Νέα Ψυχολογίας (15 Μαρτίου 2021)

Αν και η πρώτη σκέψη που μας έρχεται το μυαλό όταν ακούμε ότι κάποιος παρουσιάζει έντονη αναβλητικότητα είναι πως μάλλον πρόκειται για τεμπελιά ή για δυσκολία διαχείρισης του χρόνου, εντούτοις τα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι μάλλον πρόκειται για συναισθηματικού τύπου δυσκολία. Συγκεκριμένα, η αναβλητικότητα σχετίζεται με αυξημένο άγχος για τα πράγματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Αντί λοιπόν να εστιάζουμε στη σωστή διαχείριση του χρόνου, είναι πιο χρήσιμο πρώτα να φροντίσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματα άγχους αλλά και να ενισχύσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα.

Sardari, B., Moharrami, N. (2020). The Effectiveness of Emotion Regulation Skills Training on Executive Functions in Students with Procrastination Symptoms. Journal of Instruction and Evaluation, (), -. doi: 10.30495/jinev.2020.675603

Shukla, Α. (2019). You Procrastinate Because Of Emotions, Not Laziness. Regulate Them To Stop Procrastinating! Cognition Today.

Η Amazon ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την πώληση βιβλίων που απεικονίζουν οποιαδήποτε σεξουαλική ταυτότητα ως ψυχική διαταραχή. Η κίνηση του αμερικάνικου κολοσσού έρχεται λίγο πριν την ενδεχόμενη ψήφιση νόμου στις ΗΠΑ όπου θα απαγορεύεται οποιαδήποτε διάκριση εναντίον ατόμων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής ταυτότητας. Η συγκεκριμένη κίνηση έχει δημιουργήσει αντιδράσεις κυρίως από συντηρητικούς – θρησκευτικούς κύκλους.

BBC: Amazon will not sell books that ‘frame sexual identity as mental illness’.

Γνωρίζουμε πως οι μυρωδιές είναι από τις πιο έντονες αισθήσεις που μπορεί να μας φέρουν στο νου γεγονότα που μπορεί να θεωρούμε ότι έχουμε ξεχάσει. Συνδέουμε μυρωδιές με συγκεκριμένες εμπειρίες μας, θετικές και αρνητικές, τις οποίες μπορούμε να ανακαλούμε εύκολα όταν μας παρουσιάζεται μία μυρωδιά. Μια νέα έρευνα νευροαπεικόνισης παρουσίασε τη νευρική οδό μέσω της οποίας δημιουργείται αυτή η σύνδεση. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως οι εγκεφαλικές περιοχές που συνδέονται με την επεξεργασία των πληροφοριών που λαμβάνουμε από το σύστημα όσφρησης έχουν μια άμεση σύνδεση με τον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου η οποία – μεταξύ άλλων- σχετίζεται άμεσα με τη μνήμη. Η ύπαρξη αυτής της “νευρικής” λεωφόρου μπορεί να είναι η αιτία που οι μυρωδιές συνδέονται τόσο εύκολα και έντονα με συγκεκριμένα γεγονότα.

Guangyu Zhou, Jonas K. Olofsson, Mohamad Z. Koubeissi, Georgios Menelaou, Joshua Rosenow, Stephan U. Schuele, Pengfei Xu, Joel L. Voss, Gregory Lane, Christina Zelano. Human hippocampal connectivity is stronger in olfaction than other sensory systems. Progress in Neurobiology, 2021; 102027 DOI: 10.1016/j.pneurobio.2021.102027
Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...