Εβδομαδιαία Νέα Ψυχολογίας (21-9-2020)

Ο τρόπος με τον οποίο περιγράφουμε τα συναισθήματά μας, μπορεί να αξιοποιηθεί ως δείκτης της ψυχικής μας υγείας.
Συγκεκριμένα, έρευνες ανάλυσης των λέξεων που χρησιμοποιεί κάποιος στην καθημερινότητά του έδειξαν ότι όταν χρησιμοποιούμε πιο θετικές συναισθηματικά λέξεις τείνουμε να έχουμε μία πιο ισορροπημένη ψυχική (αλλά και σωματική) υγεία. Λέξεις αρνητικά φορτισμένες υποδεικνύουν αυξημένα επίπεδα αρνητικών συναισθημάτων όπως το άγχος, ύπαρξη ψυχοπιεστικών καταστάσεων αλλά και δυσκολίες όχι μόνο ψυχικής αλλά και φυσικής υγείας.

[Πηγή]

Όσοι βιώνουν άγχος ή κατάθλιψη τείνουν να καθυστερούν περισσότερο να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα εν μέσω πανδημίας.
Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μία έρευνα εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Ασθενείς οι οποίοι βιώνουν πιο έντονα αρνητικά συναισθήματα λόγω της πανδημίας, είναι πολύ πιο διστακτικοί να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, ακόμη και για προβλήματα υγείας που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η διστακτικότητα αυτή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν όπως αναμένεται μία ασθένεια, αλλά και στο ίδιο το σύστημα υγείας το οποίο θα κληθεί σε ένα πολύ αργότερο στάδιο να αντιμετωπίσει μία ασθένεια η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιμετωπιστεί πολύ πιο εύκολα, νωρίτερα.

[Πηγή]

Ερευνητές δημιούργησαν ένα “plug and play”  σύστημα, το οποίο επέτρεψε σε παράλυτο συνάνθρωπό μας να χρησιμοποιήσει Η/Υ με μηδαμινή εξάσκηση.
Η σύνδεση εγκεφάλου – υπολογιστή αποτελεί ένα επίτευγμα των νευροεπιστημών, το οποίο αναφέρεται σε μία σειρά από μεθόδους που επιτρέπουν σε ένα άτομο που δεν μπορεί να έχει έλεγχο των άκρων του να ελέγχει έναν υπολογιστή και έτσι να επιτυγχάνει καλύτερη επικοινωνία με τον έξω κόσμο (ειδικά όταν δεν μπορεί και να μιλήσει) και αυξάνει τη λειτουργικότητα και αυτονομία στην καθημερινότητά του, ελέγχοντας και άλλες συσκευές μέσω της διασύνδεσης εγκεφάλου-υπολογιστή. Αυτά τα συστήματα απαιτούν αρκετό χρόνο εξάσκησης ώστε ο ασθενής να μπορέσει να ελέγξει επιτυχώς τον υπολογιστή. Νέα έρευνα κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν άμεσα από τους ασθενείς, δείχνοντας το δρόμο για την ανάπτυξη όλο και πιο εκλεπτυσμένων συστημάτων.

[Πηγή]
Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών, αλλά και την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας εν τω συνόλω. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.