Συμμετοχή σε έρευνα με θέμα την “Εμπειρία Διεμφυλικών-Διαφυλικών (Τρανσέξουαλ) Ατόμων”

Αναδημοσίευση από το blog “για μια κριτική και ριζοσπαστική ψυχολογία


Ονομάζομαι Γεωργάκα Ουρανία. Είμαι ψυχολόγος και τελειόφοιτη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ.

Στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής διπλωματικής μου εργασίας, διεξάγω μια έρευνα με στόχο την καταγραφή της εμπειρίας διεμφυλικων- διαφυλικών (τρανσέξουαλ) ατόμων, προκειμένου να κατανοήσω την εμπειρία και την καθημερινότητά τους. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι οι εμπειρίες των τρανς δεν είναι ακόμα επαρκώς καταγεγραμμένες από την ελληνική επιστημονική κοινότητα. Μια τέτοια καταγραφή της τρανσέξουαλ εμπειρίας, θα είναι, κατά τη γνώμη μου, βοηθητική για τη σταδιακή ενδυνάμωση και «αποστιγματοποίηση» της τρανς ομάδας μέσα στην ελληνική κοινωνία, ενώ θα εμπλουτίσει τις διεθνείς προσπάθειες για την καλύτερη εν γένει κατανόηση των εμπειριών των διεμφυλικών-διαφυλικών ατόμων.

Σύνοψη

Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να καταγράψει τις εμπειρίες διεμφυλικών-διαφυλικών (τρανσέξουαλ) ατόμων που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, διαφοροποιήθηκαν από το φύλο με το οποίο γεννήθηκαν. Όπως υποστηρίζουν διεμφυλικοί ερευνητές και ακτιβιστές ανά τον κόσμο, είναι πολύ σημαντική η ανάδειξη της εμπειρίας των ατόμων αυτών, προκειμένου η επιστημονική κοινότητα και η κοινωνία να κατανοήσουν τα βιώματά τους ώστε να ενδυναμωθεί και να «αποστιγματοποιηθεί» η συγκεκριμένη ομάδα.

Στην παρούσα έρευνα, στόχοι είναι:

  1. να ακουστεί ο λόγος των τρανς στην Ελλάδα, να δοθεί βήμα στις εμπειρίες της ζωής τους, στην ιστορία τους και στα βιώματα εκείνα που οδήγησαν στην αλλαγή τους (όποια κι αν είναι αυτή)
  2. να ακουστεί το βίωμα της καθημερινότητάς τους στο τώρα και
  3. να έρθουν στο προσκήνιο, εκτός από τα προβλήματά τους, και τα δυνατά τους σημεία, οι θετικές πλευρές της εμπειρίας, οι πηγές άντλησης δύναμης.

Μια τέτοια καταγραφή της τρανς εμπειρίας, θα είναι, κατά τη γνώμη μου, σημαντική για τη σταδιακή ενδυνάμωση και «αποστιγματοποίηση» της τρανς ομάδας μέσα στην ελληνική κοινωνία και θα εμπλουτίσει τις διεθνείς προσπάθειες για την καλύτερη εν γένει κατανόηση των εμπειριών των τρανς ατόμων.

Ενδιαφέρομαι να μιλήσω με ανθρώπους που, με κάποιο τρόπο (ντύσιμο, ορμόνες, χειρουργικές επεμβάσεις) διαφοροποιήθηκαν, από το φύλο με οποίο γεννήθηκαν και οι οποίοι βίωσαν, σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο την εμπειρία μιας μεγάλης αλλαγής. Δεν είναι απαραίτητο οι συμμετέχοντες να έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού του φύλου. Μέσα από μια προσωπική συνέντευξη 1-2 ωρών, θα ήθελα να διερευνήσω θέματα όπως είναι η πορεία της ζωής, οι σχέσεις, η καθημερινότητα, αλλά και τα δυνατά σημεία, οι πηγές άντλησης δύναμης. Θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες ανωνυμίας και δεοντολογίας.

Επικοινωνία

Για ερωτήσεις ή για εκδήλωση ενδιαφέροντος 6980 455 581

Ε-mail: raniageorgaka@gmail.com

Εισαγωγική Φωτογραφία

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...