Καταδίκη της Ελλάδας για τον υποχρεωτικό εγκλεισμό δύο ψυχικά ασθενών

Όπως αναφέρει και το Έθνος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την χώρα μας καθώς δύο πολίτες οδηγήθηκαν σιδεροδέσμιοι σε ψυχιατρικά ιδρύματα δίχως να τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Νόμο. Με άλλα λόγια το ίδιο το κράτος παρανομεί εις βάρος των πολιτών, καταπατώντας τους νόμους και κάθε έννοια ανθρωπίνου δικαιώματος. Όπως αναφέρει το ίδιο άρθρο:

Σύμφωνα με αυτές [τις νόμιμες διαδικασίες] ο ασθενής θα πρέπει να εξεταστεί από ειδικό για να διατυπωθεί η ιατρική εκτίμηση του περιστατικού το πολύ μέσα σε 48 ώρες (μετά την υποβολή του αιτήματος για αναγκαστικό εγκλεισμό είτε από συγγενείς, είτε αυτεπαγγέλτως). Εάν ο εισαγγελέας αποφασίσει -βάσει της ιατρικής γνωμάτευσης- τον εγκλεισμό προσώπου σε ψυχιατρείο οφείλει μέσα σε 3 ημέρες να υποβάλει σχετικό αίτημα στο αρμόδιο Πρωτοδικείο το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να συνεδριάσει μέσα σε 10 ημέρες για να αποφασίσει για ενδεχόμενη εισαγωγή και νοσηλεία (σύνολο 13 ημέρες).

Αυτό που έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η απόφαση κάνει λόγο στις ελληνικές “πατέντες” όσον αφορά τις ιατρικές γνωματεύσεις. Καθώς ο νόμος απαιτεί ιατρική γνωμάτευση, πολλές φορές αυτή περιορίζεται σε μερικές λέξεις και αοριστολογίες τύπου “ψυχωσικό σύνδρομο” δίχως να περιγράφει επαρκώς τους λόγους για τους οποίους το άτομο πρέπει να εγκλειστεί υποχρεωτικά σε ψυχιατρική κλινική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ψυχιατρικές κλινικές στην Ελλάδα -με αποκλειστική ευθύνη του Κράτους με τους νομικούς λαβύρινθους που δημιουργεί- δεν είναι ιδιαίτερα υψηλών προδιαγραφών, ιδιαίτερα όσον αφορά αυτούς που νοσηλεύονται και πολλές φορές καθηλώνονται υποχρεωτικά . Όσοι έχουμε εμπειρία από τον Ελληνικό Στρατό και την Ομάδα Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας γνωρίζουμε από πρώτο χέρι αυτού του τύπου τις ελληνικές πατέντες στα παραπεμπτικά και στις γνωματεύσεις των ψυχιατρικά ασθενών.

Μία από τις πιο ανατριχιαστικές πραγματικότητες που περιγράφει η απόφαση είναι η τακτική ο ψυχικά ασθενής να οδηγείται στην ψυχιατρική κλινική με περιπολικό της Αστυνομίας, φορώντας χειροπέδες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επίπτωση που θα έχουν αυτά τα γεγονότα στην ψυχική ή/και την σωματική υγεία του. Όσοι μένουν σε νησιά δε, μετεπιβιβάζονται από πλοίο σε πλοίο για μερικές μέρες μένωντας στο ενδοιάμεσο ακόμη και στα Τμήματα Μεταγωγών!

Η πρωτόγονη κατάσταση που επικραττεί στην Ελλάδα στον τομέα της ψυχικής υγείας είναι απλά απαράδεκτη. Το πρόσωπο μιας κοινωνίας φαίνεται στο πως φέρεται στους αδύναμους και στις εσωτερικές “εξωομάδες” όπως είναι οι φυλακισμένοι, οι ψυχικά ασθενείς και οι μετανάστες οι οποίες κρατούνται σε απόσταση ασφαλείας και πολλές φορές γίνονται θύματα καταπάτησης των βασικών νομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Εισαγωγική Φωτογραφία

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών, αλλά και την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας εν τω συνόλω. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…