Ο όρος της εβδομάδας: placebo

Ο όρος placebo αναφέρεται στη χορήγηση μιας ψεύτικης ουσίας ή στην χρήση μιας ψεύτικης τεχνικής σε ένα άτομο ή σε μια ομάδα πληθυσμού που σκοπό έχει τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας ενός φαρμάκου, μιας θεραπείας ή μιας τεχνικής. Για παράδειγμα, εάν θέλουμε να ελέγξουμε πόσο αποτελεσματικό είναι ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο, χορηγούμε στο 50% των ασθενών το εν λόγω φάρμακο (πειραματική ομάδα) και στο άλλο 50% (ομάδα ελέγχου) ένα σκεύασμα το οποίο εξωτερικά μοιάζει με το φάρμακο αλλά αποτελείται από άσχετες ουσίες (π.χ. ζάχαρη). Εάν το φάρμακο είναι όντως αποτελεσματικό, τότε αναμένεται η πειραματική ομάδα να έχει καλύτερα αποτελέσματα από την ομάδα ελέγχου. Εάν και οι δύο ομάδες έχουν παρόμοια αποτελέσματα, τότε θεωρείται ότι η όποια βελτίωση παρατηρείται(εάν παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο) οφείλεται στο placebo effect, την πίστη των ατόμων δηλαδή ότι κατανάλωσαν κάποιο αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό.

Η λέξη placebo είναι λατινική και σημαίνει “ευχαριστώ” (π.χ. Placebo Domino = ας ευχαριστήσουμε τον Θεό).

Εισαγωγική Φωτογραφία

Πηγή / Περισσότερες Πληροφορίες

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...