Ανάπτυξη αυτογνωσίας: η περίπτωση του Rouge test

Η αυτογνωσία είναι μια από τις πιο θεμελιώδεις έννοιες της ανθρώπινης ύπαρξης. Μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας ως ξεχωριστή οντότητα και να σκεφτόμαστε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ενέργειές μας. Πώς, όμως, μελετούν οι επιστήμονες την αυτογνωσία; Ένα από τα πιο γνωστά πειράματα είναι το Rouge test, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς στην έρευνα για τη συνείδηση και τη γνωστική ανάπτυξη.

Η αυτογνωσία αναφέρεται στην ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τον εαυτό μας. Δεν είναι μόνο η επίγνωση της φυσικής μας παρουσίας, αλλά και των σκέψεων, των συναισθημάτων και της προσωπικής μας ταυτότητας. Η αυτογνωσία είναι θεμελιώδης για την κοινωνική μας αλληλεπίδραση. Για παράδειγμα, μας βοηθά να καταλάβουμε ότι οι άλλοι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις ή συναισθήματα από εμάς.

Η ανάπτυξη της αυτογνωσίας ξεκινά από μικρή ηλικία. Βρέφη και μικρά παιδιά δείχνουν σταδιακά σημάδια ότι καταλαβαίνουν τον εαυτό τους ως ξεχωριστή οντότητα. Το πώς μετριέται αυτή η ικανότητα ήταν ένα ερώτημα που απασχόλησε την επιστήμη για πολλά χρόνια. Το Rouge test αποτέλεσε μια πρωτοποριακή απάντηση.

Το Rouge test, γνωστό και ως τεστ του κόκκινου σημάδιου, σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1970 από τον ψυχολόγο Gordon Gallup Jr. [1]Gallup, G. G. Jr. (1970). Chimpanzees: Self-recognition. Science, 167(3914), 86-87. https://doi.org/10.1126/science.167.3914.86 για να μετρήσει την αυτογνωσία. Στην κλασική του μορφή, το πείραμα έχει ως εξής:

  1. Ένα παιδί ή ζώο εκτίθεται σε έναν καθρέφτη και παρατηρεί τη δική του αντανάκλαση.
  2. Οι ερευνητές, χωρίς το υποκείμενο του πειράματος (το παιδί ή το ζώο δηλαδή) να το αντιληφθεί, βάζουν ένα μικρό σημάδι (συνήθως κόκκινο χρώμα ή σκόνη) στο μέτωπό του.
  3. Το υποκείμενο στη συνέχεια ξαναβλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη.
  4. Η αντίδρασή του καταγράφεται: αν αγγίξει το σημάδι στο δικό του πρόσωπο και όχι στον καθρέφτη, τότε κατανοεί ότι η αντανάκλαση είναι ο εαυτός του.

Η λογική πίσω από το πείραμα είναι απλή: η κίνηση για να αφαιρεθεί το σημάδι υποδηλώνει ότι το υποκείμενο αναγνωρίζει τον εαυτό του και κατανοεί πως το σημάδι βρίσκεται στο πρόσωπό του.

Στα πρώτα χρόνια της ζωής, τα περισσότερα παιδιά δεν περνούν το Rouge test. Συνήθως, γύρω στους 18-24 μήνες, τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν σημάδια αυτογνωσίας, αγγίζοντας το σημάδι στο πρόσωπό τους όταν κοιτούν τον καθρέφτη [2]Rochat, P. (2003). Five levels of self-awareness as they unfold early in life. Consciousness and Cognition, 12(4), 717-731. https://doi.org/10.1016/S1053-8100(03)00081-3 .

Το Rouge test αποτέλεσε ορόσημο στην κατανόηση της αυτογνωσίας, καθώς προσέφερε έναν πρακτικό τρόπο να μελετηθεί αυτή η αφηρημένη έννοια. Αρχικά, επέτρεψε τη μελέτη της ανάπτυξης στα παιδιά. Το πείραμα έδειξε πότε περίπου ξεκινά η αυτογνωσία στα ανθρώπινα βρέφη, ενώ ταυτόχρονα τα ευρήματα έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για την ψυχολογική και νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών. Έπειτα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δοκιμασία αυτή δεν εφαρμόστηκε μόνο σε ανθρώπους αλλά και σε διάφορα είδη ζώων, επιτρέποντάς μας να μελετήσουμε το βαθμό αυτογνωσίας στα ζώα. Ζώα όπως οι χιμπατζήδες, τα δελφίνια και οι ελέφαντες πέρασαν το τεστ, δείχνοντας ότι διαθέτουν έναν βαθμό αυτογνωσίας. Γενικότερα, το Rouge test κίνησε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και πυροδότησε περαιτέρω έρευνες για τη συνείδηση και τη σχέση της με την εγκεφαλική δραστηριότητα.

    Κριτική του Rouge Test και νέες προσεγγίσεις

    Παρόλο που το Rouge test είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, έχει δεχτεί και σημαντική κριτική, την οποία μπορούμε να συνοψίσουμε σε τρία βασικά σημεία:

    1. Περιορισμένη ερμηνεία της αυτογνωσίας: Το γεγονός ότι ένα άτομο ή ζώο δεν περνά το τεστ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι στερείται αυτογνωσίας. Για παράδειγμα, τα σκυλιά δεν περνούν το τεστ, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι βασίζονται περισσότερο στην όσφρηση παρά στην όραση.
    2. Πολιτισμικές διαφορές: Έρευνες έδειξαν ότι παιδιά από διαφορετικούς πολιτισμούς περνούν το τεστ σε διαφορετικές ηλικίες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αυτογνωσία μπορεί να επηρεάζεται και από κοινωνικοπολιτισμικούς παράγοντες.
    3. Απλοϊκή προσέγγιση: Η αυτογνωσία είναι μια σύνθετη έννοια, και το Rouge test μετρά μόνο μια πολύ συγκεκριμένη πτυχή της – την αναγνώριση στον καθρέφτη. Άλλες μορφές αυτογνωσίας, όπως η συνειδητοποίηση σκέψεων και συναισθημάτων, δεν εξετάζονται.

    Το Rouge test αποτέλεσε την αρχή, αλλά η επιστήμη της ψυχομετρίας έχει προχωρήσει με πιο εξελιγμένα πειράματα για την αυτογνωσία:

    1. Το τεστ με βίντεο: Σε αυτό το πείραμα, αντί για καθρέφτη, το υποκείμενο βλέπει ένα βίντεο του εαυτού του με κάποιο σημάδι στο πρόσωπο. Η αναγνώριση γίνεται πιο απαιτητική, καθώς απαιτείται και η κατανόηση της χρονικής καθυστέρησης στο βίντεο.
    2. Μελέτες νευρολογίας: Χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με την αυτογνωσία. Αυτές οι μελέτες αποκαλύπτουν ποιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται όταν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας.
    3. Πειράματα με μη παραδοσιακά ζώα: Πρόσφατες έρευνες έχουν εξετάσει την αυτογνωσία σε ζώα που παραδοσιακά δεν θεωρούνταν “έξυπνα”, όπως τα πουλιά (π.χ. κοράκια) και τα χταπόδια. Αυτές οι έρευνες δείχνουν ότι η αυτογνωσία μπορεί να παίρνει διαφορετικές μορφές σε διαφορετικά είδη [3]Anderson, J. R., & Gallup, G. G. Jr. (2015). Which primates recognize themselves in mirrors? A meta-analysis of all mirror self-recognition studies. Primates, 56(4), 317-326. https://doi.org/10.1007/s10329-015-0486-4 .
    4. Διαφορετικά αισθητηριακά ερεθίσματα: Νέα πειράματα εξετάζουν την αυτογνωσία όχι μόνο μέσω της όρασης αλλά και μέσω της αφής ή της αίσθησης του σώματος στον χώρο.

    Η μελέτη της αυτογνωσίας, ξεκινώντας από το απλό αλλά ιδιοφυές Rouge test, συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον των επιστημόνων και να αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης (και μη) συνείδησης. Παρόλο που το τεστ δεν είναι τέλειο, άνοιξε τον δρόμο για μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού μας και της θέσης μας στον κόσμο. Οι εξελίξεις στη νευροεπιστήμη και η ανάπτυξη νέων πειραμάτων μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου της συνείδησης, ενός από τα πιο συναρπαστικά ερωτήματα της επιστήμης.

    Εισαγωγική Φωτογραφία

    Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

    Δημήτρης Αγοραστός

    Πηγές / Διαβάστε περισσότερα

    Πηγές / Διαβάστε περισσότερα
    1 Gallup, G. G. Jr. (1970). Chimpanzees: Self-recognition. Science, 167(3914), 86-87. https://doi.org/10.1126/science.167.3914.86
    2 Rochat, P. (2003). Five levels of self-awareness as they unfold early in life. Consciousness and Cognition, 12(4), 717-731. https://doi.org/10.1016/S1053-8100(03)00081-3
    3 Anderson, J. R., & Gallup, G. G. Jr. (2015). Which primates recognize themselves in mirrors? A meta-analysis of all mirror self-recognition studies. Primates, 56(4), 317-326. https://doi.org/10.1007/s10329-015-0486-4

    Δημήτρης Αγοραστός

    Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών, αλλά και την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας εν τω συνόλω. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

    Ίσως σας ενδιαφέρουν…