Ο όρος της εβδομάδας: Γκεστάλτ

Ο όρος Γκεστάλτ (Gestalt) είναι μια γερμανική λέξη, η οποία κυριολεκτικά σημαίνει “σχήμα” ή “μορφή”. Σύμφωνα με τη χρήση της στην ψυχολογία, Γκεστάλτ σημαίνει ενοποιημένες διατάξεις ή δομές που δημιουργούν μια εμπειρία και έχουν ιδιότητες, οι οποίες δεν δύνανται να αναχθούν σε συστατικά μέρη ή στοιχεία του όλου. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η ενότητα του όλου αποτελεί κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μερών. Η ψυχολογία της Γκεστάλτ ή Μορφολογική Ψυχολογία, η οποία έλκει την καταγωγή της άμεσα από τη Γερμανική φιλοσοφική παράδοση της νοητικής ενεργητικότητας, πρέσβευε την αντιμετώπιση κατ’ εξοχήν του ψυχολογικού γεγονότος ως φαινομένου, το οποίο δεν είναι δυνατόν να αναχθεί σε επιμέρους στοιχεία, χωρίς απώλειες για την ακεραιότητα και την ενότητά του. Πηγή James F. Brennan, “History and Systems of Psychology”

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...