Η Συναισθησία στην Ελλάδα

Με χαρά έλαβα σήμερα ένα ενημερωτικό e-mail από την Δρ. Αργυρώ Βατάκη, η οποία είναι επικεφαλής μιας ελληνικής επιστημονικής ομάδας που ασχολείται με το θέμα της συναισθησίας. Εν συντομία, να υπενθυμίσουμε ότι η συναισθησία είναι ένα περίεργο φαινόμενο κατά το οποίο ένας αισθητηριακός (π.χ. ήχοι) ή ανώτερος γνωστικός ερεθισμός (π.χ. μέτρημα αριθμών) προκαλεί την εμφάνιση ενός δεύτερου, άσχετου ερεθίσματος (π.χ. οσμή ή χρώματα). Έτσι, κάποιος συναισθητικός μπορεί να ακούει τα χρώματα, να βλέπει το κάθε γράμμα του αλφαβήτου γραμμένο με διαφορετικό χρώμα, να μυρίζει ήχους κτλ. Η εν λόγω ομάδα ενδιαφέρεται να ερευνήσει Έλληνες που έχουν συναισθητικές εμπειρίες. Για το σκοπό αυτό ξεκίνησαν την ιστοσελίδα synesthesia.gr, η οποία σκοπό έχει να προωθήσει αυτή την έρευνα, να ενημερώσει για την συναισθησία και, εν τέλει, να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των Ελλήνων συναισθητικών και της επιστημονικής ομάδας. Πως μπορείτε να μάθετε εάν είστε συναισθητικός; Εάν έχετε κάποια εμπειρία όπως αυτές που περιγράψαμε πιο πάνω (βλέπετε χρώματα όταν ακούτε μουσική, βλέπετε τα γράμματα με διαφορετικά χρώματα, “βλέπετε” τις ημέρες της εβδομάδος ή τους μήνες του έτους σε συγκεκριμένη απόσταση γύρω σας κτλ) τότε έχετε κάποια συμπτώματα συναισθησίας. Εάν έχετε 1 λεπτό, μπορείτε να απαντήσετε σε μερικές ερωτήσεις (στα αγγλικά) και να μάθετε εάν έχετε κάποια συμπτώματα συναισθησίας ή όχι (κλικ εδω). Εάν είστε συναισθητικός, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα της Δρ. Βατάκη μέσω της φόρμας επικοινωνίας στην ιστοσελίδα τους.

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...