Ψυχοϊστορικά: 21 Σεπτεμβρίου 1839

Σαν σήμερα, στις 21 Σεπτεμβρίου 1839, ο Άγγλος ψυχίατρος John Conolly προχώρησε σε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ψυχιατρική και συγκεκριμένα για τον τρόπο λειτουργίας των ψυχιατρικών κλινικών: σταμάτησε τη χρήση μηχανισμών ακινησίας των ασθενών. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα όλες οι ψυχιατρικές κλινικές χρησιμοποιούσαν τέτοιου είδους μηχανισμούς για να περιορίζουν τις κινήσεις όσων ασθενών θεωρούσαν πως είναι επικίνδυνοι. Οι μηχανισμοί αυτοί συνήθως αποτελούνταν από κλασσικούς δερμάτινους ιμάντες για να δένουν τα άκρα των ασθενών.

Η ψυχιατρική κλινική στην οποία το εφάρμοσε, το Hanwell County Asylum of Middlesex, αποτέλεσε πρότυπο για την δημιουργία παρόμοιων κλινικών σε όλη την Αγγλία και αργότερα και σε άλλα μέρη του κόσμου. Μάλιστα ο Conolly έγραψε και ένα πολύ σημαντικό έργο [1]J. Conolly, “The Treatment of the Insane Without Mechanical Restraints” (1856)  με θέμα την φροντίδα και τη θεραπεία ψυχιατρικά ασθενών σε ένα πιο ελεύθερο περιβάλλον, το οποίο έγραψε ιστορία και το οποίο προώθησε ακόμη περισσότερο τις ιδέες του.

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Πηγές / Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών, αλλά και την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας εν τω συνόλω. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

I