Ο όρος της εβδομάδας: Δείκτης Ευφυίας (IQ)

Ο Δείκτης Νοημοσύνης (Intelligence Quotient, IQ) είναι ένας δείκτης μέτρησης της ευφυΐας ενός ατόμου σε σχέση με την μέση ευφυϊα του πληθυσμού. Το IQ αναφέρεται κυρίως στην μέτρηση της λογικής και επαγωγικής σκέψης και όχι σε άλλες μορφές ευφυϊας όπως είναι η συναισθηματική νοημοσύνη (emotional intelligence, EQ). Η μέτρηση του IQ γίνεται με τη χρήση σταθμισμένων tests όπως είναι τα Wechsler Adult Intelligence Scale, Stanford-Binet και Raven’s Progressive Matrices.

Το τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών των τεστ εκφράζει τη θέση του ατόμου σε σχέση με την μέση ευφυϊα του πληθυσμού, συνήθως σε εκατοστιαίες μονάδες με το 100 ως τον μέσο όρο του πληθυσμού. Έτσι, εάν κάποιος μετρηθεί με IQ 125 σημαίνει πως το IQ του είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο, ενώ ένα IQ της τάξεως του 75 σημαίνει πως το άτομο έχει χαμηλότερη βαθμολογία από τον μέσο όρο.

Παράγοντες όπως η ηλικία του ατόμου και η κουλτούρα του είναι εξαιρετικά σημαντικοί και μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα μιας μέτρησης του δείκτη νοημοσύνης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πριν ένα τεστ χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση ενός πληθυσμού πρέπει πρώτα να περάσει από κατάλληλη επεξεργασία ώστε σταθμιστεί στα δεδομένα του πληθυσμού στον οποίο θα χρησιμοποιηθεί.

Φωτογραφία

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...