Συνέντευξη στο diabazoume.gr

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου “Τρόποι Διαπαιδαγώγησης: ένας οδηγός για γονείς“, το diabazoume.gr μου πήρε μια συνέντευξη στην οποία μίλησα για το βιβλίο, το Ψυχολογείν και γενικότερα περί ανάγνωσης. Αφού ευχαριστήσω θερμά τους διαχειριστές για την τιμή που μου έκαναν και σας παροτρύνω να επισκεφθείτε το diabazoume.gr, όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερες συνεντεύξεις και παρουσιάσεις βιβλίων,  σας παραθέτω την συνέντευξη.

  1. Συνήθως πίσω από κάθε βιβλίο κρύβεται και μια μικρή ιστορία ή μια αφορμή. Θέλετε να μας πείτε ποια ήταν για εσάς η αφορμή για το βιβλίο«Τρόποι διαπαιδαγώγησης, ένας οδηγός για γονείς»; Η αφορμή ήταν κάτι πάρα πολύ απλό: η ανάγκη να συμπυκνώσω το υλικό που είχα συγκεντρώσει για την διαπαιδαγώγηση των νηπίων σε μια όμορφη, μικρή παρουσίαση που να απευθύνεται σε γονείς. Όταν άρχισα να το γράφω εργαζόμουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως ψυχολόγος και έπρεπε να κάνω τέτοιου είδους παρουσιάσεις σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Σιγά-σιγά η παρουσίαση άρχισε να εμπλουτίζεται και τελικά εμπνεόμενος από παρόμοια κυκλοφορία ηλεκτρονικών booklets στο ελληνικό και αγγλόφωνο διαδίκτυο, αποφάσισα να παρουσιάσω το υλικό μου σε ένα σύντομο, περιεκτικό και κατανοητό από τον μέσο γονέα βιβλίο.
  2. Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι σημερινοί γονείς; Οι σημερινοί γονείς κάνουν λίγο-πολύ τα ίδια λάθη που έκαναν και οι δικοί τους γονείς. Ξεχνούν ότι τα παιδιά τους είναι… παιδιά και όχι ενήλικες και επομένως έχουν τους δικούς τους ρυθμούς, δυνατότητες και απαιτήσεις. Επίσης, πολλές φορές ταυτίζουν τις δικές τους προσδοκίες για τον εαυτό τους με τις προσδοκίες που έχουν για τα παιδιά τους. Με άλλα λόγια ασυνείδητα μεγαλώνουν τα παιδιά με τον τρόπο που μεγάλωσαν οι ίδιοι, με παρόμοιες απαιτήσεις που είχαν και οι δικοί τους γονείς από αυτούς. Φυσικά αυτό που λέω δεν είναι απόλυτο. Υπάρχουν πάρα πολλές εξαιρέσεις και το καλό στην σύγχρονη εποχή της ενημέρωσης και της πληροφορίας είναι ότι ακόμη και όταν γίνονται λάθη στην ανατροφή των παιδιών, σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς είναι σε θέση να τα διαπιστώσουν και οι ίδιοι.
  3. Ως ψυχολόγος ποια είναι η πιο συχνή συμβουλή που δίνεται στους γονείς; Σε γενικές γραμμές αποφεύγω να δίνω συμβουλές και το κάνω μόνο σε περιπτώσεις που βλέπω ότι αυτό είναι απαραίτητο. Δεν πιστεύω πως η παροχή συμβουλών είναι ο κύριος επαγγελματικός μου στόχος. Αντίθετα, προτιμώ να προσφέρω την γνώση στον γονιό ή μια εμπειρία με την οποία μπορεί να ταυτιστεί και να ανακαλύψει ο ίδιος τον δρόμο που του ταιριάζει. Οπότε, απαντώντας στο ερώτημά σας, θα έλεγα ότι η συμβουλή που τελικά δίνω στους γονείς είναι να προσπαθούν να είναι σε εγρήγορση, να είναι ανοιχτοί στις νέες γνώσεις και να ανακαλύπτουν συνεχώς κομμάτια του εαυτού τους. Βλέποντας με καθαρή ματιά τα δικά τους όρια, απαιτήσεις ή τους κανόνες που θέτουν στον εαυτό τους, μπορούν να δουν και τα όρια, τις απαιτήσεις και τους κανόνες που ισχύουν ή δεν ισχύουν για τα παιδιά τους και έτσι να διορθώσουν τα όποια μικρά ή μεγάλα λάθη που τυχόν κάνουν στην ανατροφή τους.
  4. Το γράψιμο ενός βιβλίου προσφέρει στον συγγραφέα κάποια πράγματα. Για εσάς ποια είναι αυτά; Το γράψιμο ενός βιβλίου ή ενός άρθρου μου προσφέρει άμεσα τη χαρά της γνώσης. Για να γράψεις για ένα θέμα πρέπει να το κατακτήσεις σε κάποιο σημαντικό βαθμό. Μακροχρόνια, χαίρομαι όταν βλέπω τα κείμενά μου να είναι χρήσιμα για άλλους ανθρώπους. Και τα δύο αποτελούν σημαντική πηγή ικανοποίησης για εμένα.
