Από μικρό μαθαίνεις… την βοήθεια!

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες έρευνες των τελευταίων ημερών (Social evaluation by preverbal infants, Nature 450, 557-559) αναφέρει πως βρέφη ηλικίας 6 μηνών είναι ικανά να ξεχωρίσουν ανάμεσα στα “βοηθητικά” και τα “εχθρικά” άτομα του περιβάλλοντός τους. Η έρευνα αυτή ενισχύει την άποψη πως δεν είμαστε “tabula rasa” όταν γεννιόμαστε, αλλά ερχόμαστε στον κόσμο με κάποιες – έστω υποτυπώδεις – κοινωνικές δεξιότητες, τις οποίες εμπλουτίζουμε με τον καιρό μέσω της μάθησης. Στο πείραμα της έρευνας μια ομάδα βρεφών έβλεπε ένα κουκλάκι να σπρώχνει ένα άλλο κουκλάκι από έναν λόφο, ενώ μια άλλη ομάδα έβλεπε το ίδιο κουκλάκι να βοηθάει αυτή τη φορά το δεύτερο κουκλάκι να ανέβει στον λόφο. Όταν πήγαν τα κουκλάκια μπροστά στα βρέφη, σχεδόν κανένα βρέφος της πρώτης ομάδας δεν επέλεξε το “κακό” κουκλάκι, ενώ τα βρέφη της δεύτερης ομάδας έδειξαν προτίμηση στο “βοηθητικό” κουκλάκι. Κάνοντας κάποιες επιπλέον σκέψεις γύρω από την εν λόγω έρευνα κάποιος μπορεί να πει ότι ακόμη και η ηθική μπορεί να έχει βιολογικά θεμέλια! Και πάλι βέβαια αυτό μπορεί να εξηγηθεί μέσω του “εγωιστικού” μηχανισμού επιβίωσης του ανθρώπου, μιας και μπορούμε να πούμε ότι τα βρέφη επέλεξαν το αντικείμενο που επέδειξε μια συμπεριφορά που μπορεί να τους φανεί χρήσιμο στο μέλλον (να τα βοηθήσει). Πολλά λοιπόν από τα όπλα μας φαίνεται πως είναι βιολογικά. Αρκεί να θυμηθούμε τις έρευνες που δείχνουν ότι τα βρέφη λίγων μηνών δείχνουν προτίμηση σε καλοσχηματισμένα, όμορφα πρόσωπα και όχι σε άσχημα! Ένα καλοσχηματισμένο πρόσωπο είναι συνδεδεμένο με την υγεία και την δύναμη και ένα υγιές μέλος στην ομάδα είναι πάντα χρήσιμο. Έτσι τα μωρά στρέφονται προς τα άτομα που θα μπορέσουν να τα βοηθήσουν στο δύσκολο έργο που έχουν: την επιβίωση. Ο άνθρωπος λοιπόν είναι εκ φύσεως ένα ον κοινωνικό; Πολύ πιθανόν! Άλλωστε η εξέλιξη του είδους μας βασίστηκε πάνω στην ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών και κοινοτήτων. Δίχως την ομαδική προσπάθεια είναι αμφίβολο αν θα καταφέρναμε να επιβιώσουμε στο ανταγωνιστικό σκληρό φυσικό περιβάλλον του παρελθόντος μας. Διαβάστε περισσότερα για την έρευνα: Babies Prefer Helpful To Unhelpful Social Types Babies may make social judgments Babies Can Tell Helpers From Hurters

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...