• Άρθρα
  • Υλικό
  • Ποιος είμαι
  • Επικοινωνία
Ψυχολογείν
  • Άρθρα
  • Υλικό
  • Ποιος είμαι
  • Επικοινωνία

Ο αυτισμός αναπτύσσεται διαφορετικά στα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια

Η διαταραχή του αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα αλλά και τις κοινωνίες γενικότερα τις τελευταίες δεκαετίες. Οι γνώσεις που έχουμε γύρω από τις πρώιμες ενδείξεις, τα συμπτώματα, τους μηχανισμούς ανάπτυξης της διαταραχής αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται στις διαφορετικές περιπτώσεις, πολλαπλασιάζονται διαρκώς.

Αποτέλεσμα αυτής της σταθερής κατάκτησης νέων επιστημονικών πληροφοριών γύρω από τον αυτισμό είναι να αλλάζουμε σταδιακά την οπτική μας απέναντί του. Για παράδειγμα, από το 2015 πλέον οι διαφορετικές εκφάνσεις του αυτισμού, βάσει του DSM-5, ενοποιήθηκαν υπό τη σκέπη μιας μόνο διαταραχής (της ΔΑΦ), εν συγκρίσει με την αντίληψή των προηγούμενων ετών περί ποιοτικά διαφορετικών διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών (π.χ. Asperger, διαταραχή αυτισμού). Ένα ακόμη διαχρονικό εύρημα είναι η διαφοροποίηση αγοριών και κοριτσιών ως προς τον επιπολασμό της ΔΑΦ, με τα αγόρια να παρουσιάζουν πιο υψηλά ποσοστά συγκριτικά με τα κορίτσια. Σε μια πρόσφατη έρευνα στην Ελλάδα [1]Thomaidis, L., Mavroeidi, N., Richardson, C., Choleva, A., Damianos, G., Bolias, K., & Tsolia, M. (2020). Autism Spectrum Disorders in Greece: Nationwide Prevalence in 10–11 Year-Old Children and Regional Disparities. Journal of Clinical Medicine,9(7), 2163. doi:10.3390/jcm9072163 , υπολογίστηκε ότι περίπου 1% των παιδιών παρουσιάζει ΔΑΦ, με τα κορίτσια να έχουν χαμηλότερα ποσοστά (0.44%) από τα αγόρια 1.83%)

Αυτή η διαφορά στα ποσοστά μεταξύ των φύλων έχει ως αποτέλεσμα η συμμετοχή των αγοριών με ΔΑΦ στις έρευνες που γίνονται για τη διαταραχή να είναι πιο συχνή σε σχέση με τη συμμετοχή των κοριτσιών. Αυτό μπορεί δυνητικά να αποτελεί πρόβλημα, καθώς δεν γνωρίζουμε εάν τα όποια αποτελέσματα στα οποία καταλήγουμε στις μελέτες με αγόρια μπορούν να γενικευτούν εξίσου και στα κορίτσια. Μία πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ [2]Jack, A., Sullivan, C. A., Aylward, E., Bookheimer, S. Y., Dapretto, M., Gaab, N., . . . Ventola, P. (2021). A neurogenetic analysis of female autism. Brain. doi:10.1093/brain/awab064 μελέτησε διαφορές στο γονιδιακό αποτύπωμα αλλά και στα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά αγοριών και κοριτσιών με ΔΑΦ. Αυτό το οποίο εντόπισε παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι ερευνητές αναφέρουν στατιστικώς σημαντικές διαφορές στη γονδιακή εικόνα μεταξύ των δύο φύλων, καθώς επίσης και διαφοροποίηση στον τρόπο λειτουργίας των εγκεφάλων των κοριτσιών με ΔΑΦ όταν καλούνται να επεξεργαστούν κοινωνικά σήματα, όπως εκφράσεις των προσώπων ή χειρονομίες. Αυτές οι διαφορές στο λειτουργικό επίπεδο του εγκεφάλου δεν εντοπίστηκαν όταν η ίδια μελέτη προχώρησε σε σύγκριση αγοριών με ΔΑΦ και αγοριών δίχως ΔΑΦ.

Είναι γνωστό ότι η ΔΑΦ είναι μια διαταραχή η οποία, όπως υποδηλώνει πλέον και το όνομά της, δεν είναι ενιαία, αλλά εκδηλώνεται εντός ενός φάσματος, με ποικίλους τρόπους που διαφέρουν από άτομο σε άτομο, βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του. Αυτή η νέα μελέτη ευθυγραμμίζεται πλήρως με αυτή τη λογική, υπογραμμίζοντας και το ρόλο του φύλου στην τελική εικόνα αυτού του φάσματος. Είναι ξεκάθαρο πως για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συνεπειών της ΔΑΦ, οφείλουμε να ακολουθούμε εξατομικευμένες προσεγγίσεις που λαμβάνουν υπόψη αυτές τις διαφορές μεταξύ των ατόμων.

Ευρήματα όπως αυτό μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να γίνονται μελέτες που λαμβάνουν υπόψη το φύλο, ιδιαίτερα σε νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπου φαίνεται πως υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των δύο φύλων ακόμη και σε επίπεδο επιπολασμού. Η πιο προσεκτική μελέτη αυτών των διαφορών μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη χαρτογράφηση του γονιδιακού αποτυπώματος και των γονιδιακών μηχανισμών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των νευροαναπτυξιακών διαταραχών, αλλά και στη δημιουργία πιο λεπτομερών μεθόδων αντιμετώπισής τους, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου το φύλο του ατόμου “υποεκπροσωπείται” στις περισσότερες σχετικές μελέτες.