  5. Διατηρείτε ένα blog το «ψυχολογείν». Τι σας παρακινεί να γράφετε τα άρθρα σας; Ξεκίνησα να γράφω στο ιστολόγιό μου το 2007 προσπαθώντας να καλύψω αφενός τη δική μου ανάγκη για γνώση, και αφετέρου ένα κενό για θέματα ψυχολογίας που υπήρχε τότε στο ελληνικό διαδίκτυο. Αυτό που με παρακινεί να γράφω τα άρθρα μου είναι αυτό που περιέγραψα και στην προηγούμενη ερώτησή σας: η χαρά της γνώσης και η ευχαρίστηση που παίρνω όταν τα κείμενά μου είναι χρήσιμα στους συνανθρώπους μου. Όταν λαμβάνω ένα ευχαριστήριο e-mail και βλέπω άμεσα τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα όσα μοιράζομαι με τους αναγνώστες του ιστολογίου μου, ουσιαστικά εισπράττω την καλύτερη αμοιβή.
  6. Ποιο είναι το αγαπημένο σας ρητό; Όποιος παλεύει με τέρατα, πρέπει να προσέξει να μη γίνει τέρας. Κι όταν κοιτάς πολλή ώρα μέσα σε μια άβυσσο, κοιτάει και η άβυσσος μέσα σε σένα.
  7. Πως ξεκινήσατε να γράφετε; Θυμάμαι πως ανέκαθεν μου άρεσε να εκφράζομαι μέσα από τον γραπτό λόγο. Αρχικά αυτό γινόταν μέσα από τις εκθέσεις στο σχολείο, με σύντομα διηγήματα και ψήγματα δοκιμίων που μοιραζόμουν με κοντινούς μου ανθρώπους. Αργότερα, όταν πήγα πανεπιστήμιο και είχε αρχίσει η εξάπλωση των ιστολογίων, ουσιαστικά η ανάγκη μου για έκφραση άρχισε να αποτυπώνεται και εκεί.
  8. Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση; Έμπνευση σημαίνει πνευματικός πλούτος και ανακάλυψη. Όταν έχω έμπνευση σημαίνει ότι έχω προχωρήσει τι σκέψη μου ένα βήμα παραπέρα και έχω ανακαλύψει –ή νομίζω ότι έχω ανακαλύψει- κάτι καινούργιο, με προσωπική αξία για εμένα.
  9. Ποιες ώρες γράφετε τα βιβλία σας και πόσο χρόνο αφιερώνετε στο γράψιμο; Ανάλογα με την εργασία μου, γράφω είτε πρωινές ώρες, είτε το απόγευμα. Όπως και να έχει όμως, σίγουρα όχι μετά τη δύση του ηλίου. Εκείνες τις ώρες προτιμώ να τις περνάω με τους δικούς μου ανθρώπους, ή απλά χαλαρώνοντας.
  10. Πολλοί συγγραφείς έχουν μια ιδιαιτερότητα όταν γράφουν, ανάβουν κεριά, δουλεύουν συγκεκριμένες ώρες, κάνουν διαλογισμό κ.α. εσείς έχετε κάποια ιδιαιτερότητα όταν γράφετε; Δεν θεωρώ τον εαυτό μου συγγραφέα ακόμη. Δεν θα έλεγα πως έχω κάποια συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα. Πέρα από το γεγονός ότι ακούω πάντοτε μουσική και μου αρέσει να έχω ένα σχεδιάγραμμα σε χαρτί προτού ξεκινήσω να γράφω στον υπολογιστή, δεν νομίζω πως έχω ιδιαιτερότητες.
  11. Πως περνάτε τον ελεύθερο σας χρόνο; Σίγουρα το διάβασμα βιβλίων και άρθρων ποικίλης θεματολογίας (συνήθως ψυχολογίας, πολιτικής και ανθρωπολογίας) είναι κάτι σταθερό. Από εκεί και πέρα τον ελεύθερο χρόνο μου κάνω πράγματα ανάλογα με τα ενδιαφέροντά μου στην εκάστοτε περίοδο. Για παράδειγμα σε αυτή τη φάση μαθαίνω μια νέα γλώσσα προγραμματισμού, βελτιώνω τα γερμανικά μου και παίζω βιντεοπαιχνίδια.
  12. Αν σας απαγόρευαν να εργαστείτε ως ψυχολόγος ή συγγραφέας με τι θα ασχολούσασταν; Εάν τα χρήματα δεν ήταν προτεραιότητα, τότε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα ήθελα να είμαι κάποιου είδους εξερευνητής και να έρχομαι σε επαφή συνεχώς με νέες κουλτούρες, κατά προτίμηση τις πιο απομακρυσμένες…
  13. Τι αγαπάτε στους ανθρώπους; Την αισιοδοξία και το χαμόγελο.
  14. Τι δεν συγχωρείτε στους άλλους; Την εκμετάλλευση.
