Έξυπνα τηλέφωνα στην υπηρεσία της Επιστήμης

Τις τελευταίες δεκαετίες με την έκρηξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή μας σε πολλούς τομείς. Φυσικά η Επιστήμη δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από τις ευκολίες που προσφέρει αυτή η νέα πραγματικότητα. Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές στις συμπεριφορικές επιστήμες είναι η συλλογή δεδομένων από μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, μια διαδικασία ιδιαιτέρως χρονοβόρα και με αρκετά μεγάλο κόστος. Βρετανοί ψυχολόγοι από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου αποφάσισαν να εκμεταλευτούν την ομολογουμένως τεράστια αγορά της Apple για να συλλέξουν δεδομένα για την έρευνά τους. Αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια εφαρμογή για το iPhone/iPad η οποία ουσιαστικά τρέχει ένα πείραμα στην συσκευή των χρηστών. Οι χρήστες βλέπουν μια λέξη στην οθόνη τους και καλούνται να απαντήσουν εάν πρόκειται για πραγματική λέξη ή ψευδολέξη (ψεύτικη, αλλά αληθοφανής λέξη). Ο γενικότερος σκοπός των ερευνητών είναι η συλλογή δεδομένων για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ανάγνωση αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούν κάποιες γλωσσικές διαταραχές όπως η δυσλεξία.

Το πρόγραμμα καταγράφει τον χρόνο απόκρισης (reaction time) των χρηστών καθώς και κάποια δημογραφικά στοιχεία τα οποία στη συνέχεια στέλνονται πίσω στους ερευνητές για ανάλυση. Δεδομένου πως η εφαρμογή προσφέρεται δωρεάν στο Apple Store και πως οι πωλήσεις των συσκευών της Αpple αυξάνονται σταθερά (υπολογίζεται πως έως το 2013 θα κυκλοφορούν περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο συσκευές iPhone) η επιστημονική ομάδα είναι αισιόδοξη πως θα καταφέρει να συλλέξει αρκετές χιλιάδες απαντήσεις, εύκολα και γρήγορα. Μέσα σε λιγότερο από 3 μήνες κατάφεραν ήδη να συλλέξουν απαντήσεις από 5000 συμμετέχοντες. Το επιστημονικό project ονομάζεται Science XL και συλλέγει δεδομένα για 6 γλώσσες, ενώ σύντομα θα αρχίσει να απευθύνεται και στο ελληνικό κοινό.

Οι ερευνητές έχουν εκδόσει ήδη ένα επιστημονικό άρθρο [1]Stephane Dufau, Jon Andoni Duñabeitia, Carmen Moret-Tatay, Aileen McGonigal, David Peeters, F.-Xavier Alario, David A. Balota, Marc Brysbaert, Manuel Carreiras, Ludovic Ferrand, Maria Ktori, Manuel Perea, Kathy Rastle, Olivier Sasburg, Melvin J. Yap, Johannes C. Ziegler, Jonathan Grainger. Smart Phone, Smart Science: How the Use of Smartphones Can Revolutionize Research in Cognitive Science. PLoS ONE, 2011; 6 (9): e24974 DOI: 10.1371/journal.pone.0024974 [2]Science Daily: “Smartphones Revolutionize Psychological Experiments” το οποίο εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε και λειτουργεί η εφαρμογή, ενώ σύντομα θα εκδόσουν και ένα δεύτερο άρθρο στο οποίο θα παρουσιάσουν τα πρώτα ευρήματα από τα δεδομένα που συνέλλεξαν έως τώρα.

Η χρήση των νέων τεχνολογιών για ερευνητικούς σκοπούς στο πεδίο της ψυχολογίας δεν αποτελεί νέο, καθώς ήδη εδώ και αρκετά χρόνια πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού χρησιμοποιούν την ταχύτητα και το τεράστιο κοινό του διαδικτύου για να συλλέξουν δεδομένα για τις έρευνές τους (π.χ. βλέπε TAT test, έρευνα για την διακύμανση των συναισθημάτων μέσω Twitter). Είναι όμως η πρώτη φορά που βλέπουμε να γίνεται χρήση των έξυπνων συσκευών νέας γενιάς με αυτόν τον τρόπο.

Εισαγωγική Φωτογραφία

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Πηγές / Διαβάστε περισσότερα

Πηγές / Διαβάστε περισσότερα
1 Stephane Dufau, Jon Andoni Duñabeitia, Carmen Moret-Tatay, Aileen McGonigal, David Peeters, F.-Xavier Alario, David A. Balota, Marc Brysbaert, Manuel Carreiras, Ludovic Ferrand, Maria Ktori, Manuel Perea, Kathy Rastle, Olivier Sasburg, Melvin J. Yap, Johannes C. Ziegler, Jonathan Grainger. Smart Phone, Smart Science: How the Use of Smartphones Can Revolutionize Research in Cognitive Science. PLoS ONE, 2011; 6 (9): e24974 DOI: 10.1371/journal.pone.0024974
2 Science Daily: “Smartphones Revolutionize Psychological Experiments”

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...