Εισαγωγική Εικόνα

  • Brain, by DamianNiolet

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια "Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Σας άρεσε; Υποστηρίξτε το Ψυχολογείν ☕
  • About
  • Latest Posts
Δημήτρης Αγοραστός
Δημήτρης Αγοραστός
Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Δημήτρης Αγοραστός
Latest posts by Δημήτρης Αγοραστός (see all)
  • Η μείωση του χρόνου που περνάμε στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης - 16 Μαρτίου, 2023
  • Πως μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις της έκθεσης στην οθόνη; - 3 Φεβρουαρίου, 2023
  • Στερεότυπα φύλου: ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη των παιδιών - 16 Ιανουαρίου, 2023

Πηγές / Διαβάστε περισσότερα[+]

Πηγές / Διαβάστε περισσότερα
↑1 Thomaidis, L., Mavroeidi, N., Richardson, C., Choleva, A., Damianos, G., Bolias, K., & Tsolia, M. (2020). Autism Spectrum Disorders in Greece: Nationwide Prevalence in 10–11 Year-Old Children and Regional Disparities. Journal of Clinical Medicine,9(7), 2163. doi:10.3390/jcm9072163
↑2 Jack, A., Sullivan, C. A., Aylward, E., Bookheimer, S. Y., Dapretto, M., Gaab, N., . . . Ventola, P. (2021). A neurogenetic analysis of female autism. Brain. doi:10.1093/brain/awab064
22 Απριλίου, 2021 Αναπτυξιακη Ψυχολογια Κλινικη Ψυχολογια
ΑυτισμόςΓονίδιαΕγκέφαλοςΠαιδιά

Πως αναπτύσσεται η ικανότητα μαθηματικής σκέψης στον άνθρωπο;

Infographic: Ψυχική ανθεκτικότητα

Ιστορικό

Kατηγορίες

Ετικέτες

Freud Άγχος Έρευνα Ανάπτυξη Αυτισμός Βία Βιολογία Γλώσσα Γνωστικές Λειτουργίες Γονείς Διαδίκτυο Εγκέφαλος Εκδηλώσεις Εκπαίδευση Επαγγελματικά Εφηβεία Κατάθλιψη Κοινωνία Κοινωνικοποίηση Μάθηση Μεταπτυχιακά Μνήμη Νέα Νευρώνες Παιδιά Παιδοψυχολογία Πανεπιστήμιο Πολιτική Ρατσισμός Σεμινάριο Σεξουαλικότητα Συμπεριφορά Συνέδριο Συναισθήματα Σχιζοφρένεια Σχολείο Τεχνολογία Υγεία Φιλοσοφία Ψυχανάλυση Ψυχιατρικη Ψυχικές Διαταραχές Ψυχική Υγεία Ψυχοθεραπεία Ψυχολογία
  • Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα του συνδρόμου Down. Το σύνδρομο Down οφείλεται σε μια χρωμοσωμική ανωμαλία η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απόκλιση των ατόμων στη σωματική, γνωστική, ψυχοκοινωνική και νοητική ανάπτυξή τους. Τα άτομα με σύνδρομο Down διαφέρουν μεταξύ τους στο βαθμό ανάπτυξής σε αυτούς τους επιμέρους τομείς, με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζουν πάντα την ίδια κλινική εικόνα. Ανάλογα με τις δυνατότητές τους και την εκπαίδευση που θα λάβουν, μπορούν να κατακτήσουν διαφορετικό βαθμό αυτονομίας στην καθημερινότητά τους.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η αποδοχή και η ενθάρρυνση για ισότιμη συμμετοχή τους στην καθημερινότητα μπορεί να έχει μόνο θετικό αντίκτυπο για τα παιδιά με σύνδρομο Down, τις οικογένειές τους και τις τοπικές κοινωνίες.

#wdsd #worlddownsyndromeday #down #ψυχολογία #psychologygr
  • 📱Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον η καθημερινότητα για τους περισσότερους από εμάς και ιδιαίτερα για τους νεότερους. Αυτό έχει σίγουρα τη θετική του πλευρά, καθώς πλέον δεν υπάρχουν στεγανά στην ελεύθερη έκφραση!

🙅 Ταυτόχρονα, η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως η υπερέκθεση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία!

💪👯Στο διαδίκτυο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και lifestyle, μπαίνοντας πολλές φορές σε μια διαδικασία σύγκρισης, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ανεπαρκείς...

➕ Το θετικό είναι πως ένας μήνας αποχής είναι αρκετός για να δούμε έναν άμεσο και ορατό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία!

📝Εάν θέλετε να δείτε περισσότερα για το θέμα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο στο www.psychologein.net!

#psychology #ψυχολογία #socialmedia #κοινωνικάδίκτυα
  • 🚼 Η θεωρία του δεσμού είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα θεωρητικά πλαίσια για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρώτες μας επαφές με τους γονείς μας διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας αλλά και σχετίζονται και με την ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας...

👨‍👩‍👦‍👦 Η ανάπτυξη μιας σχέσης ασφάλειας με τους φροντιστές μας, μας μαθαίνει να εμπιστευόμαστε τους άλλους και να αισθανόμαστε αντίστοιχα ασφαλείς, ξέροντας ότι πάντα υπάρχει ένα ασφαλές συναισθηματικό καταφύγιο για εμάς.

😮‍💨 Αντίθετα, όταν η σχέση μας με τους πρώτους μας φροντιστές δεν είναι υγιής, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό ψυχοσυναισθηματικο αντίκτυπο τόσο κατά την παιδική μας ηλικία,όσο και αργότερα στην ενήλικη ζωή μας.

ℹ️ Το θεωρητικό πλαίσιο της θεωρίας του δεσμού αναπτύχθηκε κυρίως από τον John Bowlby. Στο σχετικό αφιέρωμα που έχω κάνει στη θεωρία του δεσμού, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη θεωρία αλλά και το πώς αυτή εφαρμόζεται για την ερμηνεία και διαχείριση πολλών ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών!
🖱️Κλικ λοιπόν στο 
 https://tinyurl.com/theoria-desmou
  • 📢Εσείς διαβάσατε το ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ, όπου καταπιανόμαστε με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της χρήσης οθονών στα παιδιά; Κλικ στο www.psychologein.net για να του ρίξετε μια ματιά!

📱📺Η υπερέκθεση σε οθόνες είναι ένα από τα νέα προβλήματα μικρών και μεγάλων στον 21ο αιώνα. Οι οθόνες είναι παντού γύρω μας. Τηλεοράσεις, κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές είναι στην καθημερινότητα των παιδιών από τη στιγμή΄ της γέννησής τους. Αυτό είναι έως ένα βαθμό αναπόφευκτο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνοδεύεται από τη χρήση αυτών των τεχνολογικών μέσων. 