  15. Τι σημαίνει για εσάς ευτυχία; Ευτυχία σημαίνει Έρωτας, όσες μορφές και εάν μπορεί να πάρει αυτός στην καθημερινότητά μας.
  16. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να γελάσετε τελευταία; Κάποιες ιστορίες με τους φίλους μου…
  17. Ποιο είναι κατά την άποψη σας το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο. Να ζήσει αρκετά ώστε να χάσει όλα τα αγαπημένα του πρόσωπα…
  18. 3-5 βιβλία που επηρέασαν τη διαμόρφωση της προσωπικότητας μου και την πορεία του βίου μου. Θα αναφέρω κάποια βιβλία που με ταρακούνησαν, γιατί γενικότερα πιστεύω πως όλα όσα έχω διαβάσει έχουν επηρεάσει τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου. Κάποια βιβλία που μου έρχονται τώρα στο μυαλό είναι τα ακόλουθα: «1984» τουOrwell, «StaringattheSun» τουYalom, «Man and his Symbols» του Jung, «Unweaving the Rainbow» του Dawkins, «On the Origin of Species» του Darwin.
  19. 3-5 βιβλία που προτείνω ανεπιφύλακτα σε γονείς να διαβάσουν τα παιδιά τους ή στα παιδιά τους. «Ο Μικρός Πρίγκηπας», τα άπαντα των αδερφών Γκριμ και για λίγο πιο μεγάλα παιδιά τα δύο κλασικά (πλέον) βιβλία του Dahl, «Ματίλντα» και «Οι Μάγισσες».
  20. 3-5 βιβλία που θα κρατούσα αν έπρεπε να μείνω σε ερημονήσι. Τα κλασικά βιβλία που δεν έχω διαβάσει ακόμη. Και φυσικά και κάποιον οδηγό επιβίωσης για το ερημονήσι!
  21. 3-5 βιβλία που διάβασα συστηματικά πάνω από μια φορά. Τα βιβλία που διαβάζω ξανά και ξανά είναι βιβλία της δουλειάς μου κυρίως στα οποία επιστρέφω κατά καιρούς για να ξεσκονίσω κάποιες γνώσεις μου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν βιβλία όπως το «Θεωρίες Προσωπικότητας» των Previn και John και το «Psyche and Death» του Herzog. Από εκεί και πέρα, έχω ξαναδιαβάσει άλλα πιο αγαπημένα και σύντομα βιβλία όπως το «Άκου Ανθρωπάκο» του Reich και το «Ο Άρχοντας των Μυγών» του Golding.
  22. 3-5 βιβλία που έχουν τις περισσότερες σημειώσεις και υπογραμμίσεις. Αυτό το διάστημα δουλεύω πάνω στις προβληματικές συμπεριφορές των παιδιών, οπότε το βιβλίο «Ψυχολογικά Προβλήματα Παιδιών και Εφήβων» των Παρασκευόπουλου και Martin είναι γεμάτο σημειώσεις. Άλλα βιβλία που είναι στη βιβλιοθήκη μου παρέα με άπειρους σελιδοδείκτες και σημειώσεις είναι το «Ερευνώντας τους λαβύρινθους του εγκεφάλου» της Βαρβογλη αλλά και το «Psyche and Death» που ανέφερα και προηγουμένως.
  23. 3-5 βιβλία που ξεκίνησα αλλά δεν κατάφερα ποτέ να τα τελειώσω. Πάρα πολλά. Κοιτώντας τώρα στη βιβλιοθήκη μου βλέπω τo «Μεταμόρφωση» του Κάφκα, το «Επιτήρηση και Τιμωρία» του Φουκώ αλλά και το «Κοιτώντας το Παρελθόν» του Μπελλαμύ. Βιβλία πολύ διαφορετικά μεταξύ τους που για κάποιο λόγο δεν ήρθε η κατάλληλη ώρα ακόμη να διαβαστούν…
  24. 3-5 κλασσικά βιβλία που δεν έχω διαβάσει. Το «100 χρόνια μοναξιάς» του Marquez, το «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Καζαντζάκη αλλά και το «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» του Χέμινγουεϊ.
  25. Το βιβλίο που θα ήθελα να έχω γράψει εγώ. Νομίζω το «1984».
  26. Το βιβλίο που διαβάζω αυτές τις μέρες. Πάντα διαβάζω πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους βιβλία. Οπότε σε αυτή τη φάση ξαναδιαβάζω το αυτοβιογραφικό «Man’s Search for Meaning» του Frankl, το «The Moral Landscape» του Χάρις και τελειώνω το 4ο βιβλίο του «A Song of Ice and Fire» του Martin.

Το ερωτηματολόγιο συντάχθηκε από τη Νανού Νικολά,για το diabazoume.gr, Οκτώβριος 2014.

Εισαγωγική Φωτογραφία

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...