Ο όρος της εβδομάδας: Η ψευδαίσθηση της Μάρκαρετ Θάτσερ

Η ψευδαίσθηση της Μάρκαρετ Θάτσερ είναι μια οπτική ψευδαίσθηση στην αντίληψη προσώπων όταν το κεφάλι είναι αναποδογυρισμένο, ενώ το στόμα και τα μάτια παραμένουν να είναι στην σωστή κατεύθυνση. Ενώ αυτή η εικόνα είναι ιδιαίτερα τρομακτική όταν το κεφάλι είναι στη σωστή κατεύθυνση, όταν αυτό είναι αναποδογυρισμένο πολλοί δεν μπορούν καν να εντοπίσουν τις ανωμαλίες στην απεικόνιση του προσώπου (βλ. εικόνα).

Η ψευδαίσθηση αυτή οφείλεται στη δυσκολία του οπτικού μας συστήματος να εντοπίσει τοπικές ανωμαλίες στα χαρακτηριστικά ενός προσώπου όταν αυτό είναι αναποδογυρισμένο, καθώς εξελικτικά το σύστημα έχει αναπτυχθεί για να ανταπεξέρχεται σε πρόσωπα που είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Η ψευδαίσθηση πήρε το όνομα της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας όταν ο ψυχολόγος Peter G. Thompson χρησιμοποίησε μια φωτογραφία της κατά τη διάρκεια των πειραμάτων που έκανε για να ερευνήσει το φαινόμενο στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών, αλλά και την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας εν τω συνόλω. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…