❓Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αντισταθμίσουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις των οθονών στα παιδιά; Η απάντηση που παίρνουμε από τα επιστημονικά ευρήματα είναι πως μάλλον ναι!

🏃🛝Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι εάν εμπλεξουμε τα παιδιά σε φυσικές δραστηριότητες της αρεσκείας τους! Φαίνεται πως εφόσον τα παιδιά εμπλακούν σε εξωτερικές δραστηριότητες, μακροχρόνια μειώνονται οι επιπτώσεις σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο.

💕👨‍👩‍👦‍👦Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους τα παιδιά επιλέγουν οθόνες. Η ιδιοσυγκρασία τους, ψυχοσυναισθματικές δυσκολίες δικές τους ή των γονέων ή μειωμένος χρόνος για οικογενειακές δραστηριότητες είναι μερικές από τις πιο βασικές.

‼️Επομένως ή εμπλοκη με φυσικές / εξωτερικές δραστηριότητες δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά σίγουρα δεν είναι και η πανάκεια που αναμένουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης στις οθόνες είναι να λειτουργήσουμε προληπτικά πριν η χρήση τους γίνει αναγκαία στην καθημερινότητα μας!
Επισκεφτείτε το instagram
Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα του συνδρόμου Down. Το σύνδρομο Down οφείλεται σε μια χρωμοσωμική ανωμαλία η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απόκλιση των ατόμων στη σωματική, γνωστική, ψυχοκοινωνική και νοητική ανάπτυξή τους. Τα άτομα με σύνδρομο Down διαφέρουν μεταξύ τους στο βαθμό ανάπτυξής σε αυτούς τους επιμέρους τομείς, με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζουν πάντα την ίδια κλινική εικόνα. Ανάλογα με τις δυνατότητές τους και την εκπαίδευση που θα λάβουν, μπορούν να κατακτήσουν διαφορετικό βαθμό αυτονομίας στην καθημερινότητά τους.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η αποδοχή και η ενθάρρυνση για ισότιμη συμμετοχή τους στην καθημερινότητα μπορεί να έχει μόνο θετικό αντίκτυπο για τα παιδιά με σύνδρομο Down, τις οικογένειές τους και τις τοπικές κοινωνίες.

#wdsd #worlddownsyndromeday #down #ψυχολογία #psychologygr
@psychologein
@psychologein
•
Follow
Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα του συνδρόμου Down. Το σύνδρομο Down οφείλεται σε μια χρωμοσωμική ανωμαλία η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απόκλιση των ατόμων στη σωματική, γνωστική, ψυχοκοινωνική και νοητική ανάπτυξή τους. Τα άτομα με σύνδρομο Down διαφέρουν μεταξύ τους στο βαθμό ανάπτυξής σε αυτούς τους επιμέρους τομείς, με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζουν πάντα την ίδια κλινική εικόνα. Ανάλογα με τις δυνατότητές τους και την εκπαίδευση που θα λάβουν, μπορούν να κατακτήσουν διαφορετικό βαθμό αυτονομίας στην καθημερινότητά τους. Το μόνο σίγουρο είναι πως η αποδοχή και η ενθάρρυνση για ισότιμη συμμετοχή τους στην καθημερινότητα μπορεί να έχει μόνο θετικό αντίκτυπο για τα παιδιά με σύνδρομο Down, τις οικογένειές τους και τις τοπικές κοινωνίες. #wdsd #worlddownsyndromeday #down #ψυχολογία #psychologygr
4 ημέρες ago
View on Instagram |
1/4
📱Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον η καθημερινότητα για τους περισσότερους από εμάς και ιδιαίτερα για τους νεότερους. Αυτό έχει σίγουρα τη θετική του πλευρά, καθώς πλέον δεν υπάρχουν στεγανά στην ελεύθερη έκφραση!

🙅 Ταυτόχρονα, η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως η υπερέκθεση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία!

💪👯Στο διαδίκτυο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και lifestyle, μπαίνοντας πολλές φορές σε μια διαδικασία σύγκρισης, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ανεπαρκείς...

➕ Το θετικό είναι πως ένας μήνας αποχής είναι αρκετός για να δούμε έναν άμεσο και ορατό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία!

📝Εάν θέλετε να δείτε περισσότερα για το θέμα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο στο www.psychologein.net!

#psychology #ψυχολογία #socialmedia #κοινωνικάδίκτυα
📱Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον η καθημερινότητα για τους περισσότερους από εμάς και ιδιαίτερα για τους νεότερους. Αυτό έχει σίγουρα τη θετική του πλευρά, καθώς πλέον δεν υπάρχουν στεγανά στην ελεύθερη έκφραση!

🙅 Ταυτόχρονα, η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως η υπερέκθεση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία!

💪👯Στο διαδίκτυο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και lifestyle, μπαίνοντας πολλές φορές σε μια διαδικασία σύγκρισης, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ανεπαρκείς...

➕ Το θετικό είναι πως ένας μήνας αποχής είναι αρκετός για να δούμε έναν άμεσο και ορατό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία!

📝Εάν θέλετε να δείτε περισσότερα για το θέμα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο στο www.psychologein.net!

#psychology #ψυχολογία #socialmedia #κοινωνικάδίκτυα
📱Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον η καθημερινότητα για τους περισσότερους από εμάς και ιδιαίτερα για τους νεότερους. Αυτό έχει σίγουρα τη θετική του πλευρά, καθώς πλέον δεν υπάρχουν στεγανά στην ελεύθερη έκφραση!

🙅 Ταυτόχρονα, η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως η υπερέκθεση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία!

💪👯Στο διαδίκτυο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και lifestyle, μπαίνοντας πολλές φορές σε μια διαδικασία σύγκρισης, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ανεπαρκείς...

➕ Το θετικό είναι πως ένας μήνας αποχής είναι αρκετός για να δούμε έναν άμεσο και ορατό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία!

📝Εάν θέλετε να δείτε περισσότερα για το θέμα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο στο www.psychologein.net!

