχο… ιστορικά

    Σαν σήμερα, στις 24 Οκτωβρίου 1873, ο Άγγλος γιατρός Sir William Withey Gull παρουσίασε την πρώτη λεπτομερή κλινική περιγραφή της νευρικής ανορεξίας σε μια ομιλία του στην Clinical Society στο Λονδίνο. Κάποιοι άλλοι όροι που χρησιμοποιούνταν για να παριγράψουν την διαταραχή ήταν οι “apepsia hysterica” και “anorexia hysterica”. Τελικά όμως επικράτησε ο όρος που χρησιμοποιείται σήμερα: “Anorexia Nervosa“. Ήδη από το 1868 ο Δρ. Gull έκανε κάποιες πρώιμες αναφορές στο σύνδρομο σε ένα συνέδριο της Βρετανικού Ιατρικού Συνδέσμου. Μάλιστα κατάφερε να επαναφέρει το βάρος μιας ανορεξικής ασθενούς (“Miss A—”) σε φυσιολογικά επίπεδα. Μια πιπεράτη λεπτομέρεια της προσωπικής ζωής του Δρ. Gull είναι το γεγονός πως ακόμη και σήμερα θεωρείται ένας από τους βασικούς υπόπτους για την υπόθεση του διαβόητου “Jack the Ripper“.

    Φωτογραφία:

    Δημήτρης Αγοραστός

    Δημήτρης Αγοραστός

    Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

    Μπορεί επίσης να σας αρέσει...