Ορολογία: MMPI (Minnesota Multiphasic Personality Inventory)

Το Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI) είναι μία από τα πιο διαδεδομένες και ευρέως χρησιμοποιούμενες δοκιμασίες εντοπισμού αποκλίνουσας προσωπικότητας. Η δοκιμασία αποτελείται από περίπου 500 προτάσεις τις οποίες ο συμμετέχοντας πρέπει να διαβάσει και να σημειώσει κατά πόσο τον εκφράζουν ή όχι. Οι προτάσεις καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος καθημερινών δραστηριοτήτων, εμπειριών και αντιλήψεων που μπορεί να έχει ένα άτομο: την ενασχόλησή του κατά τον ελεύθερο χρόνο του, την όρεξή του, την αυτοεικόνα του, τη μορφή των σκέψεων που κάνει κ.α.

Όπως και με το σύνολο των ψυχολογικών δοκιμασιών -και ιδιαίτερα των δοκιμασιών προσωπικότητας- δεν υπάρχουν σωστές ή λανθασμένες απαντήσεις. Αντίθετα, όλες οι απαντήσεις θεωρούνται “σωστές”, εφόσον το άτομο έχει απαντήσει ειλικρινά. Για να εξασφαλιστεί η ειλικρίνεια των απαντήσεων και να μειωθεί η πιθανότητα ο συμμετέχοντας να απαντάει τυχαία, το ερωτηματολόγιο περιέχει και ερωτήσεις “παγίδες”, οι οποίες ελέγχουν την πιθανότητα τυχαίων απαντήσεων. Οι απαντήσεις στη συνέχεια ποσοτικοποιούνται ώστε ο συμμετέχοντας να λάβει μια βαθμολογία στους ακόλουθους περιγραφικούς παράγοντες προσωπικότητας:

  1. Υποχονδρίαση
  2. Κατάθλιψη
  3. Υστερία
  4. Ψυχοπαθητική απόκλιση
  5. Ταύτιση με το φύλο
  6. Παράνοια
  7. Αγχώδεις αντιδράσεις
  8. Σχιζοφρένεια
  9. Υπομανία
  10. Κοινωνική εσωστρέφεια
  11. Άγχος
  12. Απώθηση
  13. Ισχύς του Εγώ
  14. Κυριαρχία
  15. Κοινωνική Ευθύνη
  16. Κολεγιακή Δυσπροσαρμοστικότητα
  17. Διαταραχή Μετα- Τραυματικού Στρες
  18. Κλίμακα Συζυγικού Άγχους
  19. Εχθρότητα
  20. Υπερ- Ελεγχόμενη Εχθρότητα
  21. Κλίμακα Αλκοολισμού
  22. Κλίμακα Παραδοχής της Εξάρτησης
  23. Κλίμακα Λανθάνουσας Εξάρτηση
  24. Κλίμακες Ρόλου του Φύλου
  25. Επιθετικότητα
  26. Ψύχωση
  27. Έλλειψη Κινήτρων
  28. Αρνητικό Συναίσθημα / Νευρωτισμός
  29. Εσωστρέφεια / Χαμηλό Θετικό Συναίσθημα
Η δοκιμασία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1934 από τους  S. R. Hathaway και J. C. McKinley του πανεπιστημίου της Μινεσότα. Έκτοτε έχουν υπάρξει επανεκδόσεις της δοκιμασίας ώστε να σταθμιστεί η δοκιμασία στα νέα δεδομένα του πληθυσμού αλλά και να ειδικευτεί για την χορήγηση σε εφήβους. Εισαγωγική Εικόνα: Βιβλιογραφία

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών, αλλά και την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας εν τω συνόλω. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…