#psychology #ψυχολογία #socialmedia #κοινωνικάδίκτυα
📱Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον η καθημερινότητα για τους περισσότερους από εμάς και ιδιαίτερα για τους νεότερους. Αυτό έχει σίγουρα τη θετική του πλευρά, καθώς πλέον δεν υπάρχουν στεγανά στην ελεύθερη έκφραση!

🙅 Ταυτόχρονα, η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως η υπερέκθεση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία!

💪👯Στο διαδίκτυο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και lifestyle, μπαίνοντας πολλές φορές σε μια διαδικασία σύγκρισης, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ανεπαρκείς...

➕ Το θετικό είναι πως ένας μήνας αποχής είναι αρκετός για να δούμε έναν άμεσο και ορατό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία!

📝Εάν θέλετε να δείτε περισσότερα για το θέμα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο στο www.psychologein.net!

#psychology #ψυχολογία #socialmedia #κοινωνικάδίκτυα
📱Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον η καθημερινότητα για τους περισσότερους από εμάς και ιδιαίτερα για τους νεότερους. Αυτό έχει σίγουρα τη θετική του πλευρά, καθώς πλέον δεν υπάρχουν στεγανά στην ελεύθερη έκφραση!

🙅 Ταυτόχρονα, η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως η υπερέκθεση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία!

💪👯Στο διαδίκτυο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και lifestyle, μπαίνοντας πολλές φορές σε μια διαδικασία σύγκρισης, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ανεπαρκείς...

➕ Το θετικό είναι πως ένας μήνας αποχής είναι αρκετός για να δούμε έναν άμεσο και ορατό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία!

📝Εάν θέλετε να δείτε περισσότερα για το θέμα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο στο www.psychologein.net!

#psychology #ψυχολογία #socialmedia #κοινωνικάδίκτυα
📱Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον η καθημερινότητα για τους περισσότερους από εμάς και ιδιαίτερα για τους νεότερους. Αυτό έχει σίγουρα τη θετική του πλευρά, καθώς πλέον δεν υπάρχουν στεγανά στην ελεύθερη έκφραση!

🙅 Ταυτόχρονα, η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως η υπερέκθεση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία!

💪👯Στο διαδίκτυο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και lifestyle, μπαίνοντας πολλές φορές σε μια διαδικασία σύγκρισης, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ανεπαρκείς...

➕ Το θετικό είναι πως ένας μήνας αποχής είναι αρκετός για να δούμε έναν άμεσο και ορατό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία!

📝Εάν θέλετε να δείτε περισσότερα για το θέμα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο στο www.psychologein.net!

#psychology #ψυχολογία #socialmedia #κοινωνικάδίκτυα
📱Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον η καθημερινότητα για τους περισσότερους από εμάς και ιδιαίτερα για τους νεότερους. Αυτό έχει σίγουρα τη θετική του πλευρά, καθώς πλέον δεν υπάρχουν στεγανά στην ελεύθερη έκφραση!

🙅 Ταυτόχρονα, η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως η υπερέκθεση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία!

💪👯Στο διαδίκτυο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και lifestyle, μπαίνοντας πολλές φορές σε μια διαδικασία σύγκρισης, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ανεπαρκείς...

➕ Το θετικό είναι πως ένας μήνας αποχής είναι αρκετός για να δούμε έναν άμεσο και ορατό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία!

📝Εάν θέλετε να δείτε περισσότερα για το θέμα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο στο www.psychologein.net!

#psychology #ψυχολογία #socialmedia #κοινωνικάδίκτυα
@psychologein
@psychologein
•
Follow
📱Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον η καθημερινότητα για τους περισσότερους από εμάς και ιδιαίτερα για τους νεότερους. Αυτό έχει σίγουρα τη θετική του πλευρά, καθώς πλέον δεν υπάρχουν στεγανά στην ελεύθερη έκφραση! 🙅 Ταυτόχρονα, η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως η υπερέκθεση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία! 💪👯Στο διαδίκτυο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και lifestyle, μπαίνοντας πολλές φορές σε μια διαδικασία σύγκρισης, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ανεπαρκείς... ➕ Το θετικό είναι πως ένας μήνας αποχής είναι αρκετός για να δούμε έναν άμεσο και ορατό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία! 📝Εάν θέλετε να δείτε περισσότερα για το θέμα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο στο www.psychologein.net! #psychology #ψυχολογία #socialmedia #κοινωνικάδίκτυα
1 εβδομάδα ago
View on Instagram |
2/4
🚼 Η θεωρία του δεσμού είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα θεωρητικά πλαίσια για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρώτες μας επαφές με τους γονείς μας διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας αλλά και σχετίζονται και με την ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας...

👨‍👩‍👦‍👦 Η ανάπτυξη μιας σχέσης ασφάλειας με τους φροντιστές μας, μας μαθαίνει να εμπιστευόμαστε τους άλλους και να αισθανόμαστε αντίστοιχα ασφαλείς, ξέροντας ότι πάντα υπάρχει ένα ασφαλές συναισθηματικό καταφύγιο για εμάς.

😮‍💨 Αντίθετα, όταν η σχέση μας με τους πρώτους μας φροντιστές δεν είναι υγιής, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό ψυχοσυναισθηματικο αντίκτυπο τόσο κατά την παιδική μας ηλικία,όσο και αργότερα στην ενήλικη ζωή μας.

ℹ️ Το θεωρητικό πλαίσιο της θεωρίας του δεσμού αναπτύχθηκε κυρίως από τον John Bowlby. Στο σχετικό αφιέρωμα που έχω κάνει στη θεωρία του δεσμού, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη θεωρία αλλά και το πώς αυτή εφαρμόζεται για την ερμηνεία και διαχείριση πολλών ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών!
🖱️Κλικ λοιπόν στο 
 https://tinyurl.com/theoria-desmou
🚼 Η θεωρία του δεσμού είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα θεωρητικά πλαίσια για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρώτες μας επαφές με τους γονείς μας διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας αλλά και σχετίζονται και με την ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας...

👨‍👩‍👦‍👦 Η ανάπτυξη μιας σχέσης ασφάλειας με τους φροντιστές μας, μας μαθαίνει να εμπιστευόμαστε τους άλλους και να αισθανόμαστε αντίστοιχα ασφαλείς, ξέροντας ότι πάντα υπάρχει ένα ασφαλές συναισθηματικό καταφύγιο για εμάς.

