Ορολογία: ψυχομετρία

ψυχομετρία αναφέρεται στο επιστημονικό πεδίο της ψυχολογίας το οποίο ως σκοπό έχει την παρατήρηση, τη μέτρηση ή/και την ποσοτικοποίηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των παραγόντων που οδηγούν σε αυτή. Μέσω των εργαλείων που αναπτύσσονται με τις μεθόδους της ψυχομετρίας εντοπίζουμε τις διαφορές μεταξύ ατόμων αλλά και επομένως και τη γενικότερη θέση της συμπεριφοράς κάποιου μέσα στο τόξο των συμπεριφορών που παρουσιάζουν τα άτομα μιας κοινωνίας. Κοινώς, χάρη στην ψυχομετρία, μπορούμε να εντοπίζουμε τις αποκλίνουσες συμπεριφορές πολύ πιο εύκολα και με σχετική ασφάλεια.

Για να είναι αξιόπιστα τα αποτελέσματα μιας ψυχομετρικής αξιολόγησης, η ψυχομετρία δεν ασχολείται απλά με την ανάπτυξη δοκιμασιών μέτρησης ψυχολογικών δομών (π.χ. νόηση, συναισθήματα, μνήμη, προσωπικότητα), αλλά και με την έρευνα γύρω από αξιολόγηση και την αξιοπιστία των δοκιμασιών αυτών.

Εισαγωγική Φωτογραφία

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...