Ο όρος της εβδομάδας: αρχέτυπο

αρχέτυπο αποτελεί αντικείμενο της αναλυτικής ψυχολογίας, πατέρας της οποίας θεωρείται ο αναλυτικός ψυχαναλυτής Carl Jung. Αναφέρεται σε μια σειρά από κληρονομικές νοητικές αναπαραστάσεις που περνάνε από γενιά σε γενιά και γίνονται μέρος του συλλογικού ασυνείδητου. Αυτές οι αναπαραστάσεις δεν είναι άμεσα παρατηρήσιμες, παρά μόνο μέσω από τις εκδηλώσεις τους στα όνειρα και στην συμπεριφορά των ατόμων, ανεξαρτήτου κοινωνικού περιβάλλοντος. Το περιεχόμενο αυτών των αναπαραστάσεων έχει να κάνει με πανανθρώπινες ιδέες, αξίες και εμπειρίες όπως η γέννηση, ο θάνατος, ο έρωτας, η μητρότητα, η πατρότητα, η γενναιότητα, ο φόβος κ.τ.λ. Ο Carl Jung εισηγήθηκε τον όρο το 1919 στα γραπτά και την διδασκαλία του σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα θεωρητικό πλαίσιο για να εξηγήσει τις ποικίλες εικόνες που έβλεπε να αναπτύσσουν οι συμβουλευόμενοί του, συνήθως όταν περιέγραφαν τα όνειρά τους. Η λέξη αρχέτυπο είναι ελληνική (αρχή + τύπος) και περιγράφει τη γνήσια εικόνα που λειτουργεί ως το βασικό μοντέλο στο οποίο βασίζονται οι εικόνες που περιγράφονται στα όνειρα, τα λαϊκά τραγούδια, τα παραμύθια κ.α. Φωτογραφία

Πηγή / Περισσότερες Πληροφορίες

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...