😮‍💨 Αντίθετα, όταν η σχέση μας με τους πρώτους μας φροντιστές δεν είναι υγιής, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό ψυχοσυναισθηματικο αντίκτυπο τόσο κατά την παιδική μας ηλικία,όσο και αργότερα στην ενήλικη ζωή μας.

ℹ️ Το θεωρητικό πλαίσιο της θεωρίας του δεσμού αναπτύχθηκε κυρίως από τον John Bowlby. Στο σχετικό αφιέρωμα που έχω κάνει στη θεωρία του δεσμού, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη θεωρία αλλά και το πώς αυτή εφαρμόζεται για την ερμηνεία και διαχείριση πολλών ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών!
🖱️Κλικ λοιπόν στο 
 https://tinyurl.com/theoria-desmou
🚼 Η θεωρία του δεσμού είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα θεωρητικά πλαίσια για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρώτες μας επαφές με τους γονείς μας διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας αλλά και σχετίζονται και με την ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας...

👨‍👩‍👦‍👦 Η ανάπτυξη μιας σχέσης ασφάλειας με τους φροντιστές μας, μας μαθαίνει να εμπιστευόμαστε τους άλλους και να αισθανόμαστε αντίστοιχα ασφαλείς, ξέροντας ότι πάντα υπάρχει ένα ασφαλές συναισθηματικό καταφύγιο για εμάς.

😮‍💨 Αντίθετα, όταν η σχέση μας με τους πρώτους μας φροντιστές δεν είναι υγιής, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό ψυχοσυναισθηματικο αντίκτυπο τόσο κατά την παιδική μας ηλικία,όσο και αργότερα στην ενήλικη ζωή μας.

ℹ️ Το θεωρητικό πλαίσιο της θεωρίας του δεσμού αναπτύχθηκε κυρίως από τον John Bowlby. Στο σχετικό αφιέρωμα που έχω κάνει στη θεωρία του δεσμού, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη θεωρία αλλά και το πώς αυτή εφαρμόζεται για την ερμηνεία και διαχείριση πολλών ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών!
🖱️Κλικ λοιπόν στο 
 https://tinyurl.com/theoria-desmou
🚼 Η θεωρία του δεσμού είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα θεωρητικά πλαίσια για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρώτες μας επαφές με τους γονείς μας διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας αλλά και σχετίζονται και με την ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας...

👨‍👩‍👦‍👦 Η ανάπτυξη μιας σχέσης ασφάλειας με τους φροντιστές μας, μας μαθαίνει να εμπιστευόμαστε τους άλλους και να αισθανόμαστε αντίστοιχα ασφαλείς, ξέροντας ότι πάντα υπάρχει ένα ασφαλές συναισθηματικό καταφύγιο για εμάς.

😮‍💨 Αντίθετα, όταν η σχέση μας με τους πρώτους μας φροντιστές δεν είναι υγιής, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό ψυχοσυναισθηματικο αντίκτυπο τόσο κατά την παιδική μας ηλικία,όσο και αργότερα στην ενήλικη ζωή μας.

ℹ️ Το θεωρητικό πλαίσιο της θεωρίας του δεσμού αναπτύχθηκε κυρίως από τον John Bowlby. Στο σχετικό αφιέρωμα που έχω κάνει στη θεωρία του δεσμού, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη θεωρία αλλά και το πώς αυτή εφαρμόζεται για την ερμηνεία και διαχείριση πολλών ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών!
🖱️Κλικ λοιπόν στο 
 https://tinyurl.com/theoria-desmou
🚼 Η θεωρία του δεσμού είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα θεωρητικά πλαίσια για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρώτες μας επαφές με τους γονείς μας διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας αλλά και σχετίζονται και με την ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας...

👨‍👩‍👦‍👦 Η ανάπτυξη μιας σχέσης ασφάλειας με τους φροντιστές μας, μας μαθαίνει να εμπιστευόμαστε τους άλλους και να αισθανόμαστε αντίστοιχα ασφαλείς, ξέροντας ότι πάντα υπάρχει ένα ασφαλές συναισθηματικό καταφύγιο για εμάς.

😮‍💨 Αντίθετα, όταν η σχέση μας με τους πρώτους μας φροντιστές δεν είναι υγιής, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό ψυχοσυναισθηματικο αντίκτυπο τόσο κατά την παιδική μας ηλικία,όσο και αργότερα στην ενήλικη ζωή μας.

ℹ️ Το θεωρητικό πλαίσιο της θεωρίας του δεσμού αναπτύχθηκε κυρίως από τον John Bowlby. Στο σχετικό αφιέρωμα που έχω κάνει στη θεωρία του δεσμού, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη θεωρία αλλά και το πώς αυτή εφαρμόζεται για την ερμηνεία και διαχείριση πολλών ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών!
🖱️Κλικ λοιπόν στο 
 https://tinyurl.com/theoria-desmou
🚼 Η θεωρία του δεσμού είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα θεωρητικά πλαίσια για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρώτες μας επαφές με τους γονείς μας διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας αλλά και σχετίζονται και με την ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας...

👨‍👩‍👦‍👦 Η ανάπτυξη μιας σχέσης ασφάλειας με τους φροντιστές μας, μας μαθαίνει να εμπιστευόμαστε τους άλλους και να αισθανόμαστε αντίστοιχα ασφαλείς, ξέροντας ότι πάντα υπάρχει ένα ασφαλές συναισθηματικό καταφύγιο για εμάς.

😮‍💨 Αντίθετα, όταν η σχέση μας με τους πρώτους μας φροντιστές δεν είναι υγιής, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό ψυχοσυναισθηματικο αντίκτυπο τόσο κατά την παιδική μας ηλικία,όσο και αργότερα στην ενήλικη ζωή μας.

