• Άρθρα
  • Υλικό
  • Ποιος είμαι
  • Επικοινωνία
Ψυχολογείν
  • Άρθρα
  • Υλικό
  • Ποιος είμαι
  • Επικοινωνία

Το Φαινόμενο Χαμαιλέων

Γράφει η Γεωργία Πανταζή*

Σύμφωνα με τους Allan και Margaret Pease (2006), καθρεφτίζουμε ο ένας τη γλώσσα του σώματος του άλλου για να δεθούμε μεταξύ μας, να γίνουμε αποδεκτοί και να δημιουργήσουμε συμπάθεια, αλλά συχνά δεν έχουμε επίγνωση ότι το κάνουμε. Τον παλιό καιρό, ο κατοπτρισμός ήταν μια κοινωνική πρακτική που βοηθούσε τους προγόνους μας να εισέλθουν με επιτυχία σε μεγαλύτερες ομάδες. Είναι επίσης ένα απομεινάρι από την πρωτόγονη μέθοδο μάθησής που βασίζεται στη μίμηση.

Αν και από καιρό υπήρχαν υπόνοιες ότι Τα βιβλία αυτοβοήθειας, τα εγχειρίδια πειθούς και τα άρθρα των glossy περιοδικών συχνά συμβουλεύουν ότι η μίμηση της γλώσσας του σώματος των άλλων μπορεί να αυξήσει το πόσο μας συμπαθούν. Αλλά είναι πραγματικά αλήθεια ότι η μίμηση προκαλεί τους άλλους να μας συμπαθούν, ή είναι ο μιμητισμός απλά ένα υποπροϊόν των επιτυχημένων κοινωνικών αλληλεπιδράσεων;

Σύμφωνα με τους Allan και Margaret Pease (2006), καθρεφτίζουμε ο ένας τη γλώσσα του σώματος του άλλου για να δεθούμε μεταξύ μας, να γίνουμε αποδεκτοί και να δημιουργήσουμε συμπάθεια, αλλά συχνά δεν έχουμε επίγνωση ότι το κάνουμε. Τον παλιό καιρό, ο κατοπτρισμός ήταν μια κοινωνική πρακτική που βοηθούσε τους προγόνους μας να εισέλθουν με επιτυχία σε μεγαλύτερες ομάδες. Είναι επίσης ένα απομεινάρι από την πρωτόγονη μέθοδο μάθησής που βασίζεται στη μίμηση.

Αν και από καιρό υπήρχαν υπόνοιες ότι η αντιγραφή της γλώσσας του σώματος άλλων ανθρώπων αυξάνει την συμπάθεια, η επίδραση δεν εξετάστηκε αυστηρά μέχρι που οι Chartrand και Bargh (1999) πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων. Υπέβαλαν τρία σχετικά ερωτήματα:
1. Οι άνθρωποι μιμούνται αυτόματα τους άλλους, ακόμη και τους ξένους;
2. Η Μίμηση αυξάνει την προτίμηση;
3. Όσοι εκδηλώνουν υψηλή αντίληψη για την προοπτική των άλλων παρουσιάζουν το «φαινόμενο του χαμαιλέοντα» περισσότερο;

Οι άνθρωποι μιμούνται αυτόματα τους άλλους, ακόμη και τους ξένους;
Το πείραμα:
Εξετάζοντας τί αποκαλούν ως «φαινόμενο χαμαιλέων», στην πρώτη μελέτη τους οι 78 συμμετέχοντες κάθισαν για να συνομιλήσουν με ένα πειραματικό μέλος ή έναν «συνεργό», ο οποίος είχε την υποχρέωση να ποικίλει σε ιδιόμορφα χαρακτηριστικά και ύφος με συστηματικό τρόπο. Μερικοί χρησιμοποιούσαν περισσότερο το χαμόγελο, άλλοι περισσότερο το άγγιγμα του προσώπου τους ενώ άλλοι χρησιμοποιούσαν περισσότερο την κίνηση των ποδιών τους.

Αποτέλεσμα: Ναι, οι συμμετέχοντες φυσικά αντέγραψαν τον πειραματικό συνεργό (το οποίο μόλις είχαν γνωρίσει) όπως μετρήθηκε από το άγγιγμα του προσώπου, το κούνημα του ποδιού και το χαμόγελο. Το άγγιγμα του προσώπου ανέβηκε μόνο 20%, αλλά το ποσοστό κουνήματος των ποδιών ανέβηκε κατά ένα εντυπωσιακό 50% όταν οι συμμετέχοντες εμπνεύστηκαν από ένα άλλο κινούμενο πόδι.

Η Μίμηση αυξάνει την προτίμηση;
Στο δεύτερο πείραμα οι Chartrand και Bargh θέλησαν να δουν εάν όλα αυτές οι κινήσεις και τα αγγίγματα έχουν οποιαδήποτε πραγματική χρήση, ή εάν είναι απλώς ένα υποπροϊόν των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Το πείραμα: 78 συμμετέχοντες οδηγήθηκαν σε ένα δωμάτιο για να συνομιλήσουν με έναν άγνωστο (ένας άλλος πειραματικός συνεργός) για μια φωτογραφία. Με μερικούς συμμετέχοντες ο συνεργός μιμήθηκε τη γλώσσα του σώματός τους, με άλλους όχι. Κατόπιν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συμπάθησαν το συνεργό και εκτίμησαν την ομαλότητα της αλληλεπίδρασης, σε μια κλίμακα από 1 έως 9.

Αποτέλεσμα: Ο μιμητισμός πράγματι λειτούργησε για να αυξήσει την προτίμηση. Όταν η γλώσσα του σώματός τους αντιγράφηκε, οι συμμετέχοντες έδωσαν στο σύμμαχο έναν μέσο όρο 6.62 για την προτίμηση (και 6.76 για την ομαλότητα). Όταν δεν μιμούνταν, οι συμμετέχοντες έδωσαν στο σύμμαχο έναν μέσο όρο 5.91 για την προτίμηση (και 6.02 για την ομαλότητα). Δεν είναι και καμία τεράστια διαφορά θα μου πείτε, αλλά κι όμως, μια μετρήσιμη επίδραση για μια αλλαγή στη συμπεριφορά τόσο δυσδιάκριτη, οι περισσότεροι άνθρωποι ούτε καν την παρατηρούν.

Όσοι εκδηλώνουν υψηλή αντίληψη στην προοπτική των άλλων παρουσιάζουν το «φαινόμενο χαμαιλέοντα» περισσότερο;
Δεδομένου ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί, μερικοί άνθρωποι θα εμπλακούν φυσικά στη μίμηση περισσότερο από άλλους. Όμως, ποια είδη ψυχολογικών διεργασιών έχουν επιπτώσεις σε αυτό; Οι Chartrand και Bargh εξέτασαν την λήψη προοπτικής: ο βαθμός στον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται φυσικά την προοπτική των άλλων ανθρώπων.

