Πως οργανώνει ο εγκέφαλος τις πληροφορίες;

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Berkeley προσπάθησαν να απαντήσουν σε ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα των νευροεπιστημών: πως οργανώνει ο εγκέφαλος τις πληροφορίες που λαμβάνει από το περιβάλλον; Υπάρχει κάποια λογική στην αναπαράσταση νοητικά όμοιων πληροφοριών;

Ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισαν να προσεγγίσουν το ερώτημα είναι με την αξιοποίηση της τελευταίας τεχνολογίας λειτουργικής απεικόνισης της λειτουργίας του εγκεφάλου: τον λειτουργικό μαγνητικό τομογράφο (fMRI). Δημιούργησαν ένα βίντεο το οποίο περιείχε εικόνες και λέξεις από διάφορα αντικείμενα όπως κτήρια, φυτά, ανθρώπους, μηχανές και φυσικά στοιχεία, το οποίο παρακολούθησαν πέντε συμμετέχοντες ενώ ο μαγνητικός τομογράφος κατέγραφε την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Στη συνέχεια προχώρησαν στην ανάλυση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν εγκεφαλικό χάρτη, ο οποίος αναπαριστά το μέρος του εγκεφάλου το οποίο είναι υπεύθυνο για την αντίληψη κάθε πληροφορίας του βίντεο.

Αυτό το οποίο διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα είναι ότι οι νοητικά όμοιες πληροφορίες αναπαρίστανται σε γειτονικές εγκεφαλικές περιοχές. Αν και η απάντηση ενδεχομένως μοιάζει δεδομένη για κάποιους, είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα καταφέρνει να δημιουργήσει έναν τόσο λεπτομερή χάρτη νοητικών αναπαραστάσεων στον ανθρώπινο εγκέφαλο και ενδεχομένως ανοίγει νέους δρόμους σε πολλούς τομείς των νευροεπιστημών, με ποιον σημαντικό αυτόν της αξιοποίησης των ευρημάτων για την διευκόλυνση επικοινωνίας ατόμων που αντιμετωπίζουν το Σύνδρομο Αποκλεισμού (Locked-in Syndrome) ή κάποια παρόμοια κωματώδη κατάσταση.

Στο βίντεο που συνοδεύει το άρθρο βλέπουμε ένα μέλος της ομάδας, το οποίο εξηγεί τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη αλλά και τα τελικά ευρήματα της εν λόγω έρευνας. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει τον λεπτομερή, τρισδιάστατο νοητικό χάρτη με τα αποτελέσματα της έρευνας στην ιστοσελίδας της ομάδας του Berkeley.

Εισαγωγική Φωτογραφία

  • Τα αποτελέσματα της έρευνας, Daily Mail
Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...