Ο όρος της εβδομάδας: ψευδαισθήσεις

Ο όρος ψευδαίσθηση αναφέρεται σε μια αισθητηριακή εμπειρία (γίνεται αντιληπτή δηλαδή από τις αισθήσεις μας: όραση, ακόη, αφή, αίσθηση, όσφρηση) την οποία το άτομο βιώνει ως πραγματική, αλλά η οποία προκαλείται χωρίς εξωτερικά ερεθίσματα ή ερεθισμό των αισθητηριακών οργάνων. Οι ψευδαισθήσεις πολύ συχνά συγχέονται με τις παραισθήσεις, οι οποίες αναφέρονται σε λάθος ερμηνεία εξωτερικών ερεθισμών (π.χ. βλέπω την σκιά μου στον τοίχο και νομίζω ότι είναι κάποιος άνθρωπος).

Το άτομο που έχει ψευδαισθήσεις μπορεί να μην γνωρίζει πάντα ότι τα όσα βιώνει δεν ανταποκρίνονται σε ερεθίσματα που υπάρχουν στο περιβάλλον του, οπότε βιώνει τα πάντα ως πραγματικά. Για παράδειγμα, κάποιος με ακουστικές ψευδαισθήσεις μπορεί να ακούει φωνές και στην προσπάθειά του να εκλογικεύσει αυτή την αίσθηση πιστεύει πραγματικά ότι κάποιος του μιλάει μέσα στο κεφάλι του. Πολλές φορές τα άτομα με ψευδαισθήσεις αναγνωρίζουν ότι τα όσα βιώνουν δεν είναι πραγματικά.

Οι ψευδαισθήσεις συχνά -αλλά όχι πάντοτε- είναι σύμπτωμα ψυχικής διαταραχής, αλλά πάντα σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα.

Εισαγωγική Φωτογραφία Πηγή / Περισσότερες Πληροφορίες

Το κείμενο προσφέρεται με άδεια ""Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές". Μπορείτε να αντιγράψετε και να μοιραστείτε το κείμενο δίχως να το αλλάξετε και αποκλειστικά για μη εμπορική χρήση, μόνο εφόσον αναφέρετε τον συντάκτη και την πηγή. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση και άρση των περιορισμών απαιτείται η γραπτή άδεια του συντάκτη.

Δημήτρης Αγοραστός

Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ) και στις Νευροσυμπεριφορικές Επιστήμες (University of Tuebingen). Ασχολείται με την ανάπτυξη ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους, καθώς και με την αξιολόγησή τους στα πλαίσια εντοπισμού και αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Επιπλέον, μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζεται, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και παιδιών.Έχει εμπειρία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...