ℹ️ Το θεωρητικό πλαίσιο της θεωρίας του δεσμού αναπτύχθηκε κυρίως από τον John Bowlby. Στο σχετικό αφιέρωμα που έχω κάνει στη θεωρία του δεσμού, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη θεωρία αλλά και το πώς αυτή εφαρμόζεται για την ερμηνεία και διαχείριση πολλών ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών!
🖱️Κλικ λοιπόν στο 
 https://tinyurl.com/theoria-desmou
🚼 Η θεωρία του δεσμού είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα θεωρητικά πλαίσια για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρώτες μας επαφές με τους γονείς μας διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας αλλά και σχετίζονται και με την ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας...

👨‍👩‍👦‍👦 Η ανάπτυξη μιας σχέσης ασφάλειας με τους φροντιστές μας, μας μαθαίνει να εμπιστευόμαστε τους άλλους και να αισθανόμαστε αντίστοιχα ασφαλείς, ξέροντας ότι πάντα υπάρχει ένα ασφαλές συναισθηματικό καταφύγιο για εμάς.

😮‍💨 Αντίθετα, όταν η σχέση μας με τους πρώτους μας φροντιστές δεν είναι υγιής, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό ψυχοσυναισθηματικο αντίκτυπο τόσο κατά την παιδική μας ηλικία,όσο και αργότερα στην ενήλικη ζωή μας.

ℹ️ Το θεωρητικό πλαίσιο της θεωρίας του δεσμού αναπτύχθηκε κυρίως από τον John Bowlby. Στο σχετικό αφιέρωμα που έχω κάνει στη θεωρία του δεσμού, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη θεωρία αλλά και το πώς αυτή εφαρμόζεται για την ερμηνεία και διαχείριση πολλών ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών!
🖱️Κλικ λοιπόν στο 
 https://tinyurl.com/theoria-desmou
@psychologein
@psychologein
•
Follow
🚼 Η θεωρία του δεσμού είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα θεωρητικά πλαίσια για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρώτες μας επαφές με τους γονείς μας διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας αλλά και σχετίζονται και με την ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας... 👨‍👩‍👦‍👦 Η ανάπτυξη μιας σχέσης ασφάλειας με τους φροντιστές μας, μας μαθαίνει να εμπιστευόμαστε τους άλλους και να αισθανόμαστε αντίστοιχα ασφαλείς, ξέροντας ότι πάντα υπάρχει ένα ασφαλές συναισθηματικό καταφύγιο για εμάς. 😮‍💨 Αντίθετα, όταν η σχέση μας με τους πρώτους μας φροντιστές δεν είναι υγιής, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό ψυχοσυναισθηματικο αντίκτυπο τόσο κατά την παιδική μας ηλικία,όσο και αργότερα στην ενήλικη ζωή μας. ℹ️ Το θεωρητικό πλαίσιο της θεωρίας του δεσμού αναπτύχθηκε κυρίως από τον John Bowlby. Στο σχετικό αφιέρωμα που έχω κάνει στη θεωρία του δεσμού, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη θεωρία αλλά και το πώς αυτή εφαρμόζεται για την ερμηνεία και διαχείριση πολλών ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών! 🖱️Κλικ λοιπόν στο https://tinyurl.com/theoria-desmou
1 μήνα ago
View on Instagram |
3/4
📢Εσείς διαβάσατε το ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ, όπου καταπιανόμαστε με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της χρήσης οθονών στα παιδιά; Κλικ στο www.psychologein.net για να του ρίξετε μια ματιά!

📱📺Η υπερέκθεση σε οθόνες είναι ένα από τα νέα προβλήματα μικρών και μεγάλων στον 21ο αιώνα. Οι οθόνες είναι παντού γύρω μας. Τηλεοράσεις, κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές είναι στην καθημερινότητα των παιδιών από τη στιγμή΄ της γέννησής τους. Αυτό είναι έως ένα βαθμό αναπόφευκτο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνοδεύεται από τη χρήση αυτών των τεχνολογικών μέσων. 

❓Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αντισταθμίσουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις των οθονών στα παιδιά; Η απάντηση που παίρνουμε από τα επιστημονικά ευρήματα είναι πως μάλλον ναι!

🏃🛝Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι εάν εμπλεξουμε τα παιδιά σε φυσικές δραστηριότητες της αρεσκείας τους! Φαίνεται πως εφόσον τα παιδιά εμπλακούν σε εξωτερικές δραστηριότητες, μακροχρόνια μειώνονται οι επιπτώσεις σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο.

💕👨‍👩‍👦‍👦Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους τα παιδιά επιλέγουν οθόνες. Η ιδιοσυγκρασία τους, ψυχοσυναισθματικές δυσκολίες δικές τους ή των γονέων ή μειωμένος χρόνος για οικογενειακές δραστηριότητες είναι μερικές από τις πιο βασικές.

‼️Επομένως ή εμπλοκη με φυσικές / εξωτερικές δραστηριότητες δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά σίγουρα δεν είναι και η πανάκεια που αναμένουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης στις οθόνες είναι να λειτουργήσουμε προληπτικά πριν η χρήση τους γίνει αναγκαία στην καθημερινότητα μας!
📢Εσείς διαβάσατε το ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ, όπου καταπιανόμαστε με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της χρήσης οθονών στα παιδιά; Κλικ στο www.psychologein.net για να του ρίξετε μια ματιά!

📱📺Η υπερέκθεση σε οθόνες είναι ένα από τα νέα προβλήματα μικρών και μεγάλων στον 21ο αιώνα. Οι οθόνες είναι παντού γύρω μας. Τηλεοράσεις, κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές είναι στην καθημερινότητα των παιδιών από τη στιγμή΄ της γέννησής τους. Αυτό είναι έως ένα βαθμό αναπόφευκτο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνοδεύεται από τη χρήση αυτών των τεχνολογικών μέσων. 

❓Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αντισταθμίσουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις των οθονών στα παιδιά; Η απάντηση που παίρνουμε από τα επιστημονικά ευρήματα είναι πως μάλλον ναι!

🏃🛝Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι εάν εμπλεξουμε τα παιδιά σε φυσικές δραστηριότητες της αρεσκείας τους! Φαίνεται πως εφόσον τα παιδιά εμπλακούν σε εξωτερικές δραστηριότητες, μακροχρόνια μειώνονται οι επιπτώσεις σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο.

💕👨‍👩‍👦‍👦Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους τα παιδιά επιλέγουν οθόνες. Η ιδιοσυγκρασία τους, ψυχοσυναισθματικές δυσκολίες δικές τους ή των γονέων ή μειωμένος χρόνος για οικογενειακές δραστηριότητες είναι μερικές από τις πιο βασικές.

‼️Επομένως ή εμπλοκη με φυσικές / εξωτερικές δραστηριότητες δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά σίγουρα δεν είναι και η πανάκεια που αναμένουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης στις οθόνες είναι να λειτουργήσουμε προληπτικά πριν η χρήση τους γίνει αναγκαία στην καθημερινότητα μας!
📢Εσείς διαβάσατε το ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ, όπου καταπιανόμαστε με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της χρήσης οθονών στα παιδιά; Κλικ στο www.psychologein.net για να του ρίξετε μια ματιά!

📱📺Η υπερέκθεση σε οθόνες είναι ένα από τα νέα προβλήματα μικρών και μεγάλων στον 21ο αιώνα. Οι οθόνες είναι παντού γύρω μας. Τηλεοράσεις, κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές είναι στην καθημερινότητα των παιδιών από τη στιγμή΄ της γέννησής τους. Αυτό είναι έως ένα βαθμό αναπόφευκτο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνοδεύεται από τη χρήση αυτών των τεχνολογικών μέσων. 

❓Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αντισταθμίσουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις των οθονών στα παιδιά; Η απάντηση που παίρνουμε από τα επιστημονικά ευρήματα είναι πως μάλλον ναι!

🏃🛝Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι εάν εμπλεξουμε τα παιδιά σε φυσικές δραστηριότητες της αρεσκείας τους! Φαίνεται πως εφόσον τα παιδιά εμπλακούν σε εξωτερικές δραστηριότητες, μακροχρόνια μειώνονται οι επιπτώσεις σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο.

💕👨‍👩‍👦‍👦Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους τα παιδιά επιλέγουν οθόνες. Η ιδιοσυγκρασία τους, ψυχοσυναισθματικές δυσκολίες δικές τους ή των γονέων ή μειωμένος χρόνος για οικογενειακές δραστηριότητες είναι μερικές από τις πιο βασικές.

‼️Επομένως ή εμπλοκη με φυσικές / εξωτερικές δραστηριότητες δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά σίγουρα δεν είναι και η πανάκεια που αναμένουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης στις οθόνες είναι να λειτουργήσουμε προληπτικά πριν η χρήση τους γίνει αναγκαία στην καθημερινότητα μας!
📢Εσείς διαβάσατε το ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ, όπου καταπιανόμαστε με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της χρήσης οθονών στα παιδιά; Κλικ στο www.psychologein.net για να του ρίξετε μια ματιά!

📱📺Η υπερέκθεση σε οθόνες είναι ένα από τα νέα προβλήματα μικρών και μεγάλων στον 21ο αιώνα. Οι οθόνες είναι παντού γύρω μας. Τηλεοράσεις, κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές είναι στην καθημερινότητα των παιδιών από τη στιγμή΄ της γέννησής τους. Αυτό είναι έως ένα βαθμό αναπόφευκτο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνοδεύεται από τη χρήση αυτών των τεχνολογικών μέσων. 

❓Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αντισταθμίσουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις των οθονών στα παιδιά; Η απάντηση που παίρνουμε από τα επιστημονικά ευρήματα είναι πως μάλλον ναι!

🏃🛝Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι εάν εμπλεξουμε τα παιδιά σε φυσικές δραστηριότητες της αρεσκείας τους! Φαίνεται πως εφόσον τα παιδιά εμπλακούν σε εξωτερικές δραστηριότητες, μακροχρόνια μειώνονται οι επιπτώσεις σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο.

💕👨‍👩‍👦‍👦Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους τα παιδιά επιλέγουν οθόνες. Η ιδιοσυγκρασία τους, ψυχοσυναισθματικές δυσκολίες δικές τους ή των γονέων ή μειωμένος χρόνος για οικογενειακές δραστηριότητες είναι μερικές από τις πιο βασικές.

‼️Επομένως ή εμπλοκη με φυσικές / εξωτερικές δραστηριότητες δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά σίγουρα δεν είναι και η πανάκεια που αναμένουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης στις οθόνες είναι να λειτουργήσουμε προληπτικά πριν η χρήση τους γίνει αναγκαία στην καθημερινότητα μας!
📢Εσείς διαβάσατε το ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ, όπου καταπιανόμαστε με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της χρήσης οθονών στα παιδιά; Κλικ στο www.psychologein.net για να του ρίξετε μια ματιά!

📱📺Η υπερέκθεση σε οθόνες είναι ένα από τα νέα προβλήματα μικρών και μεγάλων στον 21ο αιώνα. Οι οθόνες είναι παντού γύρω μας. Τηλεοράσεις, κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές είναι στην καθημερινότητα των παιδιών από τη στιγμή΄ της γέννησής τους. Αυτό είναι έως ένα βαθμό αναπόφευκτο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνοδεύεται από τη χρήση αυτών των τεχνολογικών μέσων. 

❓Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αντισταθμίσουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις των οθονών στα παιδιά; Η απάντηση που παίρνουμε από τα επιστημονικά ευρήματα είναι πως μάλλον ναι!

🏃🛝Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι εάν εμπλεξουμε τα παιδιά σε φυσικές δραστηριότητες της αρεσκείας τους! Φαίνεται πως εφόσον τα παιδιά εμπλακούν σε εξωτερικές δραστηριότητες, μακροχρόνια μειώνονται οι επιπτώσεις σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο.

💕👨‍👩‍👦‍👦Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους τα παιδιά επιλέγουν οθόνες. Η ιδιοσυγκρασία τους, ψυχοσυναισθματικές δυσκολίες δικές τους ή των γονέων ή μειωμένος χρόνος για οικογενειακές δραστηριότητες είναι μερικές από τις πιο βασικές.

‼️Επομένως ή εμπλοκη με φυσικές / εξωτερικές δραστηριότητες δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά σίγουρα δεν είναι και η πανάκεια που αναμένουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης στις οθόνες είναι να λειτουργήσουμε προληπτικά πριν η χρήση τους γίνει αναγκαία στην καθημερινότητα μας!
📢Εσείς διαβάσατε το ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ, όπου καταπιανόμαστε με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της χρήσης οθονών στα παιδιά; Κλικ στο www.psychologein.net για να του ρίξετε μια ματιά!

📱📺Η υπερέκθεση σε οθόνες είναι ένα από τα νέα προβλήματα μικρών και μεγάλων στον 21ο αιώνα. Οι οθόνες είναι παντού γύρω μας. Τηλεοράσεις, κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές είναι στην καθημερινότητα των παιδιών από τη στιγμή΄ της γέννησής τους. Αυτό είναι έως ένα βαθμό αναπόφευκτο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνοδεύεται από τη χρήση αυτών των τεχνολογικών μέσων. 

❓Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αντισταθμίσουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις των οθονών στα παιδιά; Η απάντηση που παίρνουμε από τα επιστημονικά ευρήματα είναι πως μάλλον ναι!

🏃🛝Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι εάν εμπλεξουμε τα παιδιά σε φυσικές δραστηριότητες της αρεσκείας τους! Φαίνεται πως εφόσον τα παιδιά εμπλακούν σε εξωτερικές δραστηριότητες, μακροχρόνια μειώνονται οι επιπτώσεις σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο.

💕👨‍👩‍👦‍👦Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους τα παιδιά επιλέγουν οθόνες. Η ιδιοσυγκρασία τους, ψυχοσυναισθματικές δυσκολίες δικές τους ή των γονέων ή μειωμένος χρόνος για οικογενειακές δραστηριότητες είναι μερικές από τις πιο βασικές.

‼️Επομένως ή εμπλοκη με φυσικές / εξωτερικές δραστηριότητες δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά σίγουρα δεν είναι και η πανάκεια που αναμένουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης στις οθόνες είναι να λειτουργήσουμε προληπτικά πριν η χρήση τους γίνει αναγκαία στην καθημερινότητα μας!
📢Εσείς διαβάσατε το ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ, όπου καταπιανόμαστε με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της χρήσης οθονών στα παιδιά; Κλικ στο www.psychologein.net για να του ρίξετε μια ματιά!

📱📺Η υπερέκθεση σε οθόνες είναι ένα από τα νέα προβλήματα μικρών και μεγάλων στον 21ο αιώνα. Οι οθόνες είναι παντού γύρω μας. Τηλεοράσεις, κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές είναι στην καθημερινότητα των παιδιών από τη στιγμή΄ της γέννησής τους. Αυτό είναι έως ένα βαθμό αναπόφευκτο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνοδεύεται από τη χρήση αυτών των τεχνολογικών μέσων. 

❓Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αντισταθμίσουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις των οθονών στα παιδιά; Η απάντηση που παίρνουμε από τα επιστημονικά ευρήματα είναι πως μάλλον ναι!

🏃🛝Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι εάν εμπλεξουμε τα παιδιά σε φυσικές δραστηριότητες της αρεσκείας τους! Φαίνεται πως εφόσον τα παιδιά εμπλακούν σε εξωτερικές δραστηριότητες, μακροχρόνια μειώνονται οι επιπτώσεις σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο.

💕👨‍👩‍👦‍👦Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους τα παιδιά επιλέγουν οθόνες. Η ιδιοσυγκρασία τους, ψυχοσυναισθματικές δυσκολίες δικές τους ή των γονέων ή μειωμένος χρόνος για οικογενειακές δραστηριότητες είναι μερικές από τις πιο βασικές.

‼️Επομένως ή εμπλοκη με φυσικές / εξωτερικές δραστηριότητες δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά σίγουρα δεν είναι και η πανάκεια που αναμένουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης στις οθόνες είναι να λειτουργήσουμε προληπτικά πριν η χρήση τους γίνει αναγκαία στην καθημερινότητα μας!
@psychologein
@psychologein
•
Follow
📢Εσείς διαβάσατε το ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ, όπου καταπιανόμαστε με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της χρήσης οθονών στα παιδιά; Κλικ στο www.psychologein.net για να του ρίξετε μια ματιά! 📱📺Η υπερέκθεση σε οθόνες είναι ένα από τα νέα προβλήματα μικρών και μεγάλων στον 21ο αιώνα. Οι οθόνες είναι παντού γύρω μας. Τηλεοράσεις, κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές είναι στην καθημερινότητα των παιδιών από τη στιγμή΄ της γέννησής τους. Αυτό είναι έως ένα βαθμό αναπόφευκτο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνοδεύεται από τη χρήση αυτών των τεχνολογικών μέσων. ❓Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αντισταθμίσουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις των οθονών στα παιδιά; Η απάντηση που παίρνουμε από τα επιστημονικά ευρήματα είναι πως μάλλον ναι! 🏃🛝Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι εάν εμπλεξουμε τα παιδιά σε φυσικές δραστηριότητες της αρεσκείας τους! Φαίνεται πως εφόσον τα παιδιά εμπλακούν σε εξωτερικές δραστηριότητες, μακροχρόνια μειώνονται οι επιπτώσεις σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο. 💕👨‍👩‍👦‍👦Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους τα παιδιά επιλέγουν οθόνες. Η ιδιοσυγκρασία τους, ψυχοσυναισθματικές δυσκολίες δικές τους ή των γονέων ή μειωμένος χρόνος για οικογενειακές δραστηριότητες είναι μερικές από τις πιο βασικές. ‼️Επομένως ή εμπλοκη με φυσικές / εξωτερικές δραστηριότητες δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά σίγουρα δεν είναι και η πανάκεια που αναμένουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης στις οθόνες είναι να λειτουργήσουμε προληπτικά πριν η χρήση τους γίνει αναγκαία στην καθημερινότητα μας!
2 μήνες ago
View on Instagram |
4/4

INFOGRAPHICS

  • Infographic: Ενδείξεις δυσλεξίας ανά ηλικία
  • Infographic: Χρήση ουσιών στην εφηβεία
  • Infographic: Διαχείριση χρόνου
  • Infographic: Επιτυχία στις πανελλήνιες εν μέσω COVID
Κλεφτές ματιές στον κόσμο της ψυχολογίας
2007-2023