Το πείραμα: 55 σπουδαστές συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τη λήψη προοπτικής, μαζί με μια μέτρηση της ενσυναίσθησης. Κατόπιν κάθισαν απέναντι από έναν πειραματικό συνεργό, που έκανε το ίδιο παλαιό άγγιγμα του προσώπου και τη ρουτίνα κίνησης των ποδιών.

Αποτέλεσμα: Οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλή βαθμολογία στην λήψη προοπτικής αύξησαν το άγγιγμα του προσώπου τους κατά 30% περίπου και την κίνηση των ποδιών κατά 50% περίπου, έναντι των συμμετεχόντων με χαμηλή λήψη προοπτικής. Οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων στη ενσυναισθητική ανησυχία, εντούτοις, δεν είχαν καμία επίδραση στη μίμηση, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτό που ήταν σημαντικό στην ενθάρρυνση της μίμησης, ήταν περισσότερο η γνωστική συνιστώσα της λήψης προοπτικής, παρά η συναισθηματική.

Άρα το «φαινόμενο χαμαιλέων», εκτός από “προνόμιο” των ψύχραιμων ερπετών, είναι πραγματικά μια θερμή απάντηση που διευκολύνει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Αυτό το πείραμα προτείνει ότι οι περισσότεροι από μας μιμούμαστε αυτόματα σε διαφορετικό βαθμό και, ακριβώς όπως λένε και οι συμβουλές των περιοδικών, ενθαρρύνει όντως τους άλλους ανθρώπους να μας συμπαθούν.

Επιπλέον, κατά τους Pease, oι μελέτες σχετικά με τη συγχρονισμένη γλώσσα του σώματος δείχνουν ότι οι άνθρωποι που νοιώθουν παρόμοια συναισθήματα ή κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος και συμπαθούν ο ένας τον άλλον, αρχίζουν να μιμούνται ο ένας τις εκφράσεις και τις χειρονομίες του άλλου. Ο «συγχρονισμός» με ένα άλλο άτομο ξεκινά από την εποχή που βρισκόμαστε στη μήτρα, καθώς οι λειτουργίες του σώματός μας και οι παλμοί της καρδιάς μας συνταιριάζουν με εκείνα της μητέρας μας. Eτσι, ο κατοπτρισμός είναι μια κατάσταση προς την οποία φυσιολογικά ρέπουμε όλοι.

Ο τoνισμός και η χροιά της φωνής, η ταχύτητα, ακόμα και η προφορά, συγχρονίζονται επίσης στη διάρκεια της διαδικασίας κατοπτρισμού για να εδραιώσουν τις κοινές αντιλήψεις και να δημιουργήσουν συμπάθεια. Αυτό είναι γνωστό ως «ρυθμός» και μπορεί να φαίνεται λες και δύο άνθρωποι τραγουδούν ντουέτο. Καθώς η σχέση προχωρά, ο κατοπτρισμός των κύριων θέσεων της γλώσσας του σώματος λιγοστεύει, αφού το κάθε άτομο αρχίζει να προβλέπει τις διαθέσεις του άλλου, και έτσι το φωvητικό συνταίριασμα με το άλλο άτομο γίνεται το κύριο μέσο για τη διατήρηση της συμπάθειας.

Η σημασία του κατοπτρισμού είναι ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα της γλώσσας του σώματος επειδή είναι ένας ξεκάθαρος τρόπος με τον οποίο οι άλλοι δείχνουν αν συμφωνούν μαζί μας ή τους αρέσουμε. Είναι επίσης ένας τρόπος για να δείξουμε στους άλλους ότι μας αρέσουν απλώς με το να μιμηθούμε τη γλώσσα του σώματός τους.

Ο κατοπτρισμός της γλώσσας του σώματος και του τρόπου ομιλίας των άλλων είναι ένας από τους ισχυρότερους τρόπους για τη γρήγορη δημιουργία συμπάθειας. Σε μια πρώτη συνάντηση με κάποιον, μιμηθείτε τον τρόπο που κάθεται, τη στάση του κορμιού του, τις χειρονομίες, τις εκφράσεις και τον τόνο της φωνής του. Πριν περάσει πολύ ώρα, θα αρχίσετε να νοιώθετε ότι σας έχει συμπαθήσει, θα σας περιγράψει ως «ευχάριστη παρέα”.

*Η Γεωργία Πανταζή είναι ψυχολόγος Παντείου και εθελόντρια σε σταθμό με αυτιστικά παιδιά.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα: παιδοψυχολογία, θέματα κοινωνικής ψυχολογίας κ.τ.λ.
(glpantazi@gmail.com)

Εισαγωγική Φωτογραφία:

  • art-sci.blogspot.com

Πηγές / Περισσότερες Πληροφορίες:

  1. www.psyblog.com “The Chameleon Effect”
  2. Pease Allan & Barbara. (2006). “Το απόλυτο βιβλίο για την Γλώσσα του σώματος. ΕΣΟΠΤΡΟΝ. ΑΘΗΝΑ.

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια "Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Σας άρεσε; Υποστηρίξτε το Ψυχολογείν ☕
  • About
  • Latest Posts
Δημήτρης Αγοραστός
Δημήτρης Αγοραστός
Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Δημήτρης Αγοραστός
Latest posts by Δημήτρης Αγοραστός (see all)
  • Η μείωση του χρόνου που περνάμε στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης - 16 Μαρτίου, 2023
  • Πως μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις της έκθεσης στην οθόνη; - 3 Φεβρουαρίου, 2023
  • Στερεότυπα φύλου: ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη των παιδιών - 16 Ιανουαρίου, 2023
20 Ιανουαρίου, 2011 Κοινωνικη Ψυχολογια
Γλώσσα ΣώματοςΜίμησηΦιλίαΧαμαιλέων

Αλήθειες και ψέμματα για την Ψυχολογία

Μικρά και Ενδιαφέροντα #22

Ιστορικό

Kατηγορίες

Ετικέτες

Freud Άγχος Έρευνα Ανάπτυξη Αυτισμός Βία Βιολογία Γλώσσα Γνωστικές Λειτουργίες Γονείς Διαδίκτυο Εγκέφαλος Εκδηλώσεις Εκπαίδευση Επαγγελματικά Εφηβεία Κατάθλιψη Κοινωνία Κοινωνικοποίηση Μάθηση Μεταπτυχιακά Μνήμη Νέα Νευρώνες Παιδιά Παιδοψυχολογία Πανεπιστήμιο Πολιτική Ρατσισμός Σεμινάριο Σεξουαλικότητα Συμπεριφορά Συνέδριο Συναισθήματα Σχιζοφρένεια Σχολείο Τεχνολογία Υγεία Φιλοσοφία Ψυχανάλυση Ψυχιατρικη Ψυχικές Διαταραχές Ψυχική Υγεία Ψυχοθεραπεία Ψυχολογία
  • Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα του συνδρόμου Down. Το σύνδρομο Down οφείλεται σε μια χρωμοσωμική ανωμαλία η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απόκλιση των ατόμων στη σωματική, γνωστική, ψυχοκοινωνική και νοητική ανάπτυξή τους. Τα άτομα με σύνδρομο Down διαφέρουν μεταξύ τους στο βαθμό ανάπτυξής σε αυτούς τους επιμέρους τομείς, με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζουν πάντα την ίδια κλινική εικόνα. Ανάλογα με τις δυνατότητές τους και την εκπαίδευση που θα λάβουν, μπορούν να κατακτήσουν διαφορετικό βαθμό αυτονομίας στην καθημερινότητά τους.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η αποδοχή και η ενθάρρυνση για ισότιμη συμμετοχή τους στην καθημερινότητα μπορεί να έχει μόνο θετικό αντίκτυπο για τα παιδιά με σύνδρομο Down, τις οικογένειές τους και τις τοπικές κοινωνίες.

#wdsd #worlddownsyndromeday #down #ψυχολογία #psychologygr
  • 📱Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον η καθημερινότητα για τους περισσότερους από εμάς και ιδιαίτερα για τους νεότερους. Αυτό έχει σίγουρα τη θετική του πλευρά, καθώς πλέον δεν υπάρχουν στεγανά στην ελεύθερη έκφραση!

🙅 Ταυτόχρονα, η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως η υπερέκθεση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία!

💪👯Στο διαδίκτυο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και lifestyle, μπαίνοντας πολλές φορές σε μια διαδικασία σύγκρισης, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ανεπαρκείς...

➕ Το θετικό είναι πως ένας μήνας αποχής είναι αρκετός για να δούμε έναν άμεσο και ορατό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία!

📝Εάν θέλετε να δείτε περισσότερα για το θέμα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο στο www.psychologein.net!

#psychology #ψυχολογία #socialmedia #κοινωνικάδίκτυα
  • 🚼 Η θεωρία του δεσμού είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα θεωρητικά πλαίσια για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρώτες μας επαφές με τους γονείς μας διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας αλλά και σχετίζονται και με την ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας...

👨‍👩‍👦‍👦 Η ανάπτυξη μιας σχέσης ασφάλειας με τους φροντιστές μας, μας μαθαίνει να εμπιστευόμαστε τους άλλους και να αισθανόμαστε αντίστοιχα ασφαλείς, ξέροντας ότι πάντα υπάρχει ένα ασφαλές συναισθηματικό καταφύγιο για εμάς.

😮‍💨 Αντίθετα, όταν η σχέση μας με τους πρώτους μας φροντιστές δεν είναι υγιής, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό ψυχοσυναισθηματικο αντίκτυπο τόσο κατά την παιδική μας ηλικία,όσο και αργότερα στην ενήλικη ζωή μας.

ℹ️ Το θεωρητικό πλαίσιο της θεωρίας του δεσμού αναπτύχθηκε κυρίως από τον John Bowlby. Στο σχετικό αφιέρωμα που έχω κάνει στη θεωρία του δεσμού, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη θεωρία αλλά και το πώς αυτή εφαρμόζεται για την ερμηνεία και διαχείριση πολλών ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών!
🖱️Κλικ λοιπόν στο 
 https://tinyurl.com/theoria-desmou
  • 📢Εσείς διαβάσατε το ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ, όπου καταπιανόμαστε με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της χρήσης οθονών στα παιδιά; Κλικ στο www.psychologein.net για να του ρίξετε μια ματιά!

📱📺Η υπερέκθεση σε οθόνες είναι ένα από τα νέα προβλήματα μικρών και μεγάλων στον 21ο αιώνα. Οι οθόνες είναι παντού γύρω μας. Τηλεοράσεις, κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές είναι στην καθημερινότητα των παιδιών από τη στιγμή΄ της γέννησής τους. Αυτό είναι έως ένα βαθμό αναπόφευκτο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνοδεύεται από τη χρήση αυτών των τεχνολογικών μέσων. 

❓Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αντισταθμίσουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις των οθονών στα παιδιά; Η απάντηση που παίρνουμε από τα επιστημονικά ευρήματα είναι πως μάλλον ναι!

🏃🛝Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι εάν εμπλεξουμε τα παιδιά σε φυσικές δραστηριότητες της αρεσκείας τους! Φαίνεται πως εφόσον τα παιδιά εμπλακούν σε εξωτερικές δραστηριότητες, μακροχρόνια μειώνονται οι επιπτώσεις σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο.

💕👨‍👩‍👦‍👦Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους τα παιδιά επιλέγουν οθόνες. Η ιδιοσυγκρασία τους, ψυχοσυναισθματικές δυσκολίες δικές τους ή των γονέων ή μειωμένος χρόνος για οικογενειακές δραστηριότητες είναι μερικές από τις πιο βασικές.

‼️Επομένως ή εμπλοκη με φυσικές / εξωτερικές δραστηριότητες δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά σίγουρα δεν είναι και η πανάκεια που αναμένουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης στις οθόνες είναι να λειτουργήσουμε προληπτικά πριν η χρήση τους γίνει αναγκαία στην καθημερινότητα μας!
Επισκεφτείτε το instagram
Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα του συνδρόμου Down. Το σύνδρομο Down οφείλεται σε μια χρωμοσωμική ανωμαλία η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απόκλιση των ατόμων στη σωματική, γνωστική, ψυχοκοινωνική και νοητική ανάπτυξή τους. Τα άτομα με σύνδρομο Down διαφέρουν μεταξύ τους στο βαθμό ανάπτυξής σε αυτούς τους επιμέρους τομείς, με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζουν πάντα την ίδια κλινική εικόνα. Ανάλογα με τις δυνατότητές τους και την εκπαίδευση που θα λάβουν, μπορούν να κατακτήσουν διαφορετικό βαθμό αυτονομίας στην καθημερινότητά τους.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η αποδοχή και η ενθάρρυνση για ισότιμη συμμετοχή τους στην καθημερινότητα μπορεί να έχει μόνο θετικό αντίκτυπο για τα παιδιά με σύνδρομο Down, τις οικογένειές τους και τις τοπικές κοινωνίες.

#wdsd #worlddownsyndromeday #down #ψυχολογία #psychologygr
@psychologein
@psychologein
•
Follow
Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα του συνδρόμου Down. Το σύνδρομο Down οφείλεται σε μια χρωμοσωμική ανωμαλία η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απόκλιση των ατόμων στη σωματική, γνωστική, ψυχοκοινωνική και νοητική ανάπτυξή τους. Τα άτομα με σύνδρομο Down διαφέρουν μεταξύ τους στο βαθμό ανάπτυξής σε αυτούς τους επιμέρους τομείς, με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζουν πάντα την ίδια κλινική εικόνα. Ανάλογα με τις δυνατότητές τους και την εκπαίδευση που θα λάβουν, μπορούν να κατακτήσουν διαφορετικό βαθμό αυτονομίας στην καθημερινότητά τους. Το μόνο σίγουρο είναι πως η αποδοχή και η ενθάρρυνση για ισότιμη συμμετοχή τους στην καθημερινότητα μπορεί να έχει μόνο θετικό αντίκτυπο για τα παιδιά με σύνδρομο Down, τις οικογένειές τους και τις τοπικές κοινωνίες. #wdsd #worlddownsyndromeday #down #ψυχολογία #psychologygr
4 ημέρες ago
View on Instagram |
1/4
📱Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον η καθημερινότητα για τους περισσότερους από εμάς και ιδιαίτερα για τους νεότερους. Αυτό έχει σίγουρα τη θετική του πλευρά, καθώς πλέον δεν υπάρχουν στεγανά στην ελεύθερη έκφραση!

🙅 Ταυτόχρονα, η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως η υπερέκθεση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία!

💪👯Στο διαδίκτυο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και lifestyle, μπαίνοντας πολλές φορές σε μια διαδικασία σύγκρισης, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ανεπαρκείς...

➕ Το θετικό είναι πως ένας μήνας αποχής είναι αρκετός για να δούμε έναν άμεσο και ορατό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία!

📝Εάν θέλετε να δείτε περισσότερα για το θέμα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο στο www.psychologein.net!

#psychology #ψυχολογία #socialmedia #κοινωνικάδίκτυα
📱Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον η καθημερινότητα για τους περισσότερους από εμάς και ιδιαίτερα για τους νεότερους. Αυτό έχει σίγουρα τη θετική του πλευρά, καθώς πλέον δεν υπάρχουν στεγανά στην ελεύθερη έκφραση!

🙅 Ταυτόχρονα, η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως η υπερέκθεση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία!

💪👯Στο διαδίκτυο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και lifestyle, μπαίνοντας πολλές φορές σε μια διαδικασία σύγκρισης, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ανεπαρκείς...

➕ Το θετικό είναι πως ένας μήνας αποχής είναι αρκετός για να δούμε έναν άμεσο και ορατό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία!

📝Εάν θέλετε να δείτε περισσότερα για το θέμα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο στο www.psychologein.net!

#psychology #ψυχολογία #socialmedia #κοινωνικάδίκτυα
📱Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον η καθημερινότητα για τους περισσότερους από εμάς και ιδιαίτερα για τους νεότερους. Αυτό έχει σίγουρα τη θετική του πλευρά, καθώς πλέον δεν υπάρχουν στεγανά στην ελεύθερη έκφραση!

🙅 Ταυτόχρονα, η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως η υπερέκθεση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία!

💪👯Στο διαδίκτυο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και lifestyle, μπαίνοντας πολλές φορές σε μια διαδικασία σύγκρισης, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ανεπαρκείς...

➕ Το θετικό είναι πως ένας μήνας αποχής είναι αρκετός για να δούμε έναν άμεσο και ορατό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία!

📝Εάν θέλετε να δείτε περισσότερα για το θέμα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο στο www.psychologein.net!

#psychology #ψυχολογία #socialmedia #κοινωνικάδίκτυα
📱Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον η καθημερινότητα για τους περισσότερους από εμάς και ιδιαίτερα για τους νεότερους. Αυτό έχει σίγουρα τη θετική του πλευρά, καθώς πλέον δεν υπάρχουν στεγανά στην ελεύθερη έκφραση!

🙅 Ταυτόχρονα, η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως η υπερέκθεση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία!

💪👯Στο διαδίκτυο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και lifestyle, μπαίνοντας πολλές φορές σε μια διαδικασία σύγκρισης, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ανεπαρκείς...

➕ Το θετικό είναι πως ένας μήνας αποχής είναι αρκετός για να δούμε έναν άμεσο και ορατό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία!

📝Εάν θέλετε να δείτε περισσότερα για το θέμα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο στο www.psychologein.net!

#psychology #ψυχολογία #socialmedia #κοινωνικάδίκτυα
📱Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον η καθημερινότητα για τους περισσότερους από εμάς και ιδιαίτερα για τους νεότερους. Αυτό έχει σίγουρα τη θετική του πλευρά, καθώς πλέον δεν υπάρχουν στεγανά στην ελεύθερη έκφραση!

🙅 Ταυτόχρονα, η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως η υπερέκθεση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία!

💪👯Στο διαδίκτυο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και lifestyle, μπαίνοντας πολλές φορές σε μια διαδικασία σύγκρισης, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ανεπαρκείς...

➕ Το θετικό είναι πως ένας μήνας αποχής είναι αρκετός για να δούμε έναν άμεσο και ορατό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία!

📝Εάν θέλετε να δείτε περισσότερα για το θέμα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο στο www.psychologein.net!

#psychology #ψυχολογία #socialmedia #κοινωνικάδίκτυα
📱Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον η καθημερινότητα για τους περισσότερους από εμάς και ιδιαίτερα για τους νεότερους. Αυτό έχει σίγουρα τη θετική του πλευρά, καθώς πλέον δεν υπάρχουν στεγανά στην ελεύθερη έκφραση!

🙅 Ταυτόχρονα, η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως η υπερέκθεση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία!

💪👯Στο διαδίκτυο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και lifestyle, μπαίνοντας πολλές φορές σε μια διαδικασία σύγκρισης, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ανεπαρκείς...

➕ Το θετικό είναι πως ένας μήνας αποχής είναι αρκετός για να δούμε έναν άμεσο και ορατό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία!

📝Εάν θέλετε να δείτε περισσότερα για το θέμα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο στο www.psychologein.net!

#psychology #ψυχολογία #socialmedia #κοινωνικάδίκτυα
📱Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον η καθημερινότητα για τους περισσότερους από εμάς και ιδιαίτερα για τους νεότερους. Αυτό έχει σίγουρα τη θετική του πλευρά, καθώς πλέον δεν υπάρχουν στεγανά στην ελεύθερη έκφραση!

🙅 Ταυτόχρονα, η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως η υπερέκθεση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία!

💪👯Στο διαδίκτυο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και lifestyle, μπαίνοντας πολλές φορές σε μια διαδικασία σύγκρισης, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ανεπαρκείς...

➕ Το θετικό είναι πως ένας μήνας αποχής είναι αρκετός για να δούμε έναν άμεσο και ορατό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία!

📝Εάν θέλετε να δείτε περισσότερα για το θέμα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο στο www.psychologein.net!

#psychology #ψυχολογία #socialmedia #κοινωνικάδίκτυα
@psychologein
@psychologein
•
Follow
📱Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον η καθημερινότητα για τους περισσότερους από εμάς και ιδιαίτερα για τους νεότερους. Αυτό έχει σίγουρα τη θετική του πλευρά, καθώς πλέον δεν υπάρχουν στεγανά στην ελεύθερη έκφραση! 🙅 Ταυτόχρονα, η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως η υπερέκθεση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία! 💪👯Στο διαδίκτυο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και lifestyle, μπαίνοντας πολλές φορές σε μια διαδικασία σύγκρισης, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ανεπαρκείς... ➕ Το θετικό είναι πως ένας μήνας αποχής είναι αρκετός για να δούμε έναν άμεσο και ορατό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία! 📝Εάν θέλετε να δείτε περισσότερα για το θέμα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο στο www.psychologein.net! #psychology #ψυχολογία #socialmedia #κοινωνικάδίκτυα
1 εβδομάδα ago
View on Instagram |
2/4
🚼 Η θεωρία του δεσμού είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα θεωρητικά πλαίσια για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρώτες μας επαφές με τους γονείς μας διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας αλλά και σχετίζονται και με την ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας...

👨‍👩‍👦‍👦 Η ανάπτυξη μιας σχέσης ασφάλειας με τους φροντιστές μας, μας μαθαίνει να εμπιστευόμαστε τους άλλους και να αισθανόμαστε αντίστοιχα ασφαλείς, ξέροντας ότι πάντα υπάρχει ένα ασφαλές συναισθηματικό καταφύγιο για εμάς.

😮‍💨 Αντίθετα, όταν η σχέση μας με τους πρώτους μας φροντιστές δεν είναι υγιής, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό ψυχοσυναισθηματικο αντίκτυπο τόσο κατά την παιδική μας ηλικία,όσο και αργότερα στην ενήλικη ζωή μας.

ℹ️ Το θεωρητικό πλαίσιο της θεωρίας του δεσμού αναπτύχθηκε κυρίως από τον John Bowlby. Στο σχετικό αφιέρωμα που έχω κάνει στη θεωρία του δεσμού, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη θεωρία αλλά και το πώς αυτή εφαρμόζεται για την ερμηνεία και διαχείριση πολλών ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών!
🖱️Κλικ λοιπόν στο 
 https://tinyurl.com/theoria-desmou
🚼 Η θεωρία του δεσμού είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα θεωρητικά πλαίσια για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρώτες μας επαφές με τους γονείς μας διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας αλλά και σχετίζονται και με την ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας...

👨‍👩‍👦‍👦 Η ανάπτυξη μιας σχέσης ασφάλειας με τους φροντιστές μας, μας μαθαίνει να εμπιστευόμαστε τους άλλους και να αισθανόμαστε αντίστοιχα ασφαλείς, ξέροντας ότι πάντα υπάρχει ένα ασφαλές συναισθηματικό καταφύγιο για εμάς.

😮‍💨 Αντίθετα, όταν η σχέση μας με τους πρώτους μας φροντιστές δεν είναι υγιής, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό ψυχοσυναισθηματικο αντίκτυπο τόσο κατά την παιδική μας ηλικία,όσο και αργότερα στην ενήλικη ζωή μας.

ℹ️ Το θεωρητικό πλαίσιο της θεωρίας του δεσμού αναπτύχθηκε κυρίως από τον John Bowlby. Στο σχετικό αφιέρωμα που έχω κάνει στη θεωρία του δεσμού, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη θεωρία αλλά και το πώς αυτή εφαρμόζεται για την ερμηνεία και διαχείριση πολλών ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών!
🖱️Κλικ λοιπόν στο 
 https://tinyurl.com/theoria-desmou
🚼 Η θεωρία του δεσμού είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα θεωρητικά πλαίσια για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρώτες μας επαφές με τους γονείς μας διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας αλλά και σχετίζονται και με την ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας...

👨‍👩‍👦‍👦 Η ανάπτυξη μιας σχέσης ασφάλειας με τους φροντιστές μας, μας μαθαίνει να εμπιστευόμαστε τους άλλους και να αισθανόμαστε αντίστοιχα ασφαλείς, ξέροντας ότι πάντα υπάρχει ένα ασφαλές συναισθηματικό καταφύγιο για εμάς.

😮‍💨 Αντίθετα, όταν η σχέση μας με τους πρώτους μας φροντιστές δεν είναι υγιής, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό ψυχοσυναισθηματικο αντίκτυπο τόσο κατά την παιδική μας ηλικία,όσο και αργότερα στην ενήλικη ζωή μας.

ℹ️ Το θεωρητικό πλαίσιο της θεωρίας του δεσμού αναπτύχθηκε κυρίως από τον John Bowlby. Στο σχετικό αφιέρωμα που έχω κάνει στη θεωρία του δεσμού, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη θεωρία αλλά και το πώς αυτή εφαρμόζεται για την ερμηνεία και διαχείριση πολλών ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών!
🖱️Κλικ λοιπόν στο 
 https://tinyurl.com/theoria-desmou
🚼 Η θεωρία του δεσμού είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα θεωρητικά πλαίσια για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρώτες μας επαφές με τους γονείς μας διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας αλλά και σχετίζονται και με την ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας...

👨‍👩‍👦‍👦 Η ανάπτυξη μιας σχέσης ασφάλειας με τους φροντιστές μας, μας μαθαίνει να εμπιστευόμαστε τους άλλους και να αισθανόμαστε αντίστοιχα ασφαλείς, ξέροντας ότι πάντα υπάρχει ένα ασφαλές συναισθηματικό καταφύγιο για εμάς.

😮‍💨 Αντίθετα, όταν η σχέση μας με τους πρώτους μας φροντιστές δεν είναι υγιής, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό ψυχοσυναισθηματικο αντίκτυπο τόσο κατά την παιδική μας ηλικία,όσο και αργότερα στην ενήλικη ζωή μας.

ℹ️ Το θεωρητικό πλαίσιο της θεωρίας του δεσμού αναπτύχθηκε κυρίως από τον John Bowlby. Στο σχετικό αφιέρωμα που έχω κάνει στη θεωρία του δεσμού, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη θεωρία αλλά και το πώς αυτή εφαρμόζεται για την ερμηνεία και διαχείριση πολλών ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών!
🖱️Κλικ λοιπόν στο 
 https://tinyurl.com/theoria-desmou
🚼 Η θεωρία του δεσμού είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα θεωρητικά πλαίσια για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρώτες μας επαφές με τους γονείς μας διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας αλλά και σχετίζονται και με την ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας...

👨‍👩‍👦‍👦 Η ανάπτυξη μιας σχέσης ασφάλειας με τους φροντιστές μας, μας μαθαίνει να εμπιστευόμαστε τους άλλους και να αισθανόμαστε αντίστοιχα ασφαλείς, ξέροντας ότι πάντα υπάρχει ένα ασφαλές συναισθηματικό καταφύγιο για εμάς.

😮‍💨 Αντίθετα, όταν η σχέση μας με τους πρώτους μας φροντιστές δεν είναι υγιής, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό ψυχοσυναισθηματικο αντίκτυπο τόσο κατά την παιδική μας ηλικία,όσο και αργότερα στην ενήλικη ζωή μας.

ℹ️ Το θεωρητικό πλαίσιο της θεωρίας του δεσμού αναπτύχθηκε κυρίως από τον John Bowlby. Στο σχετικό αφιέρωμα που έχω κάνει στη θεωρία του δεσμού, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη θεωρία αλλά και το πώς αυτή εφαρμόζεται για την ερμηνεία και διαχείριση πολλών ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών!
🖱️Κλικ λοιπόν στο 
 https://tinyurl.com/theoria-desmou
🚼 Η θεωρία του δεσμού είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα θεωρητικά πλαίσια για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρώτες μας επαφές με τους γονείς μας διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας αλλά και σχετίζονται και με την ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας...

👨‍👩‍👦‍👦 Η ανάπτυξη μιας σχέσης ασφάλειας με τους φροντιστές μας, μας μαθαίνει να εμπιστευόμαστε τους άλλους και να αισθανόμαστε αντίστοιχα ασφαλείς, ξέροντας ότι πάντα υπάρχει ένα ασφαλές συναισθηματικό καταφύγιο για εμάς.

😮‍💨 Αντίθετα, όταν η σχέση μας με τους πρώτους μας φροντιστές δεν είναι υγιής, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό ψυχοσυναισθηματικο αντίκτυπο τόσο κατά την παιδική μας ηλικία,όσο και αργότερα στην ενήλικη ζωή μας.

ℹ️ Το θεωρητικό πλαίσιο της θεωρίας του δεσμού αναπτύχθηκε κυρίως από τον John Bowlby. Στο σχετικό αφιέρωμα που έχω κάνει στη θεωρία του δεσμού, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη θεωρία αλλά και το πώς αυτή εφαρμόζεται για την ερμηνεία και διαχείριση πολλών ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών!
🖱️Κλικ λοιπόν στο 
 https://tinyurl.com/theoria-desmou
🚼 Η θεωρία του δεσμού είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα θεωρητικά πλαίσια για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρώτες μας επαφές με τους γονείς μας διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας αλλά και σχετίζονται και με την ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας...

👨‍👩‍👦‍👦 Η ανάπτυξη μιας σχέσης ασφάλειας με τους φροντιστές μας, μας μαθαίνει να εμπιστευόμαστε τους άλλους και να αισθανόμαστε αντίστοιχα ασφαλείς, ξέροντας ότι πάντα υπάρχει ένα ασφαλές συναισθηματικό καταφύγιο για εμάς.

😮‍💨 Αντίθετα, όταν η σχέση μας με τους πρώτους μας φροντιστές δεν είναι υγιής, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό ψυχοσυναισθηματικο αντίκτυπο τόσο κατά την παιδική μας ηλικία,όσο και αργότερα στην ενήλικη ζωή μας.

ℹ️ Το θεωρητικό πλαίσιο της θεωρίας του δεσμού αναπτύχθηκε κυρίως από τον John Bowlby. Στο σχετικό αφιέρωμα που έχω κάνει στη θεωρία του δεσμού, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη θεωρία αλλά και το πώς αυτή εφαρμόζεται για την ερμηνεία και διαχείριση πολλών ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών!
🖱️Κλικ λοιπόν στο 
 https://tinyurl.com/theoria-desmou
@psychologein
@psychologein
•
Follow
🚼 Η θεωρία του δεσμού είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα θεωρητικά πλαίσια για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρώτες μας επαφές με τους γονείς μας διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας αλλά και σχετίζονται και με την ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας... 👨‍👩‍👦‍👦 Η ανάπτυξη μιας σχέσης ασφάλειας με τους φροντιστές μας, μας μαθαίνει να εμπιστευόμαστε τους άλλους και να αισθανόμαστε αντίστοιχα ασφαλείς, ξέροντας ότι πάντα υπάρχει ένα ασφαλές συναισθηματικό καταφύγιο για εμάς. 😮‍💨 Αντίθετα, όταν η σχέση μας με τους πρώτους μας φροντιστές δεν είναι υγιής, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό ψυχοσυναισθηματικο αντίκτυπο τόσο κατά την παιδική μας ηλικία,όσο και αργότερα στην ενήλικη ζωή μας. ℹ️ Το θεωρητικό πλαίσιο της θεωρίας του δεσμού αναπτύχθηκε κυρίως από τον John Bowlby. Στο σχετικό αφιέρωμα που έχω κάνει στη θεωρία του δεσμού, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη θεωρία αλλά και το πώς αυτή εφαρμόζεται για την ερμηνεία και διαχείριση πολλών ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών! 🖱️Κλικ λοιπόν στο https://tinyurl.com/theoria-desmou
1 μήνα ago
View on Instagram |
3/4
📢Εσείς διαβάσατε το ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ, όπου καταπιανόμαστε με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της χρήσης οθονών στα παιδιά; Κλικ στο www.psychologein.net για να του ρίξετε μια ματιά!

📱📺Η υπερέκθεση σε οθόνες είναι ένα από τα νέα προβλήματα μικρών και μεγάλων στον 21ο αιώνα. Οι οθόνες είναι παντού γύρω μας. Τηλεοράσεις, κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές είναι στην καθημερινότητα των παιδιών από τη στιγμή΄ της γέννησής τους. Αυτό είναι έως ένα βαθμό αναπόφευκτο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνοδεύεται από τη χρήση αυτών των τεχνολογικών μέσων. 

❓Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αντισταθμίσουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις των οθονών στα παιδιά; Η απάντηση που παίρνουμε από τα επιστημονικά ευρήματα είναι πως μάλλον ναι!

🏃🛝Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι εάν εμπλεξουμε τα παιδιά σε φυσικές δραστηριότητες της αρεσκείας τους! Φαίνεται πως εφόσον τα παιδιά εμπλακούν σε εξωτερικές δραστηριότητες, μακροχρόνια μειώνονται οι επιπτώσεις σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο.

💕👨‍👩‍👦‍👦Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους τα παιδιά επιλέγουν οθόνες. Η ιδιοσυγκρασία τους, ψυχοσυναισθματικές δυσκολίες δικές τους ή των γονέων ή μειωμένος χρόνος για οικογενειακές δραστηριότητες είναι μερικές από τις πιο βασικές.

‼️Επομένως ή εμπλοκη με φυσικές / εξωτερικές δραστηριότητες δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά σίγουρα δεν είναι και η πανάκεια που αναμένουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης στις οθόνες είναι να λειτουργήσουμε προληπτικά πριν η χρήση τους γίνει αναγκαία στην καθημερινότητα μας!
📢Εσείς διαβάσατε το ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ, όπου καταπιανόμαστε με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της χρήσης οθονών στα παιδιά; Κλικ στο www.psychologein.net για να του ρίξετε μια ματιά!

📱📺Η υπερέκθεση σε οθόνες είναι ένα από τα νέα προβλήματα μικρών και μεγάλων στον 21ο αιώνα. Οι οθόνες είναι παντού γύρω μας. Τηλεοράσεις, κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές είναι στην καθημερινότητα των παιδιών από τη στιγμή΄ της γέννησής τους. Αυτό είναι έως ένα βαθμό αναπόφευκτο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνοδεύεται από τη χρήση αυτών των τεχνολογικών μέσων. 

❓Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αντισταθμίσουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις των οθονών στα παιδιά; Η απάντηση που παίρνουμε από τα επιστημονικά ευρήματα είναι πως μάλλον ναι!

🏃🛝Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι εάν εμπλεξουμε τα παιδιά σε φυσικές δραστηριότητες της αρεσκείας τους! Φαίνεται πως εφόσον τα παιδιά εμπλακούν σε εξωτερικές δραστηριότητες, μακροχρόνια μειώνονται οι επιπτώσεις σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο.

💕👨‍👩‍👦‍👦Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους τα παιδιά επιλέγουν οθόνες. Η ιδιοσυγκρασία τους, ψυχοσυναισθματικές δυσκολίες δικές τους ή των γονέων ή μειωμένος χρόνος για οικογενειακές δραστηριότητες είναι μερικές από τις πιο βασικές.

‼️Επομένως ή εμπλοκη με φυσικές / εξωτερικές δραστηριότητες δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά σίγουρα δεν είναι και η πανάκεια που αναμένουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης στις οθόνες είναι να λειτουργήσουμε προληπτικά πριν η χρήση τους γίνει αναγκαία στην καθημερινότητα μας!
📢Εσείς διαβάσατε το ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ, όπου καταπιανόμαστε με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της χρήσης οθονών στα παιδιά; Κλικ στο www.psychologein.net για να του ρίξετε μια ματιά!

📱📺Η υπερέκθεση σε οθόνες είναι ένα από τα νέα προβλήματα μικρών και μεγάλων στον 21ο αιώνα. Οι οθόνες είναι παντού γύρω μας. Τηλεοράσεις, κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές είναι στην καθημερινότητα των παιδιών από τη στιγμή΄ της γέννησής τους. Αυτό είναι έως ένα βαθμό αναπόφευκτο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνοδεύεται από τη χρήση αυτών των τεχνολογικών μέσων. 

❓Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αντισταθμίσουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις των οθονών στα παιδιά; Η απάντηση που παίρνουμε από τα επιστημονικά ευρήματα είναι πως μάλλον ναι!

🏃🛝Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι εάν εμπλεξουμε τα παιδιά σε φυσικές δραστηριότητες της αρεσκείας τους! Φαίνεται πως εφόσον τα παιδιά εμπλακούν σε εξωτερικές δραστηριότητες, μακροχρόνια μειώνονται οι επιπτώσεις σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο.

💕👨‍👩‍👦‍👦Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους τα παιδιά επιλέγουν οθόνες. Η ιδιοσυγκρασία τους, ψυχοσυναισθματικές δυσκολίες δικές τους ή των γονέων ή μειωμένος χρόνος για οικογενειακές δραστηριότητες είναι μερικές από τις πιο βασικές.

‼️Επομένως ή εμπλοκη με φυσικές / εξωτερικές δραστηριότητες δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά σίγουρα δεν είναι και η πανάκεια που αναμένουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης στις οθόνες είναι να λειτουργήσουμε προληπτικά πριν η χρήση τους γίνει αναγκαία στην καθημερινότητα μας!
📢Εσείς διαβάσατε το ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ, όπου καταπιανόμαστε με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της χρήσης οθονών στα παιδιά; Κλικ στο www.psychologein.net για να του ρίξετε μια ματιά!

📱📺Η υπερέκθεση σε οθόνες είναι ένα από τα νέα προβλήματα μικρών και μεγάλων στον 21ο αιώνα. Οι οθόνες είναι παντού γύρω μας. Τηλεοράσεις, κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές είναι στην καθημερινότητα των παιδιών από τη στιγμή΄ της γέννησής τους. Αυτό είναι έως ένα βαθμό αναπόφευκτο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνοδεύεται από τη χρήση αυτών των τεχνολογικών μέσων. 

❓Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αντισταθμίσουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις των οθονών στα παιδιά; Η απάντηση που παίρνουμε από τα επιστημονικά ευρήματα είναι πως μάλλον ναι!

🏃🛝Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι εάν εμπλεξουμε τα παιδιά σε φυσικές δραστηριότητες της αρεσκείας τους! Φαίνεται πως εφόσον τα παιδιά εμπλακούν σε εξωτερικές δραστηριότητες, μακροχρόνια μειώνονται οι επιπτώσεις σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο.

💕👨‍👩‍👦‍👦Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους τα παιδιά επιλέγουν οθόνες. Η ιδιοσυγκρασία τους, ψυχοσυναισθματικές δυσκολίες δικές τους ή των γονέων ή μειωμένος χρόνος για οικογενειακές δραστηριότητες είναι μερικές από τις πιο βασικές.

‼️Επομένως ή εμπλοκη με φυσικές / εξωτερικές δραστηριότητες δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά σίγουρα δεν είναι και η πανάκεια που αναμένουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης στις οθόνες είναι να λειτουργήσουμε προληπτικά πριν η χρήση τους γίνει αναγκαία στην καθημερινότητα μας!
📢Εσείς διαβάσατε το ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ, όπου καταπιανόμαστε με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της χρήσης οθονών στα παιδιά; Κλικ στο www.psychologein.net για να του ρίξετε μια ματιά!

📱📺Η υπερέκθεση σε οθόνες είναι ένα από τα νέα προβλήματα μικρών και μεγάλων στον 21ο αιώνα. Οι οθόνες είναι παντού γύρω μας. Τηλεοράσεις, κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές είναι στην καθημερινότητα των παιδιών από τη στιγμή΄ της γέννησής τους. Αυτό είναι έως ένα βαθμό αναπόφευκτο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνοδεύεται από τη χρήση αυτών των τεχνολογικών μέσων. 

❓Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αντισταθμίσουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις των οθονών στα παιδιά; Η απάντηση που παίρνουμε από τα επιστημονικά ευρήματα είναι πως μάλλον ναι!

🏃🛝Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι εάν εμπλεξουμε τα παιδιά σε φυσικές δραστηριότητες της αρεσκείας τους! Φαίνεται πως εφόσον τα παιδιά εμπλακούν σε εξωτερικές δραστηριότητες, μακροχρόνια μειώνονται οι επιπτώσεις σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο.

💕👨‍👩‍👦‍👦Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους τα παιδιά επιλέγουν οθόνες. Η ιδιοσυγκρασία τους, ψυχοσυναισθματικές δυσκολίες δικές τους ή των γονέων ή μειωμένος χρόνος για οικογενειακές δραστηριότητες είναι μερικές από τις πιο βασικές.

‼️Επομένως ή εμπλοκη με φυσικές / εξωτερικές δραστηριότητες δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά σίγουρα δεν είναι και η πανάκεια που αναμένουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης στις οθόνες είναι να λειτουργήσουμε προληπτικά πριν η χρήση τους γίνει αναγκαία στην καθημερινότητα μας!
📢Εσείς διαβάσατε το ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ, όπου καταπιανόμαστε με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της χρήσης οθονών στα παιδιά; Κλικ στο www.psychologein.net για να του ρίξετε μια ματιά!

📱📺Η υπερέκθεση σε οθόνες είναι ένα από τα νέα προβλήματα μικρών και μεγάλων στον 21ο αιώνα. Οι οθόνες είναι παντού γύρω μας. Τηλεοράσεις, κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές είναι στην καθημερινότητα των παιδιών από τη στιγμή΄ της γέννησής τους. Αυτό είναι έως ένα βαθμό αναπόφευκτο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνοδεύεται από τη χρήση αυτών των τεχνολογικών μέσων. 

❓Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αντισταθμίσουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις των οθονών στα παιδιά; Η απάντηση που παίρνουμε από τα επιστημονικά ευρήματα είναι πως μάλλον ναι!

🏃🛝Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι εάν εμπλεξουμε τα παιδιά σε φυσικές δραστηριότητες της αρεσκείας τους! Φαίνεται πως εφόσον τα παιδιά εμπλακούν σε εξωτερικές δραστηριότητες, μακροχρόνια μειώνονται οι επιπτώσεις σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο.

💕👨‍👩‍👦‍👦Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους τα παιδιά επιλέγουν οθόνες. Η ιδιοσυγκρασία τους, ψυχοσυναισθματικές δυσκολίες δικές τους ή των γονέων ή μειωμένος χρόνος για οικογενειακές δραστηριότητες είναι μερικές από τις πιο βασικές.

‼️Επομένως ή εμπλοκη με φυσικές / εξωτερικές δραστηριότητες δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά σίγουρα δεν είναι και η πανάκεια που αναμένουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης στις οθόνες είναι να λειτουργήσουμε προληπτικά πριν η χρήση τους γίνει αναγκαία στην καθημερινότητα μας!
📢Εσείς διαβάσατε το ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ, όπου καταπιανόμαστε με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της χρήσης οθονών στα παιδιά; Κλικ στο www.psychologein.net για να του ρίξετε μια ματιά!

📱📺Η υπερέκθεση σε οθόνες είναι ένα από τα νέα προβλήματα μικρών και μεγάλων στον 21ο αιώνα. Οι οθόνες είναι παντού γύρω μας. Τηλεοράσεις, κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές είναι στην καθημερινότητα των παιδιών από τη στιγμή΄ της γέννησής τους. Αυτό είναι έως ένα βαθμό αναπόφευκτο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνοδεύεται από τη χρήση αυτών των τεχνολογικών μέσων. 

❓Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αντισταθμίσουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις των οθονών στα παιδιά; Η απάντηση που παίρνουμε από τα επιστημονικά ευρήματα είναι πως μάλλον ναι!

🏃🛝Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι εάν εμπλεξουμε τα παιδιά σε φυσικές δραστηριότητες της αρεσκείας τους! Φαίνεται πως εφόσον τα παιδιά εμπλακούν σε εξωτερικές δραστηριότητες, μακροχρόνια μειώνονται οι επιπτώσεις σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο.

💕👨‍👩‍👦‍👦Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους τα παιδιά επιλέγουν οθόνες. Η ιδιοσυγκρασία τους, ψυχοσυναισθματικές δυσκολίες δικές τους ή των γονέων ή μειωμένος χρόνος για οικογενειακές δραστηριότητες είναι μερικές από τις πιο βασικές.

‼️Επομένως ή εμπλοκη με φυσικές / εξωτερικές δραστηριότητες δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά σίγουρα δεν είναι και η πανάκεια που αναμένουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης στις οθόνες είναι να λειτουργήσουμε προληπτικά πριν η χρήση τους γίνει αναγκαία στην καθημερινότητα μας!
@psychologein
@psychologein
•
Follow
📢Εσείς διαβάσατε το ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ, όπου καταπιανόμαστε με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της χρήσης οθονών στα παιδιά; Κλικ στο www.psychologein.net για να του ρίξετε μια ματιά! 📱📺Η υπερέκθεση σε οθόνες είναι ένα από τα νέα προβλήματα μικρών και μεγάλων στον 21ο αιώνα. Οι οθόνες είναι παντού γύρω μας. Τηλεοράσεις, κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές είναι στην καθημερινότητα των παιδιών από τη στιγμή΄ της γέννησής τους. Αυτό είναι έως ένα βαθμό αναπόφευκτο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνοδεύεται από τη χρήση αυτών των τεχνολογικών μέσων. ❓Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αντισταθμίσουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις των οθονών στα παιδιά; Η απάντηση που παίρνουμε από τα επιστημονικά ευρήματα είναι πως μάλλον ναι! 🏃🛝Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι εάν εμπλεξουμε τα παιδιά σε φυσικές δραστηριότητες της αρεσκείας τους! Φαίνεται πως εφόσον τα παιδιά εμπλακούν σε εξωτερικές δραστηριότητες, μακροχρόνια μειώνονται οι επιπτώσεις σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο. 💕👨‍👩‍👦‍👦Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους τα παιδιά επιλέγουν οθόνες. Η ιδιοσυγκρασία τους, ψυχοσυναισθματικές δυσκολίες δικές τους ή των γονέων ή μειωμένος χρόνος για οικογενειακές δραστηριότητες είναι μερικές από τις πιο βασικές. ‼️Επομένως ή εμπλοκη με φυσικές / εξωτερικές δραστηριότητες δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά σίγουρα δεν είναι και η πανάκεια που αναμένουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης στις οθόνες είναι να λειτουργήσουμε προληπτικά πριν η χρήση τους γίνει αναγκαία στην καθημερινότητα μας!
2 μήνες ago
View on Instagram |
4/4

INFOGRAPHICS

  • Infographic: Ενδείξεις δυσλεξίας ανά ηλικία
  • Infographic: Χρήση ουσιών στην εφηβεία
  • Infographic: Διαχείριση χρόνου
  • Infographic: Επιτυχία στις πανελλήνιες εν μέσω COVID
Κλεφτές ματιές στον κόσμο της ψυχολογίας
2007-2023