Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Συμβουλευτικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ο κ. Κλεφτάρας, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είχε την ευγενή καλοσύνη να με ενημερώσει για την έναρξη υποβολής αιτήσεων για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Συμβουλευτικής στην Ειδική Αγωγή, στην Εκπαίδευση και στην Υγεία” του πανεπιστημίου του το οποίο θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2009. Χάρηκα όταν έμαθα για το συγκεκριμένο εξαιρετικά ενδιαφέροντος περιεχομένου μεταπτυχιακό καθώς είχε διαφύγει της προσοχής μου εως τώρα. Ακολουθούν αποσπάσματα από την προκύρηξη την οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος.
Το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητριών και φοιτητών, για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία» (ΦΕΚ 1597/11-8-2008/τ.B). Πρόκειται για ένα μεταπτυχιακό γενικά στη «Συμβουλευτική» και σκοπός του είναι η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και η ανάπτυξη κατάλληλων δεξιοτήτων σε ζητήματα που αφορούν:
- Τη Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση γενικότερα και την Ειδική Αγωγή ειδικότερα,
- Τη Συμβουλευτική στο χώρο της Υγείας (ψυχικής και σωματικής) και της Εργασίας,
- Τη Συμβουλευτική στο χώρο των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες,
- Την Πολιτισμική και Πολυπολιτισμική Συμβουλευτική για Άτομα Μειονοτήτων.
Η εκπαίδευση των φοιτητών στη Συμβουλευτική γίνεται ταυτόχρονα σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα:
- Θεωρητικό επίπεδο: 10 θεωρητικά μαθήματα «Συμβουλευτικής»,
- Ερευνητικό επίπεδο: 2 μαθήματα στις «Ποσοτικές και Ποιοτικές Μεθόδους Έρευνας» και «Διπλωματική Εργασία»,
- Βιωματικό επίπεδο: 40 ώρες «Ατομικής Συμβουλευτικής» προσωπικά για τον κάθε φοιτητή/τρια και 60 περίπου ώρες «Ομαδικής Συμβουλευτικής»,
- Πρακτικό επίπεδο: 3 εργαστηριακά μαθήματα «Τεχνικών Συμβουλευτικής Παρέμβασης» και 6 μήνες «Πρακτικής Άσκησης» (1000 περίπου ώρες) με «Ατομική και Ομαδική Εποπτεία».
Χρονική διάρκεια – Αριθμός εισακτέων – Δίδακτρα:
- Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την απονομή του ΜΔΕ ορίζεται σε δύο πλήρη έτη και εκτείνεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Ημέρες μαθημάτων: Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο, Κυριακή.
- Ο αριθμός εισακτέων φοιτητών/τριών στο ΠΜΣ για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 30. Επιπλέον του αριθμού εισακτέων, γίνονται δεκτοί, εφόσον υπάρχουν, ένας (1) υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) που πέτυχε στο σχετικό διαγωνισμό μεταπτυχιακών σπουδών εσωτερικού του γνωστικού αντικειμένου του ΠΜΣ και ένας (1) αλλοδαπός υπότροφος του Ελληνικού Κράτους.
- Τα δίδακτρα του ΠΜΣ, για τα ακαδημαϊκά έτη 2009-2010 και 2010-2011, ανέρχονται στο ποσό των 4.500 ευρώ το χρόνο ή 9.000 ευρώ συνολικά και για τα δύο χρόνια διάρκειας του ΠΜΣ.
Κατηγορίες πτυχιούχων που μπορούν να υποβάλλουν αίτηση:
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ της ημεδαπής ή αντίστοιχων Τμημάτων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής και σε συναφή γνωστικά αντικείμενα με αυτά του ΠΜΣ.
Ειδικότερα γίνονται δεκτοί:
- Πτυχιούχοι Παιδαγωγικών Τμημάτων, Τμημάτων Ψυχολογίας, ΦΠΨ, Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Διαιτολογίας και γενικά Τμημάτων Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών καθώς και Επιστημών Υγείας των ΑΕΙ της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Τμημάτων της αλλοδαπής,
- Πτυχιούχοι των Τμημάτων Εργοθεραπείας, Κοινωνικής Εργασίας, Διατροφής, Νοσηλευτικής, Λογοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Βρεφονηπιοκομίας, Μαιευτικής, Δημόσιας Υγιεινής και γενικά των Τμημάτων των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των ΤΕΙ της ημεδαπής και των αντίστοιχων Τμημάτων της αλλοδαπής και
- Σε κάποιες περιπτώσεις, με απόφαση της ΓΣΕΣ, μπορούν να γίνουν δεκτοί πτυχιούχοι και άλλων Τμημάτων (π.χ., άτομα με αξιόλογη εμπειρία και σημαντικό έργο στο χώρο της Συμβουλευτικής, κ.λπ.).
Ημερομηνίες – Προθεσμίες:
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται, από 6 Απριλίου έως και 25 Μαΐου 2009, να υποβάλουν εμπρόθεσμα, αυτοπροσώπως ή με συστημένη επιστολή, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στη Γραμματεία του ΠΜΣ.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας της γραμματείας:
- Τρίτη απόγευμα: 16:00 – 21:00
- Τετάρτη & Πέμπτη πρωί: 11:00 – 13:00
Περισσότερες Πληροφορίες / Επικοινωνία:
- Διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (παραλιακό συγκρότημα), Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, Γραμματεία ΠΜΣ – Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή και την Εκπαίδευση, Αργοναυτών & Φιλελλήνων, 382 21 Βόλος, Ελλάδα.
- Τηλέφωνο γραμματείας: 24210-74738.
- Ιστοσελίδα: http://www.sed.uth.gr
- Ακαδημαϊκή επιτυχία: εστιάζοντας πέρα από την υψηλή νοημοσύνη - 17 Σεπτεμβρίου, 2024
- Προκατάληψη: προϊόν και κοινωνικής μάθησης - 12 Ιουλίου, 2024
- Μπορεί μια δοκιμασία οπτικής αντίληψης να εντοπίσει τα βρέφη με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αυτισμού; - 12 Ιουνίου, 2024