Νέα Ψυχολογίας (30 Σεπτεμβρίου 2021)

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας πρόσφατης έρευνας στο Η.Β., τα άτομα που έχουν κακοποιηθεί σωματικά ή σεξουαλικά κατά την παιδική ηλικία, παρουσιάζουν 2.6 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν αργότερα μεταξύ των ηλικιών 45-58 ετών, εν συγκρίσει με τα άτομα που δεν έχουν υποστεί κάτι τέτοιο. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε πως και άλλοι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες κατά την περίοδο της γέννησης (π.χ. το ύψος του εισοδήματος, η μακροχρόνια και εξασφαλισμένη εργασία των γονιών, το είδος της εργασίας) σχετίζονται με αυξημένη θνησιμότητα όχι μόνο κατά την παιδική ηλικία, αλλά και αργότερα στη ζωή μας.

Αυτά τα δεδομένα δεν εκπλήσσουν, καθώς οι κοινωνικές συνθήκες και τα βιώματά μας κατά την παιδική μας ηλικία έχουν αντίκτυπο στην πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες και αγαθά που εξασφαλίζουν ευζωία και μακροζωία (κοινωνική πρόνοια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σωστή διατροφή), αλλά και διαμορφώνουν και στοιχεία της προσωπικότητάς μας που σχετίζονται με την ανάπτυξη ψυχοσωματικών διαταραχών που απειλούν όχι μόνο την ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία.

Rogers N., Power C., Pereira S. (2021). Child maltreatment, early life socioeconomic disadvantage and all-cause mortality in mid-adulthood: findings from a prospective British birth cohort. BMJ Open. 11 (9)

Μια ομάδα Αυστραλών νευροεπιστημόνων κατάφερε να δημιουργήσει έναν αλγόριθμο ανάλυσης των φυσικών χαρακτηριστικών των προσώπων γονέων, ο οποίος είναι σε θέση να αναγνωρίσει σε ικανοποιητικό βαθμό ποιοι από αυτούς έχουν παιδί που έχει διαγνωσθεί με Διαταραχή Φάσματος του Αυτισμού (ΔΦΑ). Η σημαντικότητα του συγκερκιμένου επιτεύγματος έγκειται στο ότι υπογραμμίζει τη σημαντικότητα γενετικών παραγόντων στην ανάπτυξη της ΔΦΑ, αλλά και δίνει ελπίδες για την πιο λεπτομερή ταυτοποίηση αυτών των παραγόντων στο μέλλον.

Tan, D. W., Gilani, S. Z., Boutrus, M., Alvares, G. A., Whitehouse, A. J. O., Mian, A., Suter, D., & Maybery, M. T. (2021). Facial asymmetry in parents of children on the autism spectrum. Autism Research, 1– 10. https://doi.org/10.1002/aur.2612

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η Facebook, η οποία μεταξύ άλλων έχει και το Instagram, τόνιζε σε μηνύματα και παρουσιάσεις της για “εσωτερική κατανάλωση” κατά το 2019-2020 ότι σύμφωνα με δικά της δεδομένα που άντλησε από τους χρήστες του Instagram, ένα μεγάλο ποσοστό των εφήβων με αρνητική αυτοεικόνα αναγνωρίζουν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα ως βασικό αρνητικό παράγοντα που επιβαρύνει την αυτοεικόνα τους.
Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 40% των των χρηστών του Instagram που θεωρούν ότι η εικόνα τους είναι “απωθητική”/”μη θελκτική”, θεωρούν ότι το Instagram παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τους την αντίληψη. Για τα κορίτσια, η ίδια έρευνα του Facebook έβρισκε πως το Instagram “δημιουργεί αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους σε 1 στα 3 κορίτσια”.
Οι παραδοχές αυτές συνοδεύονταν από δέσμευση της εταιρίας να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει αυτό τον αρνητικό αντίκτυπο της πλατφόρμας. Λίγα χρόνια μετά, τα αποτελέσματα των όποιων βημάτων έχει κάνει η εταιρία είναι αμφίβολλα, καθώς τα κοινωνικά δίκτυα συνεχίζουν να έχουν επιβαρυντικό ρόλο στην ψυχική υγεία πολλών χρηστών.

USA TODAY: “Facebook officials knew Instagram can have negative mental health impacts for teens, report claims
Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...