Ψυχοϊστορικά – 25 Ιουλίου 1799: Αιχμαλωσία του Βίκτορ του Aveyron

Σαν σήμερα, στις 25 Ιουλίου 1799 οι κάτοικοι της μικρής πόλης Saint-Sernin-sur-Rance της κεντρικής Γαλλίας αιχμαλωτίζουν ένα αγοράκι το οποίο περιφέρονταν μόνο του στο δάσος. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των κατοίκων το παιδάκι πρέπει να ήταν περίπου 12 ετών, δεν μιλούσε καθόλου, έτρωγε μόνο με τα χέρια, ενώ το σώμα του ήταν γεμάτο εκδορές. Όλα αυτά οδήγησαν τους κατοίκους και τις αρχές της πόλης να φτάσουν στο συμπέρασμα πως το αγόρι ζούσε για πολλά χρόνια μόνο του στο δάσος. Το αγοράκι κατάφερε να ξεφύγει και χάθηκε και πάλι στο δάσος, από όπου εμφανίστηκε ξανά λίγους μήνες αργότερα, αναστατώνοντας και πάλι την τοπική κοινωνία. Ένας γιατρός που εργαζόταν στην περιοχή, ο Jean Marc Gaspard Itard, ασχολήθηκε εντατικά με το μικρό αγόρι και προσπάθησε να του μάθει να μιλάει και να γράφει. Η δουλειά του με το αγοράκι, το οποίο αργότερα ονομάστηκε Βίκτορ, ήταν μια από τις πρώτες “περιπτωσιακές μελέτες” για τη διδασκαλία ατόμων με αναπτυξιακές διαταραχές. Το αγόρι έμεινε στην ιστορία με το όνομα Βίκτορ του Aveyron, από το όνομα της περιφέρειας στην οποία ανήκει η πόλη Saint-Sernin-sur-Rance και το δάσος στο οποίο έμενε ο Βίκτορ. Πηγή

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών, αλλά και την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας εν τω συνόλω. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

I