Σύγχρονη Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Ψύχωσης

Η ΚΙΝΑΨΥ οργανώνει ενημερωτική συνάντηση με θέμα “Σύγχρονη Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Ψύχωσης”  που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11.5.2015, το απόγευμα 17:30 – 20:00, στο κέντρο ημέρας της ΠΕΨΑΕΕ, στην οδό Αλκαμένους 8, Αθήνα (πλησίον του μετρό Σταθμός Λαρίσης)

Η ψύχωση είναι ένα σύνδρομο που εμφανίζεται σε μια σειρά ψυχιατρικών, νευρολογικών και ιατρικών διαταραχών και κυρίως περιλαμβάνει συμπτώματα όπως διαταραχές του περιεχομένου της σκέψης (παραληρητικές ιδέες) και διαταραχές της αντίληψης (ακουστικές ψευδαισθήσεις). Η σχιζοφρένεια είναι η κυριότερη διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από ψυχωτικά συμπτώματα. Η σύγχρονη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ψύχωσης επιτυγχάνεται με τη βοήθεια φαρμακολογικών και ψυχοκοινωνικών θεραπειών.

Τα αντιψυχωτικά φάρμακα είναι η φαρμακοθεραπεία εκλογής των ψυχωτικών συμπτωμάτων. Διακρίνονται σε πρώτης (τυπικά) και δεύτερης γενιάς (άτυπα) αντιψυχωτικά και διαφοροποιούνται κυρίως ως προς τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους και λιγότερο ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Οι κατευθυντήριες οδηγίες από διάφορες χώρες προτείνουν τη χρήση αντιψυχωτικής μονοθεραπείας στη σχιζοφρένεια. Σε περίπτωση ανθεκτικών συμπτωμάτων συνιστάται η χρήση κλοζαπίνης. Τελευταία δεδομένα υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του αποτελέσματος των αντιψυχωτικών, κανένα όμως φάρμακο δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής έγκριση από Εθνικούς ή Διεθνείς Οργανισμούς. Οι βασικότερες ψυχοκοινωνικές θεραπείες που εφαρμόζονται στην ψύχωση είναι γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η γνωστική επανόρθωση, η εκπαίδευση στις κοινωνικές δεξιότητες, η θεραπεία μέσω τέχνης και η ψυχοεκπαίδευση. O συνδυασμός των παραπάνω θεραπειών σε εξατομικευμένη βάση αποτελεί τον καλύτερο τρόπο μείωσης των συμπτωμάτων της ψύχωσης και ενίσχυσης της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των ατόμων που εμφανίζουν ψύχωση. Εισηγητές είναι οι ψυχίατροι κος Δημήτρης Κόντης και η κα Ειρήνη Θεοχάρη, ενώ μετά από τις ομιλίες θα δοθεί χρόνος για ερωτήσεις. Την συζήτηση συντονίζει ο κος Άκης Ασπρογέρακας. Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα της πρωτοβουλίας Έτος για τον Εγκέφαλο του φορέα EBC (European Brain